Oman ali Združeni Arabski Emirati – kam je bolje potovati?

4

Glede na vrsto vprašanj, ki jih zadnji mesec s Simonom dobiva o Omanu in Združenih Arabskih Emiratih, se mi zdi, da je (sploh Oman) v zadnjem letu obnorel Slovence. No ja, po pravici povedano, naju to pravzaprav nič ne preseneča, saj je Oman preprosto magičen! Naju je očaral že pet let nazaj in morda sva za popularnost malo »kriva« tudi midva.

Kakorkoli že – veliko pa se vas sprašuje ali bi raje obiskali Oman ali pa morda Združene Arabske Emirate. A žal nekega lahkega odgovora ni, saj je izbira destinacije bolj ali manj odvisna predvsem od vaših interesov.

Oman proti Združenim Arabskih Emiratom

Turističnost / Neturističnost

To, da so Združeni Arabski Emirati veliko bolj turistični kot Oman, ni nobena skrivnost. A vendarle boste izven Dubaja našli veliko manj turistov. A ne glede na to, kje se znajdete, Oman v neturističnosti absolutno prednjači.

Oman potovanje, potovanje v Oman, Oman z avtom, avanturistično potovanje

Nepozabno divje kampiranje (Oman potovanje)

Ceneje / Dražje

Glede na turističnost je običajno pogojena tudi draginja in tako je Oman zaenkrat še cenejša destinacija kot so to Združeni Arabski Emirati. A vendarle je obe državi mogoče prepotovati zelo poceni – sploh če se odločite za spanje na divje, ki je dovoljeno in varno v obeh državah.

Oman potovanje, Združeni Arabski Emirati potovanje

Združeni Arabski Emirati potovanje so veliko bolj turistični kot Oman

Divje / Kultivirano

Poleg glavnega mesta Muscat je preostal Oman povsem divji, naraven. Medtem ko je praktično vsako mesto v Združenih Arabskih Emratih moderno urejeno, polno nakupovalnih centrov, restavracij…

Oman potovanje, Združeni Arabski Emirati potovanje

Najlepša vasica v Omanu je Bilad Said

Tradicionalno / Moderno

Strategija turističnega razvoja v Omanu stremi k temu, da zaradi turizma ne izgubijo svoje kulture in tradicije. In prav zato je Oman popolna destinacija za vse, ki iščete pravo tradicionalno arabsko državo. Žal za Združene Arabske Emirate kaj takega težko rečemo, saj so zaradi hitrega razvoja praktično zradirali (skoraj) vso njihovo zgodovino in tradicijo.

Oman potovanje, Združeni Arabski Emirati potovanje

Oman je bolj tradicionalen kot Združeni Arabski Emirati

Raznoliko / Ponavljajoče

Oman je veliko večja država kot pa so to Združeni Arabski Emirati in prav zato je Oman tudi veliko bolj raznolik. Nič ne rečem, tudi Združeni Arabski Emirati imajo precej zanimivih znamenitosti, a Oman je s tem vsekakor veliko bolj bogat.

Oman potovanje, Združeni Arabski Emirati potovanje

Mogočna puščava – Združeni Arabski Emirati

Domačini / Tujci

Z največjim veseljem lahko napiševa, da so ljudje / domačini, tako v Omanu kot Združenih Arabskih Emiratih izredno gostoljubni, prijazni, ustregljivi in v veliko pomoč, četudi ne govorijo angleško. Največja razlika med državama pa je, da je v Združenih Arabskih Emiratih precej “težko” naleteti na domačine, saj boste bolj ali manj stik imeli le s tujimi delavci. A če vam vendarle uspe navezati stik z domačini, vas bodo le-ti prevzeli. Po drugi strani pa boste, razen v Muškatu, v Omanu skoraj da težko srečali druge ljudi, kot domačine.

