Albanija potovanje, Albanija počitnice, potovanje v Albanijo, potovanje po Albaniji, z avtom v Albanijo, Albanija potopis

Čas je za potovanje v Albanijo in to takoj po pravi turški kavi, ki nama jo je pripravila albanska družina v makedonskem kampu Rino. Prečkanje meje Makedonija – Albanija pri ohridskem jezeru nama je vzelo približno 45 minut in za vstop ni bilo potrebno plačati nikakršne takse, kot so jo nekaterim za potovanje po Albaniji zaračunavali pred leti. Padlo je zgolj nekaj albanskih besed, na katere midva odgovoriva s skomigom ramen in že sva na drugi strani.

Albanija je dežela, kjer naj bi vladali mercedesi in bunkerji in midva sva si na najinem potovanju po Balkanu zanjo vzela največ časa. Albanijo sva resnično prevozila po dolgem in počez, saj sva tu naredila kar 1186km.

Potovanje po Albaniji naju je vodilo skozi večja in manjša mesta v osrčju države, kamor turizem še ni zašel in sva sem in tja srečala zgolj še kakšnega tujega popotnika, ki se je »izgubljal« na luknjastih cestah, ki jih potovanje po Albaniji raziskovalcu ponuja po celi državi in niso nikakršna redkost.

Albanija, potovanje po Albanijiz avtom, popotniškii blog, albanske ceste

Odročne vasice  – Potovanje po Albaniji

Ovinki… na tone jih je bilo in prav nič manj gorskih cest, kjer je bila potovalna hitrost na trenutke takšna, da bi bil še polž hitrejši od naju. No ja, tako sva bila primorana najino potovanje po Albaniji vzeti brez hitenja in sva vsaj imela čas opazovati vso okolico, ki so jo »krasili« otovorjeni osli in njihovi lastniki.

Albanija, potovanje po Albaniji z avtom, popotniški blog

Osli namesto avtomobilov – potovanje po Albaniji

Albanija je v sredinskem delu izredno zelena, saj ima veliko raznoraznih rek in potočkov. Zaradi visoke nadmorske višine pa je najino potovanje po Albaniji, kljub poletju, na trenutke postajalo prav sveže. Kot nalašč za spanje v avtomobilu.

Medtem ko naju je potovanje po Albaniji vodilo skozi razna mesta, sva se do obale vozila čez mesto Korce , po kanjonu reke Drinos in mimo mesta Gjirokastra, ki je pod Unescovo zaščito. Na poti opaziva še smerokaz za »Blue Eye« izvir, kjer naj bi voda izgledala kot modro oko. No ja… bilo je modro, ampak nekaj domišljije je bilo potrebno vseeno vklopiti, za videnje skrivnostnega očesa.

Albanija, modro oko, potovanje z avtom po Albaniji, popotniški blog

Modro oko  – potovanje po Albaniji

Najino potovanje po Albaniji so začinili še policaji, ki so nama na najino presenečenje zgolj s širokim nasmehom na obrazu zaželeli srečno pot in pokazali po kateri cesti prideva na morje, do obmorskega mesteca Ksamil. Za nama je bila celodnevna vožnja po neskončnih ovinkih, ki nama jih je Albanija radodarno ponujala. Oh kako je po vsem tem pasal morski zrak in nekaj albanske kulinarike. Tudi ta temelji na žaru in je nekakšna mešanica med grško, otomansko in balkansko – z eno besedo – odlično!

Albanija, hrana, potovanje z avtomobilompo Albaniji, popotniški blog

Raznolika, dobra in poceni hrana – potovanje po Albaniji

Nedaleč stran od Ksamila, se skoraj zopet znajdeva v Grčiji, saj se antični ostanki v mestu Butrint nahajajo zelo blizu grško-albanske meje. Tudi na ta dan, je tako kot že celo potovanje po Albaniji, sonce pripekalo navsezgodaj zjutraj, zato sva najino odločitev o zgodnjem vstajanju za ogled mesta Butrint, veselo pozdravljala.

