Pet najhujših stvari, ki so se mi zgodile na potovanjih

2

Potovanja – vsi o njih govorimo s presežki, s pozitivizmom in se jih spominjamo po čudovitih ter nepozabnih zgodbah. A nekaj je zagotovo – potovanja niso vedno samo lepa in včasih ne gre vse tako, kot smo si sami želeli ali morda predstavljali. Ja, na potovanjih gre lahko marsikaj narobe, a večina ljudi o tem raje molči. Dejstvo pa je, da smo vsi krvavi pod kožo in ne glede na to, kako izkušeni popotniki smo, vedno se kje lahko kaj zalomi.

Sama precej potujem in na srečo nisem imela veliko negativnih izkušenj, a vendarle lahko izpostavim pet najhujših stvari, ki so se mi zgodile med raziskovanjem tujih dežel.

Srčni infarkt

Bilo je moje prvo potovanje, na katerega sem se odpravila povsem sama pri 18ih letih. Pred tem sem potovala ali s starši ali v družbi kakšne prijateljice. Znašla sem se v Turčiji, v Istanbulu, kjer sem tri tedne bivala pri turški družini. Bilo je pravzaprav precej na začetku mojega bivanja in starši v tej družini niso znali niti besedice angleško in jaz seveda niti besedice turško.

blog potovanja, potovanja blog, popotniški blog, nina potuje

Izlet v Istanbul

Nekega jutra, ko se po zajtrku počasi spravljam iz stanovanja, novim dogodivščinam naproti in se želim posloviti od mame, me le-ta gleda zaskrbljeno in mi z roko kaže, da ji srce podivjano bije. Na srečo so takrat že bili mobiteli in sem imela telefonsko številko njene hčere, ki sem jo v trenutku poklicala in razložila situacijo. Domov je prihitel tudi njen sin in rešilci. Na srečo se je vse pozitivno razpletlo, a tega dogodka in pogleda mame, ne bom prav nikoli pozabila. Ni kaj, moj krst solo potovanjem je bil precej krut.

Analna fisura

Predno sem izvedela, da sem na potovanju dobila analno fisuro, sploh nisem vedela, da kaj takšnega obstaja. Gre namreč za raztrgano črevesno sluznico, ki boli kot sam hudič. Resnično… tisti, ki ste se kdaj srečali z njo, veste o čem govorim, tisti, ki se niste, vam kaj takšnega nikoli ne privoščim. Vse skupaj nastane zaradi slabe prebave – bodisi zaradi driske bodisi zaradi pretrdega blata… In ja, kaj hitro je to lahko prava in “popolna” popotniška nadloga.

Jaz sem jo dobila avgusta 2015, prvi dan na otoku Lefkas. Zaradi te nadloge nisva le skrajšala najinega raziskovanja Lefkasa, ampak sva odpovedala tudi potovanje v Frankfurt, ki sva ga potem obiskala leto dni kasneje.

blog potovanja, poceni potovanja, avanturistična potovanja, izleti

Otok Lefkas in počitnice v Grčiji

Zaradi te nadloge, ki boli, kot bi te nekdo rezal z nožem po riti in ne moreš ne sedeti, ne hoditi in ne ležati, se zdravim vse od usodnega avgustovskega dne – sedaj je od tega že leto in pol. Ko že mislim, da je dobro, se mi prebava zopet ustavi in »voila« črevesna sluznica se mi ponovno raztrga. Kljub uradni medicinski kremi, operaciji in vstavljanjem čepa v zadnjico, mi zaenkrat še najbolj pomaga pitje aloe vere, za katero sem, ironično, izvedela iz popotniške knjige »Esenca življenja na poti«. Upam, da se bom vsaj s pomočjo aloe vere rešila te nadloge.

