Le od kje nama denar za potovanja? Nasveti, kako privarčevati!

19

Skoraj vedno, ko nekomu omeniva, da odhajava na potovanje, dobiva enako vprašanje: “Od kje nama denar?” Po pravici povedano, naju to vedno nekoliko razjezi…. Ponavadi so nad najinimi potovanji začudeni predvsem tisti, ki imajo boljši življenjski standard kot midva, a svoje finance namenjajo povsem drugim stvarem, kot pa so potovanja. Z razliko od takšne osebe, midva vse svoje prihranke in čas nameniva potovanjem. In ne, ni nama potrebno zavidati, saj verjetno marsikdo med vami takšnega varčevanja ne bi niti povohal.

Verjeli ali ne, ampak to, da se odpraviš na drug konec sveta dandanes sploh ni več tako drago. No, sicer pa je vse odvisno od tega, kako tja potujete. Luksuzna potovanja so še vedno luksuz in draga, ampak če so vaša potovanja poceni, boste presenečeni, da se že z dobrimi 1000€ lahko za tri tedne ali cel mesec podate povsem na drug konec sveta. V prvi vrsti pa so za nizke stroške odločilne poceni letalske karte. Ravno zadnjič mi je kolega omenil, da je dobil povratno letalsko karto za Filipine za 180€, nekdo drug pa za 300€ leti na Tajsko, tretji v Gvatemalo!! Ja, z nekaj triki, sreče in sledenjem akcij, se da lahko zelo poceni potovati.

No, ampak 1000€ še vedno ni malo denarja. Nekateri ga na žalost zaradi težke finančne situacije res ne morejo privarčevati, medtem ko ga drugi lahko mimo grede zapravijo tekom leta, brez da bi se tega sploh zavedali.  In verjemite, z nekaj preprostimi ukrepi se boste hitro lahko enkrat letno podali na kakšen potep.

Kako privarčevati denar za poceni potovanja?

 • Regres

Če ste med tistimi srečneži, ki dobijo regres in če vam le-ta ne predstavlja nujen znesek za poplačilo preteklih položic, ga enostavno dajte na stran, kot da ga sploh nikoli ni bilo. Dobrih 600€ regresa v gospodinjstvu z dvema zaposlenima to že torej pomeni 1200€. S takšno vsoto gresta dve osebi ali celo družina brez večjega problema na potovanje po Evropi. Nihče namreč ne trdi, da morajo biti potovanja le poti izzven Evrope! Midva sva za najina potovanja (Romunija & Moldova / Grčija & Albanija & Makedoniji & Črna Gora / Otok Lefkas) odštela celo manj kot 1200€.

 • Cigareti

Ste kadilec oz. kadilka? Ne dolgo nazaj sem malce radovedno povprašala prijatelja, koliko zapravi za cigarete in priznam, kar malce se mi je zataknilo. Mesečna vsota ni bila zanemarljivo nizka – 90-100€/mesec. Če vam potovanja res tako veliko pomenijo, se bi morali brez večjih problemov odpovedati nezdravi razvadi – tako bi v 12ih mesecih privarčevali več kot 1000€/osebo. V primeru dveh kadilcev v gospodinjstvu pa to pomeni kar 2000€/leto!!

 • Kavica

Kolikokrat na dan si privoščite kavico v kakšnem lokalu? No, recimo, da si v povprečju privoščite eno na dan. Kava z mlekom v večini primerov stane 1,20€, kar mesečno znese 36€. V enem letu bi v tem primeru le za kavice zunaj zapravili 432€/osebo. No ja, za potovanje v oddaljene kraje to morda res da ne bo dovolj, ampak za kakšen tedenski izlet znotraj Evrope, pa bo z nekaj iznajdljivosti in nepretiranim zapravljanjem, moralo zadostovati. Ste vedeli, da v primeru akcijskih cen določenih nizkocenovnih letalskih družb lahko letite že za 50€ na Sicilijo, Malto, Valencijo itd. Odlične destinacije, ki vas ne bodo pretirano udarile po denarnici so tudi Albanija, Srbija, Bosna in Hercegovina, Romunija, Bolgarija.

