Potopisna predavanja

Razlog zaradi katerega potujeva je želja po spoznavanju različnih kultur, njihovega načina življenja, hrane in nenazadnje zaradi spoznavanja drugačnih filozofij življenja. Kulture po svetu so resnično zelo različne med seboj in to, da spustiš v svoja prepričanja prostor drugače mislečim, je včasih zelo težko. Vendar če se dovolj potrudiš, da v glavi podreš zapore, ki nam jih nevede vceplja družba v kateri živimo, potem vidiš in razumeš in s tem bogatiš samega sebe. Ni nujno, da se strinjaš, a že to, da razumeš ali vsaj skušaš razumeti, te dela boljšega.

Ker pa nekateri ljudje nimajo sreče in zaradi različnih življenjskih okoliščin ne morejo potovati, rada doživetja iz poti deliva skozi potopisna predavanja. S pomočjo slik in raznih popotniških zgodbic, skušava v eni uri kar najbolje predstaviti najina potovanja.

Vsa potovanja si organizirava sama, zato potopisna predavanja začiniva tudi s praktičnimi nasveti za potovanja v obiskano državo. Poslušalcem z veseljem odgovoriva na bolj specifična vprašanja, kot so načini prevoza, cene prenočišč, pasti za popotnike…

Potopisna predavanja imava po vsej Sloveniji in tako so naju gostili že na STA v Ljubljani in Kopru, KluBar-u v Kranju ter različnih knjižnicah po Sloveniji, kot so Brezovica, Celje, Dobrova, Gameljne, Horjul, Ig, Kamnik, Komen, Komenda, Ljubljana (Šentvid, Rudnik, Bežigrad, Fužine), Radovljica, Škofja Loka, Šmarje pri Jelšah, Vodice, Vrhnika.

Potopisna predavanja, ki so na voljo:

  • UGANDA – Nazaj h koreninam

Potovanje po Ugandi je bilo brez dvoma nekaj najbolj divjega, kar sva doživela. Ne toliko zaradi pokrajine, ki se spreminja na vsakih nekaj kilometrov in ti sporoča, kako bogata je dežela, ampak bolj zaradi spoznavanja prave afriške prvobitnosti. Neraziskani in malo obiskani predeli, ki bi pred zgolj nekaj leti pomenili smrt, se sedaj odpirajo in vsakemu avanturističnemu popotniku ponujajo življenjska spoznanja. Tu so potem še mogočni narodni parki, kjer se mimo tebe sprehajajo žirafe, sloni, vodni bivoli… Bojevanje s sprejemanjem revščine in nenehni nasmehi domačinov te soočajo k razmišljanju… Ko se vrneš nazaj domov, pride Afrika s tabo in ti ne pusti pozabiti. Uganda je vsekakor prava popotniška poslastica!

Uganda potovanje, potovanje v Ugando, afrika potovanje, potovanje v Afriko

Potopisno predavanje o potovanju v Ugando  – država za prave avanturiste in popotniške sladokusce

  • ALBANIJA – S terencem po najlepših kotičkih države (predavanje na voljo le še izjemoma)

Albanija je bila povsem drugačna od najinih pričakovanj. Bila je polna doživetij, spominov in nepozabnih dogodivščin. Bolj kot državo mercedesev in bunkerjev, je bilo za naju je potovanje po Albaniji mešanica neskončne divje narave, ovinkov, slabih cest, fantastičnih razgledov, omamnih turkiznih in skoraj da rajskih plaž ter na trenutke žal nekoliko brezbarvnih mest, kjer je še vedno mogoče opaziti nekoč sivo komunistično obdobje. A nekaj je jasno, Albanija je brez dvoma vredna čimprejšnjega obiska!

potovanje, popotniški blog

Potopisno predavanje- s terencem po Albaniji

  •  OMAN – S terencem po puščavskem Omanu

Oman je puščavska država z živo zelenimi oazami, slikovitimi mesteci, pisanimi tržnicami, mogočno zgodovino in gostoljubnimi ljudmi, zaradi katerih je potovanje po Omanu še bolj doživeto in nepozabno.
Žal pa se v Omanu najde že veliko tujih priseljencev in hitri razvoj zaradi katerega se počasi izgublja njihova tradicija. Dežela postaja eno samo gradbišče, zato je tradicionalnemu Omanu že štet njegov čas in ga je vredno obiskati čimprej!

