izlet v Pariz, poceni v Pariz, poceni izlet v Pariz, pariz izlet

Pariz je svetovna prestolnica mode, romantike, za mnoge tudi kulinarike. Za nekoga je Pariz pobeg v pravljično in romantično mesto, za druge je Pariz kot slikarsko platno… Za nekatere pa je Pariz zgolj hrepenenje, saj je izlet v Pariz enostavno predrag »špas«. Pa je res?

Vaš izlet v Pariz je lahko tako drag, kot si ga naredite sami. Ja, tukaj se cene res lahko povzdignejo v nebo, a če ste malce bolj racionalno usmerjeni, boste izlet v Pariz lahko naredili tudi precej poceni.

Najinih 7 nasvetov za poceni izlet v Pariz

1. Poceni letalske karte

Slovenija ima res ugodno lego, saj so nam okoliška letališča precej blizu. Najbolj se vam v Pariz zagotovo splača leteti z Ryanairom iz Trevisa ali Easyjetom iz Benetk/Marco Pola. Včasih lahko precej ugodno letalsko karto najdete tudi iz Ljubljane z letalsko družbo AdriA Airways in Air France.
V Pariz lahko s spremljanjem akcij za ugodne letalske karte na strani www.posvetu.si letite že za 20-40€/osebo in to so cene za povratne letalske karte – to velja predvsem za lete z Easyjetom in Ryanairom iz Benetk/Trevisa.

2. Iz letališča do mesta Pariz

Če boste leteli z Ryanairom, boste pristali na najbolj odročnem letališču Beauvais-Tille. Za vožnjo do mestnega središča Pariza računajte uro in pol. Najbolj poceni je, da se v mesto odpravite s shuttle avtobusom. Cena vozovnice je 15,90€/v eno smer (spletni nakup) oziroma 17€/v eno smer za nakup na letališču.

Easyjet je iz tega vidika malce bolj praktičen, saj lahko pristanete ali na Charles de Gaulle ali Orley letališču. Od tam se poslužite »modrega« vlaka – RER B, ki vas za 10€ v eno smer odpelje povsem do mestnega središča in metro postaj (vožnja traja cca 20-30 minut). Vozovnico za vlak kupite kar na letališču na avtomatih, a pozor – zato boste potrebovali kovance po 1€ oz. 2€ ali Visa / Mastercard plačilno kartico.

Tudi v primeru poleta z Adrio Airways, boste pristali na letališču Charles de Gaulle in mestno središče Pariza dosegli z vlakom na modri liniji in oznako RER B.

3. Prevoz po mestu

Najbolj enostavno je po mestu potovati z metrojem. Tako se boste izognili cestnim zamaškom pa še udobno in poceni je vse skupaj. Samostojna vozovnica vas bo prišla 1,80€/osebo, paket 10ih vozovnic pa 14,10€. Obstajajo tudi dnevne metro vozovnice. Cena zanje se razlikuje glede na število con, ki jih le-ta vsebuje. Za malce bolj obsežno raziskovanje Pariza priporočava vozovnico za cono 1-3. Cena takšne dnevne vozovnice je 11,50€/dan.

4. Prenočišča v Parizu

Cena prenočišč v Parizu je zelo odvisna od tega, kje se le-ta nahaja. Bližje boste središču mesta in najpomembnejšim znamenitostmi, dražji bo vaš hotel. Seveda pa so cene odvisne tudi od kategorizacije in urejenosti.

Midva sva v Parizu sodelovala z butičnim hotelom Phileas, ki je bil resnično čudovit in temu primerna je bila tudi cena. Hotel Phileas ima elegantno urejene sobe, ki so kot nalašč za kakšno poročno potovanje in zganjanje romantike, ko ste morda pripravljeni odšteti nekaj več denarja.

A brez skrbi, simpatična prenočišča se najdejo tudi za manj denarja. Vseeno pa vam svetujeva, da vendarle odštejete kakšen evro več za sobo in si svoj hotel poiščete blizu dogajanja ali vsaj metro postaje. Ne bo vam žal!