 • Žuranje

Vedno je luštno druženje s prijatelji, ampak za vikend ste tako lahko ob 50 ali celo več evrov.  Že to, da greste vsak drugi konec tedna žurat vas bo prišlo okoli 1300€. Leto ima namreč 53 oz. 54 tednov in če greste ven le vsak drugi konec tedna, je to vsaj 26x. Midva že dolgo ne hodiva ven in če se dobimo s prijatelji, je to ponavadi kar pri komu doma. Ni kaj, tudi emšo prinese svoje.
Da boste kaj več privarčevali pa boste morda postali tudi malce manj družabni. Ampak kaj hočete – saj veste, zakaj to delate, kajne?

 • Prehrana

Presenečeni boste, koliko denarja lahko človek privarčuje z nekaj pameti v trgovini. Midva to še nekoliko potencirava, saj imava doma svoj vrt in si tako vsaj za 4-5 mesecev močno olajšava nakupovanje in več privarčujeva, sploh če to primerjava z domačimi izdelki na tržnicah, ki dosegajo višje cene, kot v trgovinah. S svojim vrtom (četudi stoji na balkonu) lahko hitro privarčuješ nekaj dodatnih sto evrov na leto. Poleg tega pa ne kupujeva hrane v smislu pogrej in pojej, ampak si vse pripravljava sama (vključno s kruhom, njoki, testom za pico itd.). Ne le da je ceneje, tudi bolj zdravo in okusno je vse kar se znajde na najinih krožnikih.
Priporočava, da si vaše nakupe v trgovini začnete beležiti in tako boste najlažje videli, kaj je tisto, čemur se lahko dodatno še odpoveste. In nikar v trgovino brez nakupovalnega listka, ki se ga strogo držite!

 • Prioritete

Zadnja in prav nič manj pomembna stvar pa so seveda vaše prioritete. Če vam druge stvari pomenijo več kot potovanja, se potem nikar ne razburjajte, če se kdo raje potepa po svetu, kot pa da je oblečen po zadnji modi, se naokoli prevaža z dragimi avtomobili, se razvaja v masažnih salonih, hodi v drage restavracije, k frizerju, kozmetičarki… Velikokrat se je samo zato, da je lahko odšel na poceni potovanje, odrekal celo leto… Ampak to ga sploh ne moti, saj mu dogodivščine na poti ne bodo nikoli pomenile toliko, kot stvari… In zakaj bi potem njegovo nizko cenovno potovanje sploh motilo vas?

Res je, da sva velikokrat deležna zavistnih pogledov, ker toliko potujeva (kolikor se pač sploh da ob redni službi), ampak to, kako sva si celotno življenje podredila potovanjem, pa pravzaprav nikogar niti ne zanima. Seveda, vedno je lažje pogledati le tisto, kar je vidno na površju…globina pravzaprav nikogar ne zanima. Da pa si potovanja sploh lahko privoščiva, pa tudi na poti ne zapravljava brezglavo in vedno gledava na vsak evro, ki ga lahko privarčujeva. To je najlažje storiti tako, da se odrečeva udobju… In predno nekomu namenite zavistno grenki nasmešek, ker gre “spet” na potovanje, se raje vprašajte, če si kaj takega resnično sploh želite.

Naroči se na nasvete in novosti iz bloga

Potovanja so za vsakogar! Naredite svoja potovanja zanimiva, poceni in nepozabna! Prijavite se na brezplačne popotniške nasvete preko spodnjega obrazca:

 

19 komentarjev

 1. avatar

  Potovanja v lastni režiji, pa če tudi je potrebno gledat na vsak everček, so definitivno boljša in neprecenljiva izkušnja, ki ostanejo za vedno. Vsekakor doživiš stvari, ki jih za agencijo ne bi nikoli. Doživiš ljudi, njihovo življenje, kulturo….. tako sem doživela Ugando. Čeprav je že 4 leta od potovanja, jo imam še danes čisto blizu, ker sem jo imela priliko tako tudi ˝okusit˝. Ker so mi to omogočili prijaznji ljudje, ki so mi dovolili stopiti v njihov svet, njihova življenja. Zato Nina le potuj in uživaj v stvareh, ki te osrečuejo in delajo močnejšo. To ostane za vedno, medtem ko denar ne!
  Pa srečno 🙂

