Zakaj najraje poletiva z domačega letališča?

4

Ni važno ali govorimo o potovanjih, izletih ali počitnicah – vse je lažje in manj stresno, če si potovanja lahko nekoliko olajšamo, sploh če potujemo z dojenčkom ali majhnimi otroki, ko smo že nekoliko bolj v letih ali pa kar tako, ker smo radi malce bolj komot.

Spomnim se mojih prvih potovanj, ko sem celo leto delala razna študentska dela, samo zato, da sem se lahko za kakšen mesec podala na novo dogodivščino nekam na tuje. Takrat res nisem gledala na udobje in bilo mi je važno le to, da sem nekam sploh lahko šla. Dolge vožnje do letališča, prekladanje iz sedeža na sedež pred vkrcavanjem in iskanje »idealne« pozicije za spanje, štetje kovancev za plastenko vode… Vam je kaj znano?

Adria Airways, Ljubljanko letališče, Čez komot ga ni

V mojih študentskih letih sem zaradi vsakega privarčevanega Evra veliko časa preživela na letališčih in čakala na let.

Skoraj dve desetletji kasneje pa je situacija nekoliko drugačna. Čeprav se imam sama še vedno za mlado, pa se leta na potovanju vendarle nekoliko poznajo – priznam, oba s Simonom postajava vedno bolj komot, sploh sedaj, ko se nama je v decembru pridružil še sinček Ren.

Adria Airways, Ljubljanko letališče, Čez komot ga ni

Iskanje prave pozicije za spanje res ni najbolj udobno in zaželjeno početje

Že predno je v najina življenja prišel Ren, sva za potovanja z letalom, če se je le dalo, vedno iskala lete z ljubljanskega letališča. Kakšna prednost je to, sva se šele dobro zavedla, ko sva v tujini že dvakrat izgubljala živce zaradi težav na poti.

Adria Airways, Ljubljanko letališče, Čez komot ga ni

Ne pozabite na “skrite” stroške, če potujete s tujih letališč

Prva neprijetnost naju je doletela na italijanski avtocesti v smeri letališča v Benetkah. Zaradi prometne nesreče sva pristala v koloni in le upala, da se bo zastoj pravočasno sprostil. Vsa živčna sva prišla na letališče in tik pred zdajci še ujela najino letalo. Če bi prišla le nekaj minut kasneje, bi se z dolgim nosom lahko samo obrnila, usedla nazaj v avto in se razočarano odpeljala domov. Spet drugič, ko smo se s prijatelji vozili nazaj domov, nam je sredi avtoceste počila guma. Namesto, da bi domov prišli v dveh urah, smo zaradi nezgode izgubili cel dan in kar nekaj dodatnih evrov. Sedaj, če je le možno, skušava leteti z domačega letališča.

Sama sem tudi zaradi službe precej na poti in nemalokrat se je že zgodilo, da sem zjutraj prišla v službo in izvedela, da me urgentno čaka službena pot. Odšla sem domov, v nekaj minutah spakirala ročno prtljago in se po dveh urah že vkrcavala na let, ki me je popeljal na drug konec Evrope. Dan kasneje pa sem bila ponovno spet v pisarni. Luksuz!

Adria Airways, Ljubljanko letališče, Čez komot ga ni

Polet z domačega letališča ali polet na domače letališče je najbolj komot

Tudi sedaj, ko bomo potovali trije, bo bližina letališča zagotovo igrala veliko vlogo pri nakupu kart. Ker običajno potujeva z zelo malo prtljage nama je všeč storitev Adrie Airways, ki ponuja nižje cene v primeru, da se potuje le z osebno prtljago. Zanimiva je tudi možnost, da se za 19€ ponuja dokup prostega sedeža ob svojem. Nekaterim je to verjetno všeč zaradi večjega miru, drugim zaradi prostega naslonjala za roke, nam pa se stvar zdi zanimiva zaradi dodatnega odlagalnega prostora, ki nam zna na potovanjih z Renom priti prav.  Kdo ve, morda pa bomo to lahko preizkusili že kmalu na potovanju v Pariz, ki ga Adria Airways poklanja v njihovi najnovejši nagradni igri.

Adria Airways, Ljubljanko letališče, Čez komot ga ni

Sedaj ko smo trije, bo zagotovo najlažje leteti kar z ljubljanskega letališča

Kadarkoli se govori o letalskih kartah je vedno veliko debate iz kje in s kom leteti. Cena je običajno za večino ljudi tista, ki odloči namesto nas. Pri tem pa nikar ne pozabite na končno kalkulacijo in »skrite« stroške, ki se pojavijo v primeru leta iz tujih letališč. Pred nakupom tako preverite ceno prevoza do letališča in nazaj, parkirišče, cestnine, čas (ki se zaradi prometa ali prometnih nesreč lahko še dodatno podaljša), dodatnih dni letnega dopusta za vse, ki smo zaposleni… včasih celo strošek prenočišč, hrane in pijače zaradi dolgega potovanja in čakanja na let. In ko se stroški počasi seštevajo, se na koncu velikokrat ugotovi, da bi za skoraj enak ali celo nižji znesek lahko potovali tudi z ljubljanskega letališča in bili pri vsem tem še bolj na komot.

Naroči se na nasvete in novosti iz bloga

Potovanja so za vsakogar! Naredite svoja potovanja zanimiva, poceni in nepozabna! Prijavite se na brezplačne popotniške nasvete preko spodnjega obrazca:

 

4 komentarji

  • avatar

   Hvala za komentar, ki pa le delno drži. 😉 Prodala se nisva, saj stojiva za najinim mnenjem… Če pa je kdo zaradi njega pripravljen prispevati kakšen cent in s tem podpreti tudi najino ustvarjanje, sva pa vsekakor vedno vesela. 🙂 Navsezadnje je v blog in vse zapiske vloženo ogromno časa in truda. Ravno s tem, ko se kakšen odloči najin blog podpreti, lahko še več ustvarjava in deliva z vami koristne informacije in ideje kam se podati na novo potovanje. 😉

   • avatar

    Nina, ne sekiraj se. Ker taki komentarji so neumni. 100% se s tem strinjam. Vsi gledajo samo na ceno letalske karte in so se pripravljeni za par € cenejšo voziti ne vem kam. Po možnosti še s slabimi tranzitnimi časi. In ja, ko na koncu potegnemo črto. Ne splača se.

    • avatar
     Nina Potuje on

     Hvala Tinčka za tvoj komentar. 🙂 Me veseli, da se strinjava in tako kot ti, midva vedno gledava tudi na tranzitne čase in čas potovanja. Na srečo sva kar nekajkrat poletela veliko ugodnejše že iz Brnika, kot od drugje. Itak pa ni večjega luksuza, kot na koncu pristati doma, ne pa da še cel dan traja, da prideš do domače postelje. 😉

Komentirajte prispevek