severna grčija, grčija potovanje, grčija z avtom

Grčija niso samo otoki in polotok Peloponez, kamor zaide največ obiskovalcev. Potovanje po severnem delu Grčije vam lahko razkrije tudi vse polno malo obiskanih kotičkov, ki pa vas bodo zaradi svojih lepot navdušili in še dodatno potrdili, da se vedno znova splača skreniti s tipičnih turističnih smeri.

Zakaj vas bo Severna Grčija navdušila?

1. Zeusovo preročišče Dodoni

Marsikdo Zeusovo preročišče Dodoni postavlja ob bok najbolj znanemu v Delfiju, a malokdo ve, da je prav to Dodoni preročišče verjetno še starejše kot Delfi in tudi en lepše ohranjenih v celotni Grčiji.

2. Jezero Ioannina oz. Pamvotida

Zaspane in simpatične lokalne ribiške vasice in vožnja z ladjico na otok s samostanom je svojevrstno grško doživetje.

3. Gorske vasice Zagoria

Zagoria je pravzaprav sestav 46 manjših tradicionalnih grških vasic, ki s svojimi slikovitimi kamnitimi hišami ustvarjajo res pravljično podobo. Nahajajo se približno na 1000 metrov nadmorske višine, do tja pa vodi cik-cak panoramska cesta, ki je zaradi vseh ovinkov kot nalašč tudi za motoriste.

4. Soteska Vikos

Ljubitelje čudovitih razgledov in pohodništva bo zagotovo očarala soteska Vikos, ki je druga najgloblja soteska na svetu. Ne pozabite na pohodniške čevlje.

5. Naravni bazenčki Papingo

V poletnem času so bazenčki blizu soteske Vikos kot nalašč za ohladitev, a tudi če boste tam v kakšnem drugem letnem času, se jih vsekakor splača obiskati.

6. Prelaz Katar

Severni del Grčije je izredno hribovit, zato raznih prelazov ne manjka. Zapeljite se čez 1690 metrov visok prelaz Katar in uživajte v razgledih.

7. Metsovo

Metsovo je simpatična in poleti zaspana vasica, kjer boste lahko v trgovinicah uživali v okusnih sirih lokalnih proizvajalcev. Metsovo pa je tudi priljubljeno zimsko letovišče, kamor domačini prihajajo zaradi smučanja.

8. Meteora

Brez Meteore nikakor ne gre. Mogočne skale, na katerih se nahajajo pravoslavni samostani res nikogar ne pustijo ravnodušne. Nama s Simonom je to eden najlepših in čarobnih krajev, ki sva jih kadarkoli obiskala.

9. Kraljeve grobnice v Vergini

Blizu kraja Vergina se je nekoč nahajala prva prestolnica Makedonske države in nedaleč stran se nahajajo tudi kraljeve grobnice, med katerimi je najbolj poznana grobnica kralja Filipa II, očeta Aleksandra Velikega. Mene je navdušila, saj se je za ogled grobnic potrebno spustiti v podzemlje. Priporočam!

Severna Grčija postreže še s cel kup ostalih znamenitosti, a že zaradi zgornjih devet se kdaj splača temu delu nameniti nekoliko več časa, kot zgolj bežen transfer do Peloponeza oziroma otokov.

Potovanje po severni Grčiji lahko združite in podaljšate tudi s počitnicami – najbolj priročen je polotok Halkidiki. Nič slabši ni obisk otoka Thassos, sploh če boste prečkali tudi mesto Solun ali pa se, v primeru da potovanje zaključite okoli jezera Ioannina, zapeljete celo do otoka Lefkas.

Najbolj priročno je severni del Grčije obiskati kar z avtom – napotke, kako z avtom v Grčijo, pa najdete v posebnem prispevku tukaj.