 2. avatar

  Hvala Bernarda! In sem vesela, da sem “spoznala” še eno, ki ji je potovanje v Ugando za vedno seglo v srce 🙂
  In kot pravijo – vseti lahko vzamejo dom, denar… le znanja in spominov ti ne morejo 😉

  • avatar

   Petra, hvala za vzpodbuden komentar in še bolj hvala za link o tvojem potovanju po Japonski! Moram reči, da si me prav napolnila s pozitivno energijo in zelo, zelo sem vesela, da si ponovno razprla svoja krila in našla srečo v potovanju! Popolnoma te razumem in res sva lahko srečni, da imava okoli sebe takšne ljudi, ki naju pri potovanjih podpirajo, razumejo in celo vzpodbujajo 🙂 Še veliko norih in svobodnih potovanj ti želim, takšnih, ki ti bodo napolnile dušo in te osrečevala!

 3. avatar

  Jaz se čudim ljudem, ki kupujejo avtomobile za 50.000 in več evrov. Tak avto, človeka vsak dan stane bistveno več kot en dan potovanja po neki azijski državi.
  Raje se vozim v 10 let staremu Peugeot 307 in grem vsaj enkrat letno na potovanje, kot pa da bi se vozil v BMW-ju in bil doma. Ti pa ljudje v vsakem primeru zavidajo.

 4. avatar

  Zelo dobro napisano! Tudi jaz zbiram in si ne privoščim blišča, ker zame je luksuz raziskovanje planeta. Razveseljujejo me taki članki in komentarji, mi dajo zagon in spodbudo, da nisem edina takega razmišljanja in stila življenja!

  Lep pozdrav!

  • avatar

   Nataša, hvala tudi tebi za tako vzpodbuden komentar! In ne, nismo edini, mislim da nas je več, kot si mislimo 🙂 Srečno na vseh nadaljnjih poteh želim!

 5. avatar

  Vas občudujem in želim še veliko potovanj. Tudi jaz in moja žena sva redno na poti z najinem VW T2 Kamperjem. Jaz tudi rajši investiram denar v potovanja kot pa v take stvari da pokažeš kaj imaš.
  Midva sva doživela celo to, z velikim avtodomom v kampu, cel dan so samo hodili okrog in kaj čistili in pospravljali, še za kopat ni bilo časa, en večer so pa prišli k nama, češ da bi radi videli kako midva preživljama v Buliju. Mogoče se bomo kdaj kje srečali, ob priliki bi vas pa naprosil za nasvet za najino letošnjo avanturo – Balkan

  • avatar

   Pozdravljeni Ivan,

   mislim, da res ni večjega bogastva kot potovanja in širjenja obzorij, pogledov na svet, miselnosti.
   In res zanimivo, kako se nekateri ne znajo niti na dopustu malce odklopiti. Midva najbolj uživava v tem “nomadskem” utripu in sproščenosti. Če se kdaj na poti kje srečamo, pa le zavpijta za nama 🙂

   Glede Balkana pa povejte, kaj vas zanima in če le lahko, pomagava s kakšnim nasvetom. Lahko nama pa tudi pišete na e-mail ninapotuje@gmail.com
   Veliko lepih doživetij napoti vam želiva!

 6. avatar

  Dobro povedano, Nina. Tudi mene razjezijo pripombe ljudi, ki na nizkocenovna potovanja gledajo kot na luksuz, pametni telefoni, dragi avtomobili in oblačila po zadnji modi so pa nujne življenjske potrebščine.

