Hassberge, Nemčija potovanje, potovanje v Nemčijo

Verjetno med Slovenci ni veliko takšnih, ki bi poznali majhno nemško regijo Hassberge. Pravzaprav sva tudi midva zanjo slišala šele takrat, ko sva v roke dobila program najinega vikend izleta, ki ga je za naju pripravila lokalna turistična pisarna.

Hassberge se nahaja znotraj Bavarske, v spodnji frankovski Nemčiji in je večinoma poznana le nemškim turistom. Sem namreč radi zahajajo zlasti zaradi nižjih cen in lokalne kulinarike. Če se morda sprašujete, zakaj bi nekdo, poleg kulinarike in nižjih cen, na svoj seznam sploh uvrstil Hassberge regijo, sva kljub majhnega področja, ki ga le-ta obsega, vseeno uspela sestaviti seznam 13-ih najboljših razlogov.

Zakaj obiskati Hassberge?

1. Super ceste za roadtrip

No ja, mogoče se sliši malce smešno, ampak prva stvar, ki jo je Simon opazil, ko sva se vozila naokoli po regiji Hassberge so bile ceste. Odlične so se mu zdele za ležerno vožnjo tako z avtom kot z motorjem. Vijuganje med podeželsko pokrajino in neprometnostjo pa vse skupaj naredi še za kanček boljše.

2. Gradovi in palače

Celotna Nemčija ima cel kup gradov in palač in tudi Hassberge ne zaostaja veliko za povprečjem. Nama najlepše ruševine gradu so bile zagotovo Rotenhan, ki se nahajajo v gozdu in so povsem unikatne. Grad je nastal v 12. stoletju na treh apnenčastih skalah, ki je hkrati tudi eden najpomembnejših gradov na Bavarskem. Kar nekaj gradu je bilo zgrajenih iz same skale – stolp, vhodna vrata, hodnik, stopnišče ter notranja vrata. V bližini gradu se nahaja tudi dvorec Eyrichshof, ki je v privatni lasti, ampak minuto ali dve časa si zanj vendarle splača vzeti in si pogledati ta mogočen dom.

Precej simpatičen pa je tudi kratek sprehod do ruševin gradu Bramberg, najvišje ležeči grad v regiji Hassberge, od koder imate tudi lep pogled na pokrajino. (koordinate: 50.10931 / 010.64015)

3. Vinogradi

Regija Hassberge je znana po vinogradništvu in s tem tudi privlačni pokrajini z vinogradi. Najlepši se nahajajo v kraju Zeil am Main, med katerimi se je lepo tudi sprehoditi. Domačini, tudi tisti ki živijo v znamenitem mestu Bamberg, imajo prav tu tudi svojo priljubljeno postojanko za druženje ob domačem vinu ter prigrizkih vinarja Bauerschmitt-a, kjer boste zagotovo lahko spoznali sproščeno lokalno vzdušje. (Koordinate: 49.99944 / 010.62252)

4. Hišica na drevesu

Morda se zdi smešno, da med razloge za obisk regije Hassberge uvrščava tudi hišico na drevesu, ampak naju je povsem očarala. Ne le, da je nekaj unikatnega, je namreč tudi izredno simpatična in povsem pravljična. Najdemo jo v majhni vasi blizu kraja Leinach / Sulzfeld. Hišica se nahaja znotraj prvega frankovsko-bavarskega hotela, kjer so glavna prenočišča prikolice za prevoz ovac. Prenočišča imajo skupne sanitarije in celo svoj bazen za vroče poletne dni. Simpatičen je tudi skupni zunanji prostor, kjer je mogoča peka na žaru.

Prenočišče je idealno za vse tiste, ki imate radi naravo, mir, lokalno tradicijo in drugačnost. Lastniki sicer govorijo le nemško in tudi njihova spletna stran je le v Nemščini, ampak z nekaj dobre volje tudi to ni ovira. Več o tamkajšnjih namestitvah si lahko ogledate tukaj.

5. Pol-lesene hiše

Pol lesene hiše se mi zdijo tako romantične, da sem vedno znova navdušena nad njimi in frankovska Nemčija, z regijo Hassberge jih ima cel kup. Nekaj najlepših primerkov boste našli v krajih Zeil Am Main, Konigsberg im Bayern ter Hofheim im Unterfranken.

Za tisto pravo doživetje pa priporočava, da v eni izmed pol-lesenih hiš tudi prespite. Midva sva eno noč bivala v Pension Graserhof-u, ki se nahaja v več kot 400 let stari pol-leseni hiši. Zelo prijetna in pristna izkušnja. Več o namestitvi si lahko ogledate tukaj.

