amsterdam izlet, izlet v amsterdam, izlet amsterdam, amsterdam nizozemska

Amsterdam privlači mnoge, saj velja za mešanico kulturne raznolikosti, modernosti, odbitosti in velikokrat nekakšne alternativne scene. A ko se začne tisto resnejše načrtovanje vašega izleta v Amsterdam, se kaj hitro ugotovi, da mesto pravzaprav ni najbolj poceni.

amsterdam izlet, izlet v amsterdam, izlet amsterdam, amsterdam nizozemska

Amsterdam je čudovit, četudi ne obiščete nobene plačljive znamenitosti (Izlet v Amsterdam)

Če vprašate naju, je lahko katera koli destinacija primerna za vsak žep, saj je vse odvisno od vaše iznajdljivosti in prilagodljivosti. Tudi za Dubaj velja, da je to draga destinacija, a midva sva uspela dokazati, da je potovanje v Dubaj lahko tudi ugodno. In tako sva tudi v Amsterdamu skušala preživeti brez pretiranega zapravljanja, kar nama je precej dobro uspevalo.

amsterdam izlet, izlet v amsterdam, izlet amsterdam, amsterdam nizozemska

Opazujte mestni utrip in dogajanje ob in na kanalih (Izlet v Amsterdam)

Kako izlet v Amsterdam narediti poceni?

  • Poceni letalske karte iz Ljubljane

Od 4. aprila 2017 bomo v Sloveniji bogatejši še za eno nizkocenovno letalsko družbo, ki bo trikrat tedensko (torek, četrtek, nedelja) letela iz Ljubljane do Amsterdama. Letalska družba je Transavia in je del bolj prepoznavne nizozemske letalske družbe KLM. Povratne letalske vozovnice Ljubljana – Amsterdam – Ljubljana se s Transavio dobijo že od 60€. V to ceno je všteta ročna prtljaga do 10 kilogramov. Letalske karte lahko kupite preko njihove spletne strani Transavia.

Ker bo Transavia iz Ljubljane letela na mednarodno letališče Schipol, je ta povezava odlična tudi za potovanja naprej. Že sama Transavia ima precej zanimivih destinacij, lahko pa je letališče Schipol le odskočna deska za potovanja izven Evrope.

  • Namesto hotelov izberite kamp

Hoteli v Amsterdamu so dragi. Če želite prenočevati poceni predlagava, da si s seboj vzamete šotor in prenočite v kakšnem od številnih mestnih kampov. Midva sva na Nizozemsko in s tem v Amsterdam potovala z avtom in kampirala v kampu Zeeburg (koordinate: 52.21.51.8 / 004.57.42.7), ki ima dobro povezavo tudi z javnim prometom do središča mesta in to v manj kot 15ih minutah vožnje. Lokacija kampa je precej blizu tudi trgovine Lidl, kjer so cene živil skoraj enake našim.

amsterdam izlet, izlet v amsterdam, izlet amsterdam, amsterdam nizozemska

Prenočevanje v kampu Zeeburg (Izlet v Amsterdam)

Za spanje v avtomobilu (avtomobil je bil tretiran kot avtodom) sva v glavni poletni sezoni odštela 31€/noč, vključno z elektriko.

Seveda pa se še vedno lahko odločite za prenočevanje v hotelu – poglejte si cene in ponudbo tukaj. Najin predlog za privatno dvoposteljno sobo pa Ibis Amsterdam City West ali  Motel One Amsterdam ter hotel / hostel s skupnimi ležišči Hans Brinker Budget Hotel.

Če pa vas ne prepričajo niti hoteli pa vas bo morda Airbnb ponudba. Še niste prijavljeni v program Airbnb? Vpišite se vanj na povezavi tukaj in si pridobite kupon v vrednosti 30 EUR za prvo rezervacijo namestitve.

  • Raziskujte peš, s kolesom ali javnim prevozom

Najboljše je, če boste na izletu v Amsterdam središče mesta raziskovali kar peš. Tako boste res dodobra spoznali tamkajšnji utrip, pa še povsem brezplačno bo.

amsterdam izlet, izlet v amsterdam, izlet amsterdam, amsterdam nizozemska

Amsterdam je zagotovo mesto koles (Izlet v Amsterdam)

Če boste izlet v Amsterdam naredili z avtom, boste verjetno parkirali nekje na obrobju – predlagava P+R (park and ride). V centru je cena parkiranja nora – 5-6€/uro.  Najbolje pa je, da na izletu v Amsterdam prenočujete v kampu in tam pustite svoj avto, ter se do centra odpravite ali s kolesom (ki ste ga pripeljali s seboj ali pa ga boste morda v kampu najeli).

amsterdam izlet, izlet v amsterdam, izlet amsterdam, amsterdam nizozemska

Uporaba lokalnega javnega prometa je super in poceni (Izlet v Amsterdam)

Tudi javni prevoz je dobra odločitev. Za vozovnico, ki velja 48 ur, boste odšteli 25€/osebo.