  • avatar

   Hvala Lucija 🙂 Sicer, naj jih imajo, če je to zanje nuja, samo potem naj ne bodo fovš nam, če jim tudi mi nismo 😉

 7. avatar

  Pozdravljena Nina
  Vesel sem, da ste v potovanjih našli veselje in zadovoljstvo. Tudi sam rad potujem in sem že videl velik del sveta. Najlepša pa mi je vsekakor Uganda in Afrika nasploh. Če boste potrebovali kakšne fotografije jih imam iz vseh kontinetov po nekaj in vam jih z veseljem odstopim. Pripravljam si pot do Romunije in sem vas tako našel na spletu. Malo si bom sposodil vaše izkušnje s poti, da mi bo pri ogledu laže. Lep pozdrav in veliko potovanj. Franc

  • avatar

   Pozdravljeni Franc! Svet je res preveč zanimiv, da bi ostajali doma in se potem nad vsem pritoževali. Midva sva vsakič znova, ko prideva domov hvaležna za vse kar imava. Tudi nama je Uganda sedla v srce…je bila pa to najina prva izkušnja s “črno” Afriko in brez dvoma ne zadnja. 😉 Absoluno so najini zapisi na blogu zato, da pomagajo vsem popotnikom, tako da če pridejo kaj prav, sva toliko bolj zadovoljna 🙂 Srečno na poti in veliko novih dogodivščin tudi vam! Nina & Simon

 8. avatar

  Enkrat sem dobila na Facebook naslednjo misel, ki si jo poskušam vtetovirati v moj način razmišljanja (prevedeno iz Španščine v stilu ‘prosto po Prešernu’): Ne živi življenja tako, da toliko razlagaš. Tvoji prijatelji ne potrebujejo razlag, tvoji sovražniki jim ne verjamejo in neumni ljudje jih ne razumejo.

  Sicer razumem potrebo po razlaganju, vendar nikomur nisi (nista) dolžna polagat računov. In ko poskušaš razlagat te itak razumejo samo tisti, ki so v podobnem položaju kot ti (torej ‘prijatelji’, ki dejansko razlag ne potrebujejo).

  • avatar

   Ksenija, hvala za tole misel…dejansko drži, pa čeprav jo je malce težje upoštevati! Tukaj je sicer bolj kot razlaga bilo v ospredju lajšanje duše…baje je to najboljša terapija… Če pa se bo morda še kdo nad besedami zamislil ali pa bo zato skadil kakšno cigareto manj, pa še toliko boljše 🙂

  • avatar

   Bravo Nina in Simon. Želim vam še veliko potovanj po naši lepi zemljici. Tudi midva z možem se vsako leto odpraviva na kakšno pot v lastni režiji,ker se nama ne hodi za dežniki in v skupini. Tako se lahko vsedeš v parku na travico ali klopco sredi mesta in občuduješ utrip domačinov in si dejansko del njih in ne številka v agenciji, ki jim nosi dobiček.
   V planu imava pot v Šri lanko….kako je blo vama tam in kaj bi sedaj preskočila…da ni vredno ogleda, če bi šla sedaj spet tja.
   Hvala in uživejte naprej, kjer koli že ste.
   Milena in Robi

   • avatar

    Živjo Milena in Robi,
    zelo se strinjam – tudi nama ne diši gledanje v dežnik in racanje za njim. 🙂 Ne le, da imaš pri potovanjih v lastni režiji svobodo in delaš kar se ti v tistem trenutku zdi, vse je tudi veliko ceneje. 😉
    Hmmm… Na Šri Lanki sva si midva ogledala precej templjev in tega imaš na koncu res dovolj. Morda bi sedaj tudi izbrala ali Anuradhapuro ali Polonnaruwa… So nama bile pa TOP Dambulo jame… Ena lepših znamenitosti na Šri Lanki. Pa obvezno na Adamov vrh – name je bil to vrhunec potovanja: http://www.nina-potuje.com/adamov-vrh-sri-lanka-potovanje/
    Nekaj več o znamenitostih na Šri Lanki pa tukaj: http://www.nina-potuje.com/najboljse-sri-lanka-znamenitosti/

    Uživajta še malo za naju oziroma nas 🙂
    Nina

 9. avatar

  Ko prebiram tale zanimiva potovanja, se sprašujem, kaj sploh koga briga od kje in zakaj denar (vem pa kako se je fajn spotikat in dregat ob druge). Vse čestitke in še veliko prijetnih potovanj vam želim. Tanja

  • avatar

   Tanja – hvla za te besede in mnenje. Saj veš, da je slovenski nacionalni šport spotikanje ;). In verjamem, da (skoraj) vsak najde denar za tisto, kar mu največ pomeni… Srečno!

Komentirajte prispevek