Albanija, Butrint, antični ostanki, ruševine, potovanje z avtom po Albaniji, popotniški blog

Mesto Butrint in antične ruševine – potovanje po Albaniji

Potovanje po Albaniji nikakor ne bi bilo popolno brez obiska morja. Žal pa je albansko morje in s tem obala že precej turistično usmerjena. Najbolj znana albanska obmorska mesta in tamkajšnje plaže so naju z videzom dežnik pri dežniku precej odbijale.

Albanija,obala, plaže, potovanje z avtom po Albaniji, popotniški blog

Albanija morje – potovanje po Albaniji

Na srečo pa je najino potovanje po Albaniji kmalu doseglo vrhunec s skoraj pravim rajem na zemlji. Kar naenkrat se globoko pod obalno cesto, kjer se voziva, prikaže smaragdno turkizna voda… WAW! Poiščeva nekaj podobnega cesti in že sva plavala v tej očarljivi vodi. Plaža je primerna tudi za divje kampiranje in če koga zanese v te kraje, so tukaj še koordinate: 40.169984° / 19.583445°. (plaža v naslovnici tega prispevka)
Opomba: Do plaže naj bi že zgradili asfaltno cesto – kot kaže ne bo več tako “osamljena” (info iz maja 2015)

Po osvežitvi potovanje po Albaniji nadaljujeva preko prelaza, ki se je dvigoval tik nad najino čudovito plažo. Tukaj je kar nekaj zloglasnih in slavnih bunkerjev in zavidljivo vredni razgledi!

Albanija, bunkerji, plaže, potovanje po Albaniji z avtom, popotniški blog

V državi je bilo preko 700.000 bunkerjev- potovanje po Albaniji

Zopet je potovanje po Albaniji terjalo nove slabe ceste, ki pa so naju ponesle še do enega mesta pod Unescovo zaščito – Berat. Le-to je znano kot mesto tisočerih oken in hišah zgrajenih v tipičnem otomanskem stilu, ki se dvigajo na hribu.

Albanija, Berat, potovanje z avtom po Albaniji, popotniški blog

Mesto tisočerih oken Berat – potovanje po Albaniji

Nad mestom Berat stoji tudi trdnjava oziroma bolje rečeno “citadela” – mesto za obzidjem po imenu Kala. Le-ta izvira iz 14. stoletja, v v tamkajšnjih hišah pa je še vedno mogoče najti stanovalce.

Albanija,Berat,mesto tisočerih oken, potovanje z avtom po Albaniji, popotniški blog

Trdnjava Kala nad albanskim mestom Berat – potovanje po Albaniji

Nedaleč od obzidja najdeva nekakšno parkirišče, ki si ga izbereva za novo divje kampiranje (40.7019361° / 19.9594786°;). Veliko prostora, kjer najino potovanje po Albaniji končno dobi še kanček pravega tradicionalnega slavja – poroke. No ja, nisva sicer bila povabljena nanjo, a je bilo gostišče tik ob najinem parkirišču, zato sva še dolgo v noč lahko poslušala tradicionalno albansko glasbo in bila priča krajšemu ognjemetu.

Nedaleč stran od mesta Berat se nahaja še ena najbolj prepoznavnih in znanih vinskih kleti v državi, ki je v lasti družine Čobo. Če se boste odločili za samostojno potovanje po Albaniji, jo nikar ne spreglejte. Degustacija ima sicer povsem evropske cene, a je vsak evro bogato poplačan! Poskusite lahko šest vrst različnega vina in domačo rakijo, zraven pa okusite še odličen domač sir, olive in oljčno olje. Za vse ljubitelje dobre kapljice še koordinate: 40.7781640° / 19.8583986°.

Albanija, vinska klet Čobo, potovanje z avtom po Albaniji, popotniški blog

Vinska klet družine Čobo – potovanje po Albaniji

Potovanje po Albaniji nikakor ne bi bilo popolno brez obiska glavnega mesta Tirana. Kar debelo uro sva potrebovala, da sva se prebila v središče. Kljub temu je vse potekalo brez zapletov. Avto parkirava na parkirišču blizu mestnega stadiona (41.3286555° / 19.8182814°) in se peš odpraviva proti centru. Parkirišče je bilo v primerjavi z ostalimi najcenejša izbira – 100 Lekov za enkratni vstop, medtem ko so bili ostali parkirni prostori na ulicah 100 Lekov/uro.

