Nasveti za potovanja v času koronavirusa

Zadnje dni sva dobila kar nekaj sporočil, v katerih naju povprašujete po mnenju ali v trenutni situaciji s koronavirusom oditi na potovanje ali z njim raje nekoliko počakati.

Resnično nehvaležno vprašanje, priznam, saj se mora o tem odločiti vsak zase. A če ste že vprašali, je tukaj tudi najino mnenje …
12 razlogov, zakaj je s potovanji v času koronavirusa pametno počakati

Destinacija ne bo odšla nikamor

Najlepši je občutek, ko v rokah držiš potrdilo za določeno potovanje, zato vem, kako težko je ostajati doma, ko v tebi gori želja po raziskovanju. A dejstvo je, da destinacije ne bodo odšle nikamor in vas bodo po končani negotovosti še toliko bolj vesele. Sicer pa – vsaj zaenkrat si željo po potovanju lahko potešite tudi z raziskovanjem Slovenije in tako tudi domačemu turizmu pomagate nadomestiti primanjkljaj tujih gostov in vnos nekaj pozitivnosti. Ideje za enodnevne in dvodnevne izlete najdete na blogu.

Strah in slab občutek

Ne glede na to, kakšno je najino mnenje, mora vsak pri sebi skleniti odločitev ali se v času koronavirusa poda na pot ali pa ostane doma. Vsekakor je pri tem potrebno poslušati sebe in svoj občutek. V kolikor imate slab občutek vam zaradi tega tudi na potovanju ne bo preveč lepo.

Nezaželjenost

Ko se je koronavirus začel na Kitajskem, je bilo večkrat mogoče opaziti prezirljiv odnos, nezaželjenost in strah do Azijcev v Sloveniji. Zaradi strahu pred koronavirusom je padel celo obisk kitajskih restavracij. No, sedaj so počasi začeli to občutiti tudi Evropejci, ki so na potovanju v Aziji – najpogosteje se s tem omenja Vietnam, kjer naj bi določeni hoteli v strahu pred koronavirusom celo odklonili namestitev tujim popotnikom.

Odpovedovanje letov, trajektov

Zadnje čase v popotniških skupinah skoraj da ne mine ura brez vprašanja, ki se nanaša na odpoved letala. To pravzaprav še najbolj občutijo tisti, ki so let imeli iz Italijanskih letališč, a tudi v Sloveniji se leti že odpovedujejo. V kolikor let odpoveste sami niste upravičeni do nadomestila in vračila denarja, a če je let odpovedan s strani letalske družbe, vam le-ta običajno dodeli vavčer z enoletno veljavnostjo, spremembo termina ali pa celo vračilo denarja. Poleg odpovedi poletov, pa se odpovedujejo tudi trajekti. Znancem so ta teden že odpovedali trajekt do Tunizije v aprilu.
Ravnokar pa je prišla v javnost tudi novica, da je ameriški predsednik Trump odpovedal vse polete med ZDA in Evropo.
Obvezne karantene

Marsikatera država je že uvedla obvezno 14-dnevno karanteno, v kolikor prihajate iz določenih rizičnih področij. Verjetno nima smisla omenjati, da si verjetno ne želite vaš dopust preživeti v karanteni.

Zapiranje mej

Težko je verjeti, ampak zaradi koronavirusa, se je marsikatera meja povsem zaprla. Pri nas sicer takšnega ukrepa s popolno zaporo še ni, a ker se iz ure v uro situacija tudi pri nas bliskovito spreminja je težko vedeti, kaj bo sploh sledilo.

Negotova situacija

Situacija s koronavirusom se je v Evropi šele dobro začela, zato je izredno negotova in nepredvidljiva. Vsekakor si želim, da na vse skupaj pozabimo v mesecu ali dveh, a kaj se bo res zgodilo praktično ne ve nihče.

Na svetu niste sami

Nedolgo nazaj sem gledala dokumentarni film, ki govori prav o epidemijah in pandemijah. Zadnja misel v njem pa je bila ta, da se pandemijam ne moremo izogniti, in da bo takrat človeštvo na odločilni preizkušnji predvsem v tem, ali znamo stopiti skupaj in zdravniškemu osebju, ki se dneve in noči trudi zajeziti širjenje, tudi z našim lastnim ravnanjem pomagati pri preprečevanju širjenja.

Žal velikokrat ugotovim, da smo kot družba postali res izredno egoistično naravnani. Vidimo samo sebe in to se vidi tudi v marsikateremu komentarju, ki se nanaša na koronavirus.

Kot mama tri letniku, ki ima sum na astmo in zaradi katerega so se naša respiratorna obolenja že dvakrat končala na infekcijski kliniki, kamor nas je pripeljal rešilec, si res želim, da bi ljudje lahko razumeli, kako grozen občutek te takrat prevzema. Videti, ne le otroka, ampak kogarkoli – mladostnika ali starejšega, kako diha s pomočjo naprave in s strani medicinskega osebja več dni čakati na vzpodbudno novico, res ni prav nič zabavno.

Sami ste morda res da v odlični kondiciji, ampak mnogi drugi niso, zato je sem in tja vendarle lepo in predvsem pravilno, pogledati tudi nekoliko dlje od sebe.
Neodgovornost

Marsikomu bom verjetno s to izjavo stopila na žulj, ampak glede na trenutno situacijo s koronavirusom, ki jo je WHO celo razglasila za pandemijo, je precej neodgovorno, da se nato povsem požvižgate. Če se s tem strinjate ali ne, tako pač to sedaj je. V kolikor pa se kljub temu ne zmenite za priporočila in opozorila, pa se zaradi morebitne karantene in oteženosti potovanja nazaj domov, res ne smete jeziti.

Pandemija

Kot rečeno je WHO ravno včeraj situacijo s koronavirusom razglasilo za pandemijo. Previdnost na potovanjih in vse kar je povezano z njimi sedaj res ne sme biti odveč.

Zdravstveno zavarovanje za tujino izključuje primere pandemije

Sedaj, ko je razglašena pandemija, vam na žalost ne pomaga niti zdravstveno zavarovanje za tujino. V kolikor bi ga morali prav zaradi koronavirusa v tujini koristiti, vam zavarovalnica lahko mirno reče, da ste z razglasitvijo pandemije, riziko prevzeli nase.

Dodatni stroški

Marsikdo se sicer za nič od zgornjega ne bo zmenil in bo kljub temu odšel na pot. V takšnem primeru nikogar ne obtožujem in vam želim le, da bo vse potekalo mirno in brez ovir. A vam vendarle nekaj svetujem – pripravite si denarno rezervo, saj jo boste morda zaradi nenadnih ukrepov državnih inštitucij tokrat res potrebovali.

Daleč od tega, da sva panična ali da bi želela paniko širiti naprej, ampak bolj kot sama okužba s koronavirusom, je žal trenutno še cel kup ostalih stvari, zaradi katerih je vendarle vredno premisliti, če je v trenutni situaciji potovanje res tako zelo nujno.