  • Rdeča četrt za poceni hrano

Morda se sliši smešno, a najraje sva svoj čas v Amsterdamu preživljala v rdeči četri. Tam je polno barov, restavracij, kavarnic, ki vse skupaj začini še živahen mestni utrip in to ne zaradi svetovno znanih »izložb« prodajalk ljubezni.

amsterdam izlet, izlet v amsterdam, izlet amsterdam, amsterdam nizozemska

Najbolj odbito in živahno je v rdeči četrti (Izlet v Amsterdam)

Prav v rdeči četrti sva našla tudi ulico, kjer je polno poceni azijskih vok restavracij. Za konkretno porcijo rezancev z zelenjavo (v smislu pad thai) sva odštela 4,50€, kar je celo ceneje kot pa pri nas na odprti kuhinji. Tam sva jedla vse tri dni, ko sva bila v Amsterdamu, saj ni bilo le ugodno, ampak tudi zelo, zelo okusno.

amsterdam izlet, izlet v amsterdam, izlet amsterdam, amsterdam nizozemska

Za poceni kosilo / večerjo poiščite azijske restavracije v rdeči četrti (Izlet v Amsterdam)

Blizu glavne železniške postaje je tudi veliko lokalov, kjer prodajajo nizozemski pečen krompirček (pomfri), kar je tudi ugodna možnost za hitro potešitev lakote. Velika porcija krompirčka se giblje okoli 3,50€. Nikar pa ne pozabite tudi na stojnice s tradicionalno nizozemsko hrano.

  • Mestne tržnice za poceni sadne napitke

Oba s Simonom imava rada tržnice in Amsterdam jih ima veliko. Nekje se prodajajo rože, drugje stara oblačila, potem so tu tržnice z lokalnimi pridelki… Že prvi dan sva našla tudi tržnico, kjer je bilo vsega po malem, celo sveže iztisnjeni sokovi / smutiji so se našli. Ko sva videla še ceno, sva vedela, da sva zopet našla nekaj za naju – 3 dcl sveže iztisnjenega soka ali smutija naju je stal le 1,50€. In ja, tudi postojanka na tej stojnici je postala nuja, ko sva raziskovala Amsterdam.

amsterdam izlet, izlet v amsterdam, izlet amsterdam, amsterdam nizozemska

Na tržnicah se vedno najde kaj okusnega (Izlet v Amsterdam)

  • Hrana iz trgovine

Kot že omenjeno pri točki o prenočiščih, boste najceneje prišli čez z nakupom hrane in pijače kar v trgovinah. Blizu kampa Zeeburg je bila trgovina Lidl, kjer sva si midva nakupila vse potrebno. Ker sva potovala z avtom in imela s seboj tudi plinsko bombico za kuhanje, sva si večerjo pripravila kar sama – okusno in poceni.

  • Ulice namesto muzejev

Amsterdam je poln muzejev, galerij in znamenitosti, ki pa so plačljive. Če je vaš izlet v Amsterdam res zelo omejen s financami, se enostavno osredotočite na ulično življenje in pohajkovanje. Midva sva Amsterdam spoznavala izključno le preko uličnega raziskovanja in prav nič nisva pogrešala raznoraznih ogledov. Tisto pravo sliko Amsterdama, o kateri vsi govorijo, boste spoznali prav s spoznavanjem mestnega utripa in življenja ter dogajanja ob številnih kanalih.

amsterdam izlet, izlet v amsterdam, izlet amsterdam, amsterdam nizozemska

Za 10 EUR/osebo si lahko privoščite tudi uro trajajočo plovbo po kanalih (Izlet v Amsterdam)

Z uvedbo nove letalske linije nizkocenovne letalske družbe Transavia, je za poceni letalsko karto do Amsterdama poskrbljeno, vse ostalo pa je odvisno od vas samih. A nekaj je zagotovo – tudi izlet v Amsterdam je lahko poceni.