potovanja z dojenčkom, kam z dojenčkom, kako z dojenčkom na potovanje

Pravijo, da čas beži hitro in da gre vse skupaj še nekoliko hitreje, ko imaš otroka. In če pomislim, da je najin Ren star že 10 mesecev, se včasih res vprašam, kam je šel ves ta čas. Kar naenkrat je iz majhnega, nebogljenega dojenčka, postal že pravi korenjak.

Pri svojih desetih mesecih je Ren obiskal točno deset tujih držav. Res je, da se le-teh ne bo spominjal, a če ne drugega, bomo lahko skupaj pregledovali fotografije in se tudi iz tega kaj naučili in ustvarjali nepozabne spomine ob zgodbicah. Upam tudi, da bo prav zaradi potovanj Ren postajal vedno večji radovednež, ki mu ljudje, ne glede na raso, ne bodo predstavljali tabu in strahu, ampak njegove prijatelje, tuja kultura in vera pa nekaj, do česar bo strpen in sprejemljiv…

To, da je pakiranje za dojenčka lahko precej stresno, verjetno ni potrebno posebej razlagati, sploh če ste se v vlogi staršev šele znašli. A z nekaj vaje boste kmalu ugotovili, da dojenček sploh ne potrebuje toliko, kot si morda starši mislimo in da se oblačilo lahko brez problema tudi opere –na roke v umivalniku, reki ali celo morju.

A priznam, obstaja nekaj stvari, brez katerih si v tem času nisem predstavljala potovanja.

1. Lupinica / otroški sedež

Brez lupinice pač ne gre – in to četudi niste ravno popotniško navdušeni – da se jo v avtomobilu potrebuje veleva že zakon.

Čeprav je Ren že pravi korenjak, sem prav vesela, da mu je lupinica še vedno prav. Pri prebiranju forumov sem namreč zasledila, da jo morajo nekateri za sedežek menjati že pri osmih / devetih mesecih. Nikoli se sicer nisem pretirano poglabljala v modele in vrste lupinic, a kot sem lahko videla pri prijateljicah in znankah, so dejansko nekatere lupinice že v osnovi manjše od naše. Mi uporabljamo kar lupinico Peg Perego Primo Viaggio SL, ki je bila del kompleta 4v1, skupaj z vozičkom.

potovanja z dojenčkom, kam z dojenčkom, kako z dojenčkom na potovanje

Ren dobro prenaša vožnjo v lupinici (Potovanja z dojenčkom)

Čeprav moram priznati, da bo trenutek, ko se bo lupinica menjala za sedež in bo tako Ren gledal naprej, prav luštna popestritev našim vožnjam. Nič ne rečem, Ren je izredno priden med vožnjo, a vendarle bo z gledanjem naprej vožnja zanj veliko bolj zanimiva.

2. Voziček

Čeprav je voziček na trenutke malo zagrenil pakiranje, saj je zavzel precej prostora v avtomobilu, sama nisem zagovornica nosilk že od rojstva. Ne vem zakaj – potovala sem po Afriki, kjer afričanke v rute vežejo dojenčke že vse od rojstva, a sama nisem imela preveč dobrega občutka, zato sem z nosilko raje malo počakala.

otok Rab, počitnice na Rabu, Ford Slovenija

Sprehod po mestu Rab (Potovanja z dojenčkom)

In tako smo najprej s seboj jemali voziček s košaro, kjer je Ren udobno prespal marsikateri sprehod in tresenje po makadamu. Nato pa je prišel na vrsto še športni del. Voziček, ki smo ga najprej imeli je bil Peg Peregov Book Cross (več o vozičku v posebnem blog prispevku tukaj), ko pa smo se odpravili na dvomesečno pot po Turčiji, Gruziji in Armeniji, pa nam je res vsak centimeter v avtu prišel krvavo prav, pa smo le-tega zamenjali za precej bolj popotniško verzijo. Tudi sedaj smo pristali na Peg Perego modelu in sicer na njihovi najlažji »mareli« Pliko Mini, ki jo reklamirajo kot idealni popotniški model. Ima namreč aluminijasto podvozje, tri stopenjsko hrbtno naslonjalo in tehta 5,7 kg. Z nami bo šel tudi na letalo.