Oman, popotniški blog, potovanje

Potopisno predavanje – s terencem po Omanu

  •  SIRIJA in JORDANIJA – pravi arabski državi  (predavanje na voljo le še izjemoma)

Sirija je država, ki se je pred vojno začela šele dobro turistično razvijati in odpirati tujim obiskovalcem. Na vsakem koraku nam je ponujala tisti pravi arabski utrip… Omamne vonjave eksotičnih začimb, puščavsko pokrajino, dobro hrano in neverjetno gostoljubne ljudi… Tudi njena južna soseda Jordanija ni bila med potovanjem prav nič manj zanimiva. Državi, ki sta si na nek način tako podobni, a po drugi strani tako zelo različni… Največjo razliko pa sedaj predstavlja dejstvo, da je v eno še vedno povsem varno potovati, medtem ko v drugi grozljiva vojna uničuje vse njene lepote…

Popotniški blog, potopisna predavanja

Potopisno predavanje – z nahrbtnikom po Siriji in Jordaniji

  •  TAJSKA – kljub množičnemu turizmu je še vedno unikatna 
Tajska je ena najbolj množično obiskanih država na svetu, a je v njej še vedno mogoče najti nekaj kar popotnika očara. Morda je to sproščenost, ki jo s seboj prinesejo obiskovalci, morda čudovita narava, cvrčanje olja v vročih vokih, rjovenje tigrov, zamude vlakov ali pa so to tajske masaže… Vsekakor pa je jasno nekaj! Povsem unikatno jo naredijo njeni festivali, med katerimi je tudi Vegeterijanski festival na Phuletu – eden najbolj bizarnih na svetu..
Tajska, potovanje, popotniški blog

Potopisno predavanje – Potovanje po Tajski je zelo raznoliko in ponuja za vsak okus nekaj

  • ŠRI LANKA – kulturno in naravno bogata budina solzica
Šri Lanka je znana po svoji barvitosti in raznolikosti. Tu najdemo romarske kraje z ljudmi v belih oblekah in lotosovimi cvetovi, riž s pekočimi barvnimi curry omakami, sveže iztisnjene sokove ananasa, manga, papaje, umetniško zložene stojnice s sadjem in zelenjavo, gore raznoraznih rib, nasade pravega čaja in že skoraj kičaste rajske plaže…Potovanje po Šri Lanki je sproščeno in polno lepot.
Šri Lanka potovanje, potovanje po Šri Lanki, potovanje na Šri Lanko, Šril Lanka potovanje

Potopisno predavanje – Živobarvno in raznoliko potovanje po Šri Lanki

  •  MAROKO –  kraljevina Maroko in njena kraljeva narava

Maroko je znan kot bolje obiskana arabska država, saj že na krajšem potovanju odkrijemo njeno ogromno raznolikost. Tu najdemo mogočne zgradbe, ki pričajo o bogati zgodovini, arabski kulturi in umetnosti, živahne in pisane tržnice v ozkih ulicah medin ter naravo, ki ji nedvomno lahko rečemo kar kraljeva. In prav narava je tista, ki potovanje po Maroku naredi še veliko bolj mogočno.

Maroko, potovanje, popotniški blog

Potopisno predavanje – kraljevina Maroko nas navduši z mogočno naravo

  •  FILIPINI – veliko več kot le bele peščene plaže (predavanje na voljo le še izjemoma)

Filipine vsi najprej povežemo z belimi rajskimi peščenimi plažami, vendar je tu tudi dom neverjetno prijaznih in poštenih ljudi, dih jemajoče gorske pokrajine, kjer se v osrčju skrivajo več kot 2000 let stare riževe terase in vasice dostopne le peš. Tu so še tržnice, ogromne količine riža v prehrani, sadni napitki, poceni masaže in še toliko drugih neodkritih stvari, ki delajo potovanje po Filipinih tako zelo pestro in raznoliko.

Filipini potovanje, potovanje po Filipinih, potopisno predvanje

Potopisno predavanje- Filipini so otoška država, ki bo očarala vsakogar

  •  INDIJA – Neverjetna dežela, kjer ji še vedno vlada tradicija (predavanje na voljo le še izjemoma)

Indija je še izredno tradicionalna država in že takoj na začetku potovanja popotnika šokira. Je kot bi prišel v drug svet; krave na ulicah, umazanija POVSOD. Sprašuješ se kaj delaš tu, ko pa se vrneš domov, se želiš tja vrniti. S povabilom na tradicionalno hindujsko poroko pa sem imela čast, da še bolje spoznam to neverjetno deželo in nekoliko začinim celotno potovanje po Indiji.

Indija, popotniški blog, potovanje

Potopisno predavanje- neverjetna Indija nas preseneča in šokira na vsakem koraku

  •  GVATEMALA – raznolikost na vsakem koraku (predavanje na voljo le še izjemoma)

Gvatemala slovi kot izredno nevarna država, polna kriminala, umorov in tatvin, vendar popotniku ponuja ogromno – ostanki majevskih piramid, dobro hrano, prijazne potomce majevskih Indijancev v tradicionalnih oblačilih ter čudovito naravo med katero najdemo tudi nasade aromatične gvatemalske kave. Potovanje po Gvatemali je tako zelo raznoliko in pestro, da nam na poti nikoli ne bo dolgčas.

Gvatemala, potovanje, popotniški blog

Potopisno predavanje – Gvatemala je najcenejša država v Srednji Ameriki

 

Če želite tudi vi pripraviti potopisna predavanja, si lahko navodila, kako to narediti kakovostno in zanimivo preberete v osnovnih nasvetih, kako pripraviti potopisna predavanja.