Aerodium Slovenija, Aerodium Logatec, letenje v vetrovniku

Od kar sem v tandemu skočila s padalom iz letala sem si to želela ponoviti. Adrenalina, ki me je takrat prežemal, se enostavno ne da opisati in še nekaj dni po skoku sem bila vsa evforična.

A dejstvo je, da vsi niso za tako drzne podvige, ko bi na en, dva, tri z višine 3000 metrov skočili iz letala. Na srečo pa vam tehnologija dandanes ponuja malce manj adrenalinsko različico, kar pa nikakor ne pomeni, da je kaj slabša.

Ste že slišali za vetrovnik? Zaradi močnega vetra, ki piha pod vami, le-ta ustvarja idealne pogoje za letenje oziroma lebdenje v zraku. Pogoji za letenje so celo tako pristni, da v vetrovnikih trenirajo profesionalni padalci.

Aerodium Slovenija, Aerodium Logatec, letenje v vetrovniku

Priprave – psihične in fizične (Aerodium Slovenija)

Vetrovnike Aerodium najdemo že v 29ih državah po svetu in ena izmed teh je tudi Slovenija. V industrijski coni Logatec, so nekaj let nazaj zgradili to tehnološko »čudo«, ki navdušuje vsakega, ki zbere pogum, na glavo povezne čelado in se s pomočjo inštruktorja letenja vrže na veter, ki piha nekje od 170-190 kilometrov na uro.

Aerodium Slovenija, Aerodium Logatec, letenje v vetrovniku

Čakanje na let (Aerodium Slovenija)

Na začetku je občutek malce nenavaden, sploh ker vsak tvoj gib povzroči spremembo tvojega letenja – levo, desno, gor, dol… Kljub totalnemu kaosu pa je sekunda, dve, tri, ko ujameš veter in letiš, tako noro uživaška, da dve minuti minejo kot bi mignil.

Aerodium Slovenija, Aerodium Logatec, letenje v vetrovniku

Moja malenkost v akciji (Aerodium Slovenija)

Na srečo sva s Simonom imela na voljo dvakrat po dve minuti in se tako drugič malce bolj vživela v vse, kar se sploh dogaja. Simonu je sploh šlo letenje odlično, medtem ko je z mano imel inštruktor precej več dela. Baje naj bi bilo ženskam zaradi konstitucije malce težje, ali pa je bila to le tolažba inštruktorja.

Aerodium Slovenija, Aerodium Logatec, letenje v vetrovniku

Na koncu dobila še certifikat (Aerodium Slovenija)

Kakorkoli že – letenje v vetrovniku je odlična popestritev dneva ali pa morda izvirno in malce adrenalinsko naravnano darilo za rojstni dan, novo leto. Midva na sploh prisegava na doživetja in ne na tipična darila zavita v škatli.

Aerodium Slovenija, Aerodium Logatec, letenje v vetrovniku

Top doživetje (Aerodium Slovenija)

Kako poteka letenje v vetrovniku Aerodium Slovenija?
  • Vse se začne na recepciji, nekaj minut pred letenjem, kjer se z vprašalnikom seznaniš, kaj te sploh čaka.
  • Sledi predstavitven video, kako letenje sploh poteka, nato pa se ga ponovi še v praksi, skupaj z inštruktorjem, ki te nauči tudi štiri znake, s katerimi se v vetrovniku sporazumeva. Zaradi vetra in čepkov v ušesih se namreč govor ne sliši.
  • Pred poletom se dobi primerno opremo – kombinezon, očala, rokavice (v zimskem času), čelada in čepki za ušesa. Tja pa seveda pridete v športnih oblačilih.
  • Zadnji del pa je tisto, zaradi česar vam bo srce začelo hitreje utripati – letenje.
Za koga je letenje v vetrovniku primerno?

Najbolj je letenje v vetrovniku primerno za tiste, ki si to želijo in za katere se ve, da je adrenalin nekaj, kar človeku na obraz nariše nasmeh.  Starostna meja je omejena na šest let in ja, letenje v vetrovniku je primerno tudi za otroke. Letenje ni primerno za nosečnice in ljudi, ki imajo težke zdravstvene težave.

Več informacij o vetrovniku Aerodium Slovenija pa tukaj.