potovanja z dojenčkom, kam z dojenčkom, kako z dojenčkom na potovanje

Raziskovanje Kapadokije (Potovanja z dojenčkom)

potovanja z dojenčkom, kam z dojenčkom, kako z dojenčkom na potovanje

Medtem ko sva s Simonom pakirala, se je Ren zamotil z igro v vozičku (Potovanja z dojenčkom)

Čeprav to ni najmanjša in najlažja marela na trgu pa sva bila s Simonom pripravljena požreti nekaj dodatnih centimetrov in teže, da se jo je dalo vsaj konkretno uporabljati. Čeprav ni narejena ravno za makadam ima le-ta še vedno precej dobre vozne lastnosti. Z njo smo prevozili ogromno kilometrov – tako po mestih, odročnih vasicah, kot kakšnih bolj luknjastih in makadamskih poteh. Razen to, da smo jo na koncu domov pripeljali vso umazano in da jo bo potrebno odpeljati v čistilnico na čiščenje, je še vedno takšna kot nova.

potovanja z dojenčkom, kam z dojenčkom, kako z dojenčkom na potovanje

Raziskovanje Turčije (Potovanja z dojenčkom)

Zraven smo si privoščili še dežniček proti soncu / senčnik z UV zaščito, ki smo ga sicer precej uporabljali, a glede na to, da ima že sama marela veliko streho, že ta zelo dobro ščiti pred soncem. Senčnik smo tako uporabili bolj ali manj le v primeru, ko je Ren v mareli spal / ležal.

potovanja z dojenčkom, kam z dojenčkom, kako z dojenčkom na potovanje

Z vozičkom smo vsi “na komot” (Potovanja z dojenčkom)

Tudi košara pod vozičkom Pliko Mini je prostorna in dovolj velika, da sva s Simonom notri prevažala še najin fotoaparat, vodo in malico ter kakšno jopico za vse nas tri.

3. Nosilka

Nosilko sem začela uporabljati šele pri štirih mesecih, saj se prej z njo nisem počutila dobro oziroma se mi je zdelo, da Ren v njej ne uživa in mu je bolj udobno kar v košari, kjer se lahko raztegne, obrača in zaspi. A ko sem vendarle dobila potrebno samozavest, smo kar naenkrat postali še malce bolj mobilni, kot poprej z vozičkom.

Ko nosilka postane dekica (Potovanja z dojenčkom)

potovalna lekarna za dojenčka, zdravila dojenčka na potovanju

Pasenje kravic (Potovanja z dojenčkom)

Najprej sem v uporabo dobila trak / wrap Fidella, za katerega sem mislila, da ga ne bom nikoli znala zavezati. A po ogledu video navodil je šlo lažje, kot sem si predstavljala. Glede na to, da je bil trak dolžine 460 cm, smo ga uporabili tudi ob postankih, kot nekakšno dekico, na kateri se je Ren lahko zležaval in pasel kravice.

otok Rab, počitnice na Rabu, Ford Slovenija

Z nosilko smo postali malce bolj mobilni (potovanja z dojenčkom)

Ker Simonu tovrstna nosilka ni preveč dišala (čeprav je meni z njo zgledal čist hud očka) pa smo jo kasneje zamenjali za eno bolj konkretnejšo in sicer od BabyBjorn – model Outdoors. Le-ta ima sicer tudi nastavek za novorojenčka, a smo jo mi začeli uporabljati šele kasneje. Pravzaprav je v uporabi še danes (nosilna teža je vse do 15 kg) in se odlično obnese. Tudi Ren je zelo rad v njej in začne kar vriskat, ko vidi, da si jo eden od naju s Simonom začne oblačiti. Poleg tega pa je sila enostavna za zapenjanje in odpenjanje. Ima tudi manjši žepek (za npr. mobitel, ključe), pere pa se jo lahko v pralnem stroju. Lahko se jo uporablja spredaj ali zadaj, ima tudi nastavljivo »držalo« za glavico, v primeru da malček še ne drži sam glavico.