Izgubljena sredi puščave

To, da se človek brez izkušenj, brez pravega orodja, brez znanja odpravi v puščavo je resnično norost, ki ji ni para, a prav to sva naredila na potovanju po Omanu s Simonom. Prvi dan vožnje po sipinah v puščavi Wahiba sva dobila preveliko samozavest in tako sva se naslednji dan odločila, da del puščave prevoziva. Opraviti bi morala tretjino poti, priti do oaze in tam skreniti desno do asfaltirane ceste. No, ta oaza je bila zgolj eno samcato drevo in ne tista oaza iz filmov, kjer se cedi »med in mleko«. Drevesa seveda nisva niti opazila in tako sva se po urah vožnje znašla sredi ničesar, obdana zgolj s peskom, peskom in še več peskom…. Ko sva se zavedla, da sva se popolnoma izgubila, je v moji glavi nastal popoln kaos… nešteto vprašanj, skrbi in strahu ne bom nikoli pozabila. Vendarle se je na koncu vse skupaj s pomočjo domačinov, na katere sva naletela na njihovih kameljih farmah, srečno končalo. Kaj takšnega se ne lotiva prav nikoli več in nauk vsega skupaj je bil, da narave res ne gre podcenjevati.

Oman potovanje, potovanje v Oman, Oman z avtom, avanturistično potovanje

Prečkanje puščave Wahiba v Omanu

Driska

No ja, s tem se zagotovo srečuje prav vsak popotnik, zato to niti ni najbolj grozna stvar na mojih poteh, a na srečo nekih težkih in grozljivih stvari na potovanjih ni bilo veliko in tako so se tudi prebavne motnje znašle na tem seznamu.  Najbolj smešno pri vsem skupaj pa je to, da driske ni povzročila hrana ali slaba higiena, temveč moja neumnost v Jordaniji, ob obisku Mrtvega morja – če se nekaj ne učimo zlahka se pa stežka… Sedaj vem, da poskušanje Mrtvega Morja ne gre jemati z veliko žlico. Več o tej moji jordanski driski pa tukaj.

potovalna driska, driska na potovanju, popotniški nasveti

Naše strešno prenočišče sredi Ammana je naredilo drisko še toliko bolj nepozabno

Težave z avtom

Glede na to, da s Simonom vedno raje potujeva z avtomobilom, se nama je na poti zgodila tudi kakšna štorija. Največji zaplet sva doživela v Moldaviji oziroma Moldovi, ko se nama je na avtu odlomil zadnji amortizer (celotno zgodbo si lahko preberete tukaj). No, kljub težavam pa so nama zaenkrat problemi z avtom vedno postregli z nepozabnimi zgodbami ter spoznavanjem prijaznih domačinov.

Moldova, Moldavija, Moldova potovanje, Moldavija potovanje, z avtom v Moldovo, z avtom v Moldavijo

V nesreči spoznaš prijatelje, v tujini pa tudi gostoljubnost ljudi

Kot rečeno, nihče ni imun na težave, a na srečo so bile zaenkrat vse moje rešljive – nekatere lažje, druge težje. Vsekakor pa lahko trdim, da sem se čisto od vsake tudi nekaj naučila, kar pa je navsezadnje tudi cilj vseh nas, popotnikov.

Naroči se na nasvete in novosti iz bloga

Potovanja so za vsakogar! Naredite svoja potovanja zanimiva, poceni in nepozabna! Prijavite se na brezplačne popotniške nasvete preko spodnjega obrazca:

 

2 komentarja

  1. avatar

    Uf, fisura, zame kar na prvem mestu tegob doma, še bolj pa na potovanjih! Ko že končno mislim, da sem se je znebila, žal vedno znova preseneti 🙁 Mi pa pri celjenju izmed vseh krem (tudi tistih na recept) najhitreje in najbolj pomaga otoška krema Sudocrem (dobi se v lekarnah, Sanolaborju). Mogoče še komu pride prav 🙂

    • avatar

      Ja, fisura 🙁 Tole je res nadležno, da se težko primerja še s čim. Jaz sem tudi probaavala kreme na recept pa samoplačniške pa ni bilo nič bolje… Za tvojo kremo še nisem slišala, je pa vredno poskusiti, čeprav sem trenutno “na” aloe veri in mi dela čudeže. Tudi če se mi že kaj ponovno natrga, se mi tik tak spet vse zaceli…mene heca prebava in res moram pazit nanjo…čim se mi zaštopa že skoraj vem, kaj spet sledi 🙁 Da bo le konec kdaj s tem – bom pa res eno najsrečnejših bitij na zemlji 😉

Komentirajte prispevek