Ideja za izlet: Napoleonova pot (Opčine, Italija)

4

Prejšnji teden je bil tako lepo sončen, da sva s Simonom sklenila, da se skupaj z Renom odpravimo na en krajši izlet. Napoleonova pot na Opčinah (Villa Opicina) v Italiji naju je že nekaj časa »mučila« in končno smo jo uspeli tudi mi prehoditi.

Napoleonova pot, izlet, ideja za izlet, kam na izlet

Začnite sprehod pri obelisku (Napoleonova pot)

Spomladansko sonce je bilo že visoko na nebu, ko smo prispeli na Opčine in se lotili sprehoda po Napoleonovi pešpoti.

Napoleonova pot, izlet, ideja za izlet, kam na izlet

Peš pot primerna za družinski izlet (Napoleonova pot)

Napoleonova pot, izlet, ideja za izlet, kam na izlet

Napoleonova pot

Napoleonovo pot naj bi odprle Napoleonove čete 23.3.1797, ko so dosegle Trst. Uradno pa se Napoleonova pot imenuje po projektantu inženirju Vicentiniju – Vicentinska cesta. Le-ta je Napoleonovo pot osnoval tako, da bi povezovala kraj Prosek/Prosecco s Trstom. A kot toliko stvari, se je tudi Napoleonova pot končala zaradi pomanjkanja denarja.

Napoleonova pot, izlet, ideja za izlet, kam na izlet

Pogled na Tržaški zaliv (Napoleonova pot)

Kljub nedokončanemu projektu pa je dandanes Napoleonova pot čudovita pešpot za mlado in staro. Tukaj najdemo sprehajalce kot tudi tekače in kolesarje. Mi pa smo se odpravili po njej kar z vozičkom.

Napoleonova pot, izlet, ideja za izlet, kam na izlet

Družinski izlet (Napoleonova pot)

Napoleonova pot je makadamska in je Rena zaradi tega kar pošteno premetavalo, zato je bolj kot za voziček primerna za nosilko. Ker smo bili tam z vozičkom smo se jo lotili v počasnem tempu. Poleg tega pa je bilo v marcu ob poti cel kup divjih špargljev, ki jih seveda nikakor nisem mogla spregledati. Tako smo naš družinski izlet poleg občudovanja razgledov na tržaški zaliv, od koder se vidi tudi na znameniti grad Miramare, združili še z nabiranjem špargljev, ki so se naslednji dan z jajčkom znašli na mizi za zajtrk.

Napoleonova pot, izlet, ideja za izlet, kam na izlet

Pogled na grad Miramare (Napoleonova pot)

Na koncu Napoleonove poti pa smo opazovali še spretne plezalce. Ob kraju Prosek/Prosecco so namreč visoke in strme kamnite stene odlične za treniranje prstov kot tudi malce bolj konkretnejših plezalnih podvigov.

Napoleonova pot, izlet, ideja za izlet, kam na izlet

Ob poti najdemo tudi plezalce (Napoleonova pot)

Napoleonova pot – Praktični nasveti
 • Parkirišče

Ob obelisku je manjše parkirišče, na katerem pa je možno parkirati le eno uro. Mi smo tako parkirali malce pred obeliskom (koordinate: 45.40.57.0 / 13.47.04.2) in se do tja odpravili peš.

 • Napoleonova pot

Napoleonova pot je dolga 3,2 kilometra in ob poti je nekaj klopi. Če se na izlet odpravite z manjšimi otroki vzemite s seboj pijačo in malico, saj do Proseka/Prosecca ni ničesar, kjer bi se lahko okrepčali.

Celotna Napoleonova pot se začne ob obelisku in se vije vse do Proseka/Prosecca – skupno meri 3,2 kilometre. Možno je narediti tudi krožno pot, a je drugi del poti neprimeren za voziček, tako da smo se mi vrnili kar po isti poti tudi nazaj. Tudi za prvi del poti je bolj priporočljiva nosilka kot pa voziček. Pot je sicer lepa za hojo, ampak za malčke v vozičku vseeno kar malce preveč “divja”.

 • Podaljašanje izleta

Če vam je Napoleonova pot premalo pa za celodnevni izlet priporočava še skok v Trst in morda vse do gradu Miramare.

Naroči se na nasvete in novosti iz bloga

Potovanja so za vsakogar! Naredite svoja potovanja zanimiva, poceni in nepozabna! Prijavite se na brezplačne popotniške nasvete preko spodnjega obrazca:

 

4 komentarji

 1. avatar

  V primeru krožne poti velja izbrati pot mimo (in obisk seveda) svetišča na Vejni (Santuario di Monte Grisa), ki leži na razglednem prostoru nekaj deset višinskih metrov nad Napoleoniko.
  Svetišče trikotne oblike je vidno na desni iz avtoceste iz smeri Benetk proti Fernetičem, ugledamo pa ga, ko se peljemo mimo Sesljana (Sistinana) oz. naprej Nabrežine (Aurisina).

  Za skok v Trst je najlepša možnost Openski tramvaj, ki povezuje Opčine in center Trsta.
  Začetna oz. končna postaja je v samih Občinah (kjer kupimo tudi vozovnico), ena od postaj pa je tudi pri v članku opisanem Obelisku. V Trstu se proga konča na Piazza Oberdan le nekaj minut hoda stran od nekoč nam tako ljubega Ponterossa.
  Posebnost proge je, da v enem delu deluje kot žična vzpenjača, kjer premaguje spoštljivi naklon do 26%. Tramvaj sicer na celotni dolžini 5175 metrov premaguje višinsko razliko 348 metrov (Šmarna gora je npr. nad Ljubljano okrog 380 metrov).
  Priporočam, da prej preverite obratovanje proge, saj ta pogosto ne obratuje.

  • avatar

   Pozdravljen Franjo, hvala za vse napotke – vedno pridejo zelo prav. 🙂
   ja, sva imela prispevek napisan tudi s priporočilom za skok v Trst s tramvajem, ampak je ta v okvari in ne dela… pa nihče pravzaprav ne ve, kdaj bo spet obratovala linija… Če sem dobila prave informacije, sta se dva tramvaja zaletela in tako poškodovala, da nista delujoča… Škoda…

  • avatar

   Nada, malenkost in z največjim veseljem slišim, da pride kakšna ideja prav. 🙂
   In hvala za povratno informacijo glede tramvaja…res škoda, da ga niso še uredili. 🙁

Komentirajte prispevek