Avstrija izlet, Schladming Avstrija, izlet v Avstriji

Ren, prvič v hribih in na 1900 metrih (Potovanja z dojenčkom)

potovanja z dojenčkom, kam z dojenčkom, kako z dojenčkom na potovanje

Raziskovanje kamnitega mesta Vardzia v Gruziji (Potovanja z dojenčkom)

Nosilka Outdoors od BabyBjorna sicer ni najcenejša med nosilkami, a pri nas imajo kdaj trgovci kakšne akcije in je takrat cena zelo konkurenčna, če ne celo za odtenek nižja od ostalih. Seveda pa se jo z nekaj sreče lahko dobi tudi rabljeno, tako da učke na pašo, saj le-te hitro dobijo nove lastnike.

svaneti gruzija, gruzija potovanje, gruzija znamenitosti

Raziskovanje Ushgulija v Gruziji (Potovanja z dojenčkom)

Kljub temu, da Ren uživa v nosilki, pa bo z nami na poti še vedno tudi voziček, saj se mi vendarle zdi, da je spanje v vozičku udobnejše kot pa tisti v nosilki.

4. Zložljiv stolček

Stolček sva dobila v dar ob rojstvu Rena in v uporabo je stopil že po prvem mesecu. Na trgu je cel kup stolčkov, a verjetno boljšega za nas ne bi mogli dobiti. Tudi stolček je znamke BabyBjorn in kar mi je na njem najbolj všeč, je to, da je po eni strani izredno stabilen, a po drugi zelo lahek. Dopušča da se otrok ziba v njem, medtem ko zložen ne zavzame veliko prostora, poleg tega pa se tudi ta (brez ogrodja) lahko opere v pralnem stroju, kar je nam že velikokrat prišlo prav. Stolček nas tako spremlja na vsakem izletu, potovanju ali samo na obisku. Kamor koli gremo, ga vzamemo s seboj – odlično se obnese tudi kot prenosni stolček za hranjenje.

potovanja z dojenčkom, kam z dojenčkom, kako z dojenčkom na potovanje

Prenosni stolček gre z nami na vsako potovanje z avtom (Potovanja z dojenčkom)

Stolček je šel povsod z nami tudi zato, ker smo potovali z avtom. Na letalo ga seveda ne bi nosili.

5. Soparnik+mešalnik

Ko se je začelo uvajanje goste hrane sva s Simonom iskala nekaj, kar bi lahko brez problemov uporabljala tudi na potovanjih ne glede na to ali se bomo znašli v kampu ali hotelu. Tako se je pri nas za pripravo Renove hrane uporabljal soparnik-mešalnik 4v1 znamke Philips Avent. V ponudbi imajo tudi soparnik-mešalnik 2v1, ki je nekoliko cenejši, a ima le dve funkciji (soparjenje in miksanje), medtem ko ima soparnik 4v1 poleg soparjenja in miksanja, še možnost segrevanja in odtajevanja – tako je 4v1 tudi nekoliko dražji.

potovanja z dojenčkom, potovanje z dojenčkom, hrana za dojenčka na potovanju

Brez Aventovega soparnika nismo šli nikamor (Potovanja z dojenčkom)

Če sem povsem iskrena, mi odtajevanja in segrevanja nikoli nismo uporabljali, a ima 4v1 še eno lastnost, ki nam je prišla zelo prav – tako doma kot na poti – ima tajmer. To pravzaprav pomeni, da nastavimo dolžino kuhanja in četudi nas ob prenehanju soparjenja ni ob njem, se le-ta ugasne sam. Če imam prave informacije, starejši model 2v1 tega tajmerja nima.

Tako sem med kuhanjem sama odšla z Renom na sprehod in ko sem prišla domov, je bilo njegovo kosilo pripravljeno. Enako smo delali tudi na poti v hotelih… Zrezali smo zelenjavo, dali sopariti in ko smo prišli iz sprehoda, zajtrka, je bilo že vse skuhano in zgolj pripravljeno za miksanje. Nekaj več o uvajanju goste hrane na potovanjih pa tukaj.

potovanja z dojenčkom, potovanje z dojenčkom, hrana za dojenčka na potovanju

Ni važno kje – doma ali na poti – uporaba Aventovega soparnika je enostavna in priročna (Potovanja z dojenčkom)

Tudi na našo dvomesečno pot smo vzeli soparnik-mešalnik, saj smo vedeli, da bomo kdaj spali po hotelih. Sicer smo izven hotelov kuhali na plinsko bombico in enako kot za naju s Simonom, a v hotelsko sobo pač nismo jemali posod in plinskega kuhalnika. Takrat je v uporabo prišel Aventov soparnik, s tem da mešalnika takrat že nismo več rabili, saj sem Renovo hrano nehala miksati na začetku njegovega osmega meseca.