Oman potovanje, Združeni Arabski Emirati potovanje

Povabilo domačina na ogled kamelj farme (Združeni Arabski Emirati)

Najem avtomobila / javni prevoz

V Združenih arabskih Emiratih boste veliko lažje potovali tudi z javnim prevozom, medtem ko je v Omanu zagotovo najbolj priporočljiv najem avtomobila. Sicer bi tudi za potovanje po Združenih Arabskih Emiratih priporočala kar svoj lasten avto, a če se k temu ne nagibate, potem boste hitreje in lažje z javnim prevozom čez prišli v Združenih Arabskih Emiratih. Midva sva avto najela preko Economy Car Rentals. Tako za Oman kot Združene Arabske Emirate ni potrebno terensko vozilo, saj so ceste v obeh državah izredno lepe. A če mislite obiskati odročnejše predele, se kaj voziti po sipinah, pa je seveda 4×4 pogon nujen! Plačevanje goriva je možen s kreditno kartico v obeh državah.

Oman potovanje, Združeni Arabski Emirati potovanje

Najbolje je obe državi raziskovati z najetim avtomobilom

Zakaj pa ne oboje – tako Oman kot Združeni Arabski Emirati?

Kakorkoli že, Oman ali Združeni Arabski Emirati – vsaka država ima svoj čar, svoje pluse in minuse… In če vam čas dopušča, je zanimivo potovanje tudi kombinacija obeh držav. Pravzaprav boste v Oman lahko vstopili popolnoma brez vize, če boste v potnem listu imeli žig mednarodnega letališča v Dubaju. Če boste mejo prečkali po kopnem mora biti to meja iz Emirata Dubaj – tako namreč spodbujajo turistični obisk v Omanu. V primeru najema avtomobila v Dubaju morate obvezno preveriti, če vaša družba dovoli in ima vsa potrebna zavarovanja za vožnjo v obeh državah.

V Oman brez vize, če ste pristali v Dubaju

Da pa gre res vse lepo skozi na meji z Omanom, popotniki, ki so prečkali meji priporočajo, da si natisnjeno s seboj v arabščini prinesite tudi njihovo obvestilo o vizi, ki jo dobite tukaj. Seznam držav, ki imajo dovoljen vstop brez vize v primeru Dubajskega žiga pa najdete tukaj – na njej je tudi Slovenija. Natisnete oboje in vzamete s seboj ter pokažete na meji. Tako naj bi šlo vse skupaj skozi popolnoma brez težav in vi se v Omanu znajdete brez plačila za vizo. Več informacij tudi v Facebook skupini Slovenski overland popotniki.

Torej – Oman ali Združeni Arabski Emirati – lagala bi, če vendarle ne bi priznala, da potovanje v Oman zaseda večji in lepši košček najinega srca. In prav zato, se bova skupaj z Renom v Oman sigurno spet vrnila.  A kot rečeno, vsak ima svoje interese in za katerokoli državo se že odločite vas nobena izmed njih, tako ali drugače, ne bi smela pustiti ravnodušne.

Oman potovanje, potovanje v Oman, Oman z avtom, avanturistično potovanje

Oman je še vedno eno najinih najljubših potovanj (Oman potovanje)

Več informacij o znamenitostih, programu, cenah, ljudeh, koordinatah za samostojno vožnjo in vodiču pa najdete v posebnih prispevkih – poglejte »Potovanje v Oman« in »Potovanje v Združene Arabske Emirate«.

DELI:

Naroči se na nasvete in novosti iz bloga

Potovanja so za vsakogar! Naredite svoja potovanja zanimiva, poceni in nepozabna! Prijavite se na brezplačne popotniške nasvete preko spodnjega obrazca:

 

4 komentarji

 1. avatar

  Nina pozdravljena,

  redno prebiram vaše bloge s popotovanj, ki so res informativna in koristna tudi za druge popotnike.
  Super!