Prenočišča v Parizu tako dobite praktično za vsak žep. Postelja v hostlu vas bo prišla okoli 25€/noč, soba v prijetnem hotelu blizu metro postaje pa okoli 80€/noč.

Razkrivava pa vam še en trik pri hotelskih rezervacijah na bookingu. Rezervacijo sob vam priporočava dan ali dva pred vašim prihodom v Pariz, saj bodo proste sobe v hotelih znižane lahko tudi do 50% ali celo več. Tako boste lahko super sobo z zajtrkom dobili za manj, kot pa sobo v nekem povprečnem hotelu na slabi lokaciji in brez zajtrka. Dobra možnost je tudi, da si prenočišče poiščete preko Airbnb strani. Če v Airbnb sistem še niste prijavljeni, kliknite tukaj in pri opravljeni prvi rezervaciji prenočišča dobite še kupon za 30 EUR.

5. Hrana v Parizu

Če vam ni problem biti nekaj dni bolj ali manj na suhi hrani, boste najceneje prišli čez z obiskom pekarnic. Tam so na voljo sveži sendviči (3-5€), rogljički, kruh, ostalo pekovsko pecio (0,20-1,50€). Splača se zaviti tudi v trgovino z živili in tam kupiti sire, salamo, jogurt, pijačo… Vse skupaj odnesite v kakšnega od mnogih čudovitih parkov in si naredite svoj romantično kulinaričen dogodek.

Za vse, ki brez kave ne morete, boste najceneje prišli s tisto, ki jo odnesete s sabo “to go”. Tako boste namesto 3-6€, zanjo odšteli okoli 1-2€.

Precej ugodno je jesti tudi v azijskih in turških restavracij – najceneje boste dobili kar kakšen kebab. Midva sva za konkreten kebab na krožniku, s solato, pšenico in ocvrtim krompirčkom dala 7€. Porcija pa je bila tako velika, da je bila primerna za dva.

Čeprav boste na vašem izletu v Pariz gledali na vsak cent pa vam vendarle priporočava, da vsaj enkrat na to malce pozabite in si privoščite kosilo v tipični restavraciji / bistroju. Upoštevajte le, da so najcenejša dnevna kosila (strežejo jih od ponedeljka do petka). Za tri hodni meni boste odšteli nekje od 12-18€.

6. Vstopnine in znamenitosti

Če je vaša želja v Parizu obiskovati muzeje in ostale plačljive znamenitosti, se pripravite na precejšnje zapravljanje. Skoraj vsaka plačljiva znamenitost vas bo stala nekje od 10-15€/osebo. Prav zato sva se midva na najinem izletu v Pariz odločila, da se osredotočiva le na brezplačne stvari. Verjeli ali ne, ampak prav nič nisva bila prikrajšana. Preberite si, katere so najboljše brezplačne znamenitosti v Parizu tukaj.

Edina plačljiva stvar je bila vožnja z ladjico po Seni (14€/osebo). Ujela sva še lepo sončno vreme in tako v eni uri spoznala in iz drugega zornega kota videla Pariz, mostove in skoraj vse najpomembnejše znamenitosti. Čudovito doživetje!

7. Čas izleta v Pariz

O ja, verjeli ali ne, ampak cena za vaš izlet v Pariz bo v veliki meri odvisna tudi od termina potovanja. Najceneje je izlet v Pariz narediti v januarju ali februarju, morda tudi novembru. December ima zaradi božično-novoletnega vzdušja svojo ceno in prav tako za njo ne zaostaja pomlad, poletje in jesen.

Midva sva izlet v Pariz naredila konec februarja in celo ujela sončne žarke, kar je zagotovo naredilo izlet veliko bolj prijaznejši. Zaradi izbire meseca pa tudi cenejši. A kot je rekel Adrian Leeds: » To je Pariz. Sem ne prideš zaradi vremena.«