6. Vodni rezervoar Ellersthausen See

Vodni rezervoar je največji v spodnji frankovski Nemčiji, ki je simpatična postojanka za sproščanje ob vodi, ribolovu, jadranju, plavanju, sprehajanju in zabavi na otroških igralih. (koordinate: 50.15154 / 010.38120)

7. Domača hrana

V regijo Hassberge ne boste prišli zaradi visoke kulinarike, ampak vas bodo tukaj pričakale prave domače gostilne, kjer strežejo konkretne obroke, med katerimi ne manjka pečenk, krač, mesnih rulad in zrezkov. V Hassberge tako nikar ne hodite, ko ste na dieti.

Nikar ne pozabite niti na tamkajšnji kruh. Ste vedeli, da v Nemčiji poznajo več kot 600 različnih vrst kruha ter preko 1200 različnih žemljic?

8. Pivo

V Nemčiji je skupaj več kot 1300 pivovarn, ki proizvajajo preko 5000 različnih vrst piva in prav franskovska Nemčija je ena izmed regij, kjer je pivovarn največ. Prav zato se poleg vina, tukaj redko kdaj pije sploh kaj drugega kot pivo, ki pa je vsaj za naju prav vsako bilo res zelo okusno in pitno. Pivnice so tudi super kraj za kakšno kosilo, prigrizek in večerjo – midva sva se ustavila v dveh: Brauereigststatte Goller v Zeil am Main ter Brauerei Hartleb v Maroldsweisachu.

9. Kolesarjenje in pohodništvo

Glede nato, da je prava nemška hrana precej kalorična, je podatek o številnih označenih kolesarskih in pohodniških poteh vsekakor razveseljiva novica, da se vsa zaužita energija lahko tudi uspešno porabi.

10. Neturističnost

Hassberge je idealna destinacija za vse, ki iščete manj poznane kraje ter s tem tudi večji mir, pristnost in lokalnost, hkrati pa je še vedno blizu večjim znamenitostim, kar se da lepo združiti in spoznati tako turistično kot neturistično frankovsko Nemčijo.

11. Bamberg

Regija Hassberge se nahaja zgolj slabo uro vožnje iz svetovno znanega mesta Bamberg, ki ga je vsekakor vredno obiskati. Že od leta 1993 je stari del mesta po Unesco zaščito in tako privlači ogromno število turistov ne glede na letni čas. Če ga že nisva uspela obiskati medtem ko smo raziskovali Nurnberg, pa nama ga je uspelo obiskati sedaj. Čudovito je! Poleg tega pa je Hassberg odlična alternativa za vse tiste, ki bi si sicer želeli obiskati Bamberg, ampak bi vseeno radi prenočevali nekje na podeželju. Poleg simpatične hišice na drevesu in pol lesene hiše, nama je bila zelo všeč tudi nočitev v lokalnem penzionu Gusthof Andres

12. Baumwipfelpfad Steigerwald

Vedno ko obiščem novo leseno pot, visoko nad tlemi, ki si deli prostor z drevesnimi krošnjami, me le-te povsem prevzamejo. Res so ene lepših novo-sodobnih znamenitosti in razglednih stolpov. Tudi blizu Hassberga oziroma Bamberga se ena od njih nahaja. Lesena pot je dolga 1150 metrov in vodi do razglednega stolpa 42 metrov nad tlemi. Med potjo se tako stari kot mladi lahko pozabavamo še z raznimi spretnostnimi odseki in uživamo v razgledu na srnjad. Četudi nas tovrstna znamenitost ne zanima in zanjo nismo pripravljeni plačati vstopnine, pa se bodo družine z majhnimi otroki zagotovo razveselile otroškega igrišča in posebnega zagrajenega območja, kjer se lahko srečamo z kozami in zajčki. (Koordinate: 49.84838 / 010.46997)

13. Ugodna destinacija

Nemčija seveda nikoli ne bo Azija, a zaradi neturističnosti in dejstva, da Hassberge obiskujejo zgolj domači turisti, so cene tukaj precej nižje kot v preostali Nemčiji. Pravzaprav so cene precej podobne našim (pivo: 2,20-2,70 eur/pol litra, 8-12 eur/glavna jed, cappuccino: 2,50 eur).

Video – Regija Hassberge, Nemčija

Hassberge se morda nikoli ne bo znašel povsem sam na vašem popotniškem seznamu, ampak če se boste že mudili v frankovski Nemčiji, si je vendarle vredno vzeti dan ali dva tudi za regijo Hassberge. Z obiskom nje boste namreč šele dobili celotno sliko prave Frankovske Nemčije, takšne kjer turiste lahko preštejete na prste ene roke.