  Z družino vsako leto potujemo po svetu, izbiramo podobne destinacije :). Čez 1 mesec gremo na roadtrip po Omanu, podobno kot sta bila vidva.

  Me pa zanima, če vidva na roadtripih vzameta garmin pri rent-a-car agencijah ali imata samo mobilno aplikacijo na telefonu? Namreč ne najdem zemljevidov od Omana, ki bi jih lahko zdownloadov. Imata vidva kakšen nasvet?

  Lepo potujta(e) še naprej in objavljajta,

  hvala za odgovor, Jani

  • avatar

   Živjo Jani,
   vedno je lepo slišat, če komu uspeva pomagati z najinimi zapisi.
   Kar se tiče garmina – midva vedno vzameva svojega. Je pa res, da ga v Omanu sploh nisva imela in sva se posluževala kar tradicionalnih tiskanih zemljevidov. 🙂 Je tudi z njimi kar dobro šlo čez.
   Lepo potujte. 🙂
   Aja, drugače se pa dobro tudi obnesejo razne mobilne aplikacije, ki delujejo tudi brez povezave… Sama sicer nimava izkušenj z njimi, a sva slišala, da jih drugi kar uporabljajo. Lahko pa si npr. tam kupite SIM predplačniško kartico s prenosom podatkov in boste tako vedno on-line. 🙂 Midva to sedaj redno prakticirava. Je poceni in enostavno. 🙂

   LP, Nina

  • avatar

   Živjo,

   mi smo bili tudi lani dva tedna družinsko (otroci 2 in 4 leta) v Omanu in je bilo super. Ponavadi je najem navigacije precej drag pri rent-a-car agenciji. Mi smo imeli Sygic aplikacijo na telefonu in smo jo uporabili samo pa par reči v Muškatu. Jaz priporočam, da si nabavite knjigo “Oman off-road”. Je res dobra, ima točno to, kar potrebuješ. Kupiš jo lahko kar v Muškatu v Borders knjigarni ali po Amazonu. Svetujem, da si vzamete soliden avto (npr. Nissan Patrol, Toyota Landcruiser ali Fortuner) in ne kakšnega mestnega terenca (npr. Nissan X-trail, RAV4). Tudi če imaš reduktor ne škodi. Muškat je za spanje razmeroma drag, vendar je kampiranje izven Muškata odlična alternativa. Saj ste mislili kampirati, ali ne? Če potujete z majhnimi otroci je potrebno paziti v puščavi na škorpione (google “scorpion Deathstalker”). Resno je treba pazit na nevarnost dežja, ko si v wadijih ali na kakšni čudni gorski cesti. S tem dvojim se res ni za hecat.

   Lp, Črt

   • avatar

    Ojla, no, midva sva imela kar običen zemljevid – stara šola ;). Ampak baje si ljudje kar pomagajo z raznimi aplikacijami ja. Hvala za tale info. 🙂
    Se pa strinjam, da za kak of-road vsekakor bolje konkreten terenec – če že mestni je pa potem fajn, da sta vsaj dva avtomobila, da če se kje kaj zalomi, da je še vedno rezerva in pomoč ;).
    V Muškatu sva sicer midva tudi precej ugodno spala – nasproti tržnice je bil en poceni hotelček – sicer zlo špartanski, ampak v centru in s parkiriščem… Prvi dan pa sva si našla enega na obrobju in že v smeri juga, pa je bil tudi tam okoli 35 eur… Bi morala sicer pogledat malo zapiske za imena… Ampak ja, drugače so na splošno prenočišča dražja in zato sva se midva vedno (le prvi in zadnji dan) posluževala kar divjega kampiranja.
    Se tudi zelo strinjam tvoje opombe glede dežja – sploh wadiji so izredno nevarni… no in seveda, tudi ne preveč pogumno sam v puščavo – kot sva to naredila midva… in sva imela res veliko srečo, da se je vse končalo brez večjih problemov.
    LP, Nina

Komentirajte prispevek