Vikend izlet v Graz

Izlet v Graz / Gradec se vedno pokaže za odličen vikend pobeg in prav zato sva se v drugem največjem avstrijskem mestu s Simonom znašla že tretjič.

Prvič smo se v mesto odpravili zaradi tamkajšnjega božičnega sejma ter sprevoda parkeljnov. Ker nas je mesto navdušilo, smo si ga želeli še bolje spoznati in se tako tja podali še drugič. V poletnem času smo se osredotočali predvsem na najboljše mestne znamenitosti. V tretje pa sva ga obiskala s Simonom kar sama. Ker sva glavne stvari v mestu že spoznala, sva si želela spoznati še okolico. In ker sva bila tokrat v Grazu sama, sva se odločila, da najin čas preživiva malce bolj aktivno in se tako povzpela na bližnji hrib Mühlbachkogel. 

Enodnevni izlet na Mühlbachkogel

Samo 15 kilometrov (približno 20 minut z avtom) iz Graza se nahaja vasica Rein, ki je Avstrijcem najbolj poznana po tamkajšnjem cistercijanskem samostanu Rein. Le-ta velja celo za najstarejšega na svetu. V njem delujejo in živijo menihi že vse od leta 1129. Njihova knjižnica se lahko pohvali s čudovito zbirko starodavnih zvitkov in rokopisov. Za ogled samostana je sicer potrebna predhodna rezervacija, a tamkajšnja baročna bazilika, ki je bila leta 2006 prenovljena, je dnevno odprta za samostojne oglede. Vsekakor se vam jo splača ogledati, saj je res veličastna.

Izhodišče vzpona na Mühlbachkogel je prav parkirišče pred samostanom. Sprehodite se skozi vas, kjer boste že opazili prve pohodniške smerokaze, zaradi katerih boste pot težko zgrešili. Midva sva sicer imela za vodnico domačinko, ki nama je priporočala krožno pot, a lahko bi se odločila tudi za hitrejši, malce bolj strm vzpon. Čeprav je položnejša pot vzela več časa, pa nama za to odločitev ni žal, saj so bili od tam veliko lepši razgledi.

Že takoj na začetku smo se zadržali na krajši stezi, ki je namenjena bosi hoji. Si namočili noge v potoku, nato pa se za hec bosi sprehodili še po treh postajah. Ta del je simpatičen za piknik, saj je lepo urejen, ima nekaj miz in klopi, poleti pa je zaradi nizkega potoka to tudi idealen kraj za otroško igro.

Na vrhu hriba Mühlbachkogel, ki je visok skoraj 1000 metrov, stoji tudi planinska koča, ki je odprta konec tedna in kjer se lahko okrepčate s pijačo in jedačo. Sama sva bila nad njihovim skutinim zavitkom (štrudlom) ter mareličnimi cmoki navdušena.

Celotna krožna pot, vključno s postankom pri stezi za boso hojo, nam je vzela slabe 4 ure. Prehodili smo dobrih 17 kilometrov in naredili 629 metrov nadmorske višine in je bila popoln odklop od mestnega vrveža, kamor sva se podala zvečer.

Nad vzponom in nato spustom boste navdušeni tudi gorski kolesarji, zato ni prav nič nenavadnega, da smo jih srečali veliko. 

Še nekaj drugih idej za aktivni enodnevni izlet iz Graza

Hrib Schöckl

Če povprašate domačine, ki živijo v Grazu, vam bodo zagotovo odvrnili, da je s svojimi 1445 metri nadmorske višine hrib Schöckl najbolj popularen kraj za aktiven izlet iz Graza. Zaradi tamkajšnje široke ponudbe je tako rekoč primeren za vsakogar – stare in mlade, samske in družine, pohodnike in kolesarje. S hriba vodi celo ena najbolj zahtevnih gorsko-kolesarskih stez v Avstriji.

V kolikor se vam vzpon zdi prehud (računajte na približno dve uri hoje), se do vrha lahko povzpnete tudi z gondolo. Ta vas bo v pičlih sedmih minutah pripeljala do vrha. Tam boste našli kočo, otroška igrišča, razglede, več pohodniških poti po planoti in poletni tobogan (Hexenexpress). Ob lepem vremenu boste lahko zrli v Slovenijo, Hrvaško in Madžarsko – morda boste opazili celo Triglav.

Na vznožju gondole, ki se nahaja v manjšem kraju Sankt Radegund bei Graz in velja za enega bolj popularnih zdraviliških krajev na avstrijskem štajerskem, pa se boste lahko na adrenalinsko doživetje odpravili tudi v tamkajšnji adrenalinski park.

Aktiven izlet v Graz

Hrib Schöckl (Izlet v Graz) / © Region Graz – Tom Lamm

Soteska Kesselfallklamm

Severno od Graza najdemo tudi čudovito in malo poznano sotesko Kesselfallklamm. Krožna pot (R3), z izhodiščem pri Sandwirt Gasthaus in Augraben, poteka po lesenih mostovih in brveh. Dolga je 2,5 kilometra in zanjo je potrebno računati okoli 90 minut. Medtem ko občudujemo divjo naravo, nas pot vodi tudi mimo tolmunov (nekateri so primerni celo za kopanje, če vas mrzla voda ne moti), vse do 38 metrov visokega slapu Kessel.

Aktiven izlet v Graz

Soteska Kesselfallklamm (izlet v Graz) / © Region Graz – Harry Schiffer

Fürstenstand

Pohod na Fürstenstand ne bo prepričal le navdušene pohodnike. Na tej 12 kilometrov dolgem pohodu, kjer boste naredili 600 metrov višinske razlike, bodo na svoj račun prišli tako ljubitelji gradov (pot vodi mimo ruševin gradu Gösting), kot tudi ljubitelji Arnolda Schwarzenegerja – pot namreč pelje tudi skozi kraj Thal, rojstni kraj Arnolda Schwarzenegerja, zato nikar ne spreglejte niti njegovega muzeja.

Izlet v Graz / Gradec ni idealen zgolj za mestno raziskovanje, temveč tudi za spoznavanje okolice. Večerne sprehode, mestni vrvež, večerjo v restavraciji je tako mogoče začiniti še z malce bolj aktivnimi izleti in prav zato sem prepričana, da se bomo v mestu še velikokrat znašli.

Vikend izlet v Graz

Ko združiš pohodništvo z večernim sprehodom po Grazu

Več nasvetov, kaj vse lahko počnete v Grazu, katere znamenitosti si morate ogledati, kje dobro jesti in kje spati, pa si preberite tukaj.

Izlet v Graz sva s Simonom naredila na povabilo mestne turistične pisarne in vedno sva vesela, ko nam pri raziskovanju pustijo proste roke, da lahko res sama raziščeva in piševa o tistih stvareh ter doživetjih, ki zanimajo naju.