Sedaj, pri njegovih desetih mesecih, pa smo soparnik-mešalnik že nehali uporabljati, saj Ren vse je z nama. Sicer vse jedi doma še vedno malo prilagodim njemu in tako jedi ne solim in ne uporabljam pekočih začimb, a četudi kdaj jemo zunaj, pri tem ne kompliciram in kot kaže, mu gre prav vse, kar dobi pod nos, v slast.

6. Otroška glasba

Najin Ren obožuje otroško glasbo, tako da brez CDja v avtu na poti ne gre. Ni važno, kolikokrat se zvrti ena in ista pesmica, Ren v njej uživa. Midva s Simonom poznava vse pesmice na pamet in čeprav v njih ne uživava tako kot Ren, se poslušanju ne moreva izogniti – tako pač to gre, ko enkrat postaneš starš.

7. Igrače in knjigice

Na pot vedno spakiram tudi nekaj aktualnih igrač, a le nekaj tistih, za katere vem, da jih ima najraje. Tako mu vendarle na poti skušava ustvariti nek občutek doma. Vse ostalo pa poiščemo kar v naravi in se tako spoznavamo s kamenčki, listi, travo, drevesi, grmovjem, rožicami, vejicami…

Gruzija potovanje, Gruzija z avtom, Gruzija z otrokom

Zabava pred večernim spanjem (Črno morje, Gruzija)

potovanja z dojenčkom, kam z dojenčkom, kako z dojenčkom na potovanje

Igranje s kamenčki (Potovanja z dojenčkom)

»Njegove« igrače pa pridejo prav tudi med samo vožnjo, saj se z njimi lepo zamoti in kratkočasi, medtem ko si jih natančno ogleduje in se z njimi tudi »pogovarja«.

8. Popotniška lekarna

Čeprav je pri dojenčkih brez pregleda nemogoče postaviti diagnozo bolezni, je vseeno pametno s seboj imeti nekaj prve pomoči v primeru vročine, kakšne alergije, morda vnetih oči… Kaj točno vsebuje Renova popotniška lekarna pa v posebnem blog prispevku tukaj.

potovanja z dojenčkom, kam z dojenčkom, kako z dojenčkom na potovanje

Potovalna lekarna za dojenčka (Potovanja z dojenčkom)

9. Zdravstveno zavarovanje za tujino

To sicer ni ravno stvar, a brez zdravstvenega zavarovanja za tujino si vendarle ne znam predstavljati naših potovanj in izletov. Mi imamo družinsko zdravstveno zavarovanje za tujino sklenjeno pri Vzajemni in sicer njihov največji paket XXL Multitrip, ki krije zavarovanje do milijon evrov.  Če potujete z dojenčkom, ki ob zdravstvenih težavah nujno potrebuje pregled pri pediatru, vam polagam na srce, da brez zdravstvenega zavarovanja za tujino, nikakor ne odrinite na pot čez mejo pa čeprav le v sosednjo hrvaško na poletni dopust. Na srečo mi zdravstvenega zavarovanja za tujino še nikoli nismo potrebovali.

potovanja z dojenčkom, Gruzija z avtom, Gruzija potovanje

Brez zdravstvenega zavarovanja za tujino ne gremo nikamor (Potovanja z dojenčkom)

Moj seznam stvari, brez katerih si ne znam predstavljati potovanja z dojenčkom sicer ni pretirano dolg, a lahko bi bil še nekoliko krajši – sploh če bi se na pot odpravili z letalom. Sicer pa šele na daljšem potovanju ugotoviš, da je 90% stvari, ki jih imaš doma povsem odveč. No ja, na srečo nas pred navlako doma rešuje majhno stanovanje, tako da na poti ali doma, se naš seznam kaj dosti sploh ne razlikuje.