Središče mesta Tirana je lepo urejeno in prav nič podobno najinim predstavam. Tudi Romov, ki bi prosjačili nisva videla nikjer, čeprav sem se nanje že doma dodobra psihično pripravila.

Albanija, Tirana, Skenderberg, potovanje z avtom po Albaniji, popotniški blog

Glavno mesto Tirana in – potovanje po Albaniji

Ker je bilo v mestu zopet konkretnih 40 stopinj sva kmalu nadaljevala najino potovanje po Albaniji in obiskala še mestece v bližini Tirane – Kruja. Končno sem uspela najti tisti tipični otomanski bazar, ki sem si ga tako zelo želela videti. Res je, da je vse skupaj tukaj bolj zaradi nas – tujih obiskovalcev, a zadeva je vsaj meni bila zelo simpatična.

Albanija,Kruja, potovanje z avtom po Albaniji, popotniški blog

Mesto Kruja – potovanje po Albaniji

Po sprehodu po kamnito tlakovani ulici pa zopet ovinki… Najin cilj je bil Fierze, ob katerem so zgradili ogromen jez za hidroelektrarno, ki se nahaja na reki Drina. Ker sva nekje prebrala, da je tu mogoče iti na trajekt, ki te popelje do mesta Koman, se nama je to zdela idealna možnost, da še dodatno popestriva najino potovanje po Albaniji. Ko se voziva po ovinkih okoli hribov kot zmešana, na cilju ugotoviva, da ta trajekt ni več namenjen za avtomobile…Aaaaaaa!! Kaj? Kako?? Ker je bila že noč, nama ni preostalo drugega, kot da najdeva prostor za spanje in prespiva… Jutri pa zopet po vseh ovinkih nazaj.. Ah ja – čar potovanja…
OPOMBA: Po novem, od leta 2015 naprej, trajekt zopet sprejme na palubo avtomobile (vkrcate se lahko v obeh smereh) – glede na to, da velja kanjon reke Drine za enega najlepših v Evropi, bo to zagotovo eden od vrhuncev vaše poti po Albaniji. Priporočava!

Albanija, trajekt Fierez,Komen, potovanje po Albaniji z avtom, popotniški blog

Albanija proizvede kar 94% vse energije – potovanje po Albaniji

Kakorkoli že…počitek in jutranje sonce je opravilo svoje in vožnja nazaj je bila veliko bolj prijetnejša in slikovitejša, kot tista dan poprej, ko sva zadnjo polovico opravila že v mraku.

Obideva še Shkodrsko jezero in nadaljujeva pot v najino zadnjo državo na poti – Črno Goro.

Potovanje po Albaniji je bilo povsem drugačno od najinih pričakovanj. A kljub vsemu je bila Albanija zanimiva, polna doživetij, spominov in nepozabnih dogodivščin. Bolj kot državo mercedesev in bunkerjev, pa bi jo oba opisala kot mešanica divje narave, norih gorskih (slabih) cest, fantastičnih razgledov, omamnih turkiznih plaž in žal nekoliko brezbarvnih mest, kjer je kljub trudu ljudi, še vedno mogoče čutiti komunistično obdobje.

Albanija,bunkerji,mercedesi, potovanje po Albaniji z avtom, popotniški blog

Potovanje po Albaniji s terenskim vozilom – doživetje zase

Potovanje po Albaniji / stroški (1€ = 137 Lekov)

restavracije ob obali
pizza: 400-750 Lekov
grška solata: 300 Lekov
pečena paprika: 200 Lekov
biftek/ goveje meso: 800 Lekov
špageti blognese: 300 Lekov
kalamari (ocvrti ali na žaru): 800 Lekov
školjke: 400-500 Lekov
coca-cola: 150 Lekov
Frape: 150 Lekov
turška kava: 70 Lekov
capuccino: 200 Lekov
Vstopnina Blue Eye izvir: 50 Lekov/os. + 100 Lekov/avto
vstopnina antično mesto Butrint: 700 Lekov/os.
vinska klet Čobo – degustacija (6 vrst vina, rakija, siri, olive, popečen kruh): 1400 Lekov/os.
parkirišče Tirana: 100 Lekov
Konjak: 300 Lekov
burek: 30 Lekov
paradižnik: 30-40Lekov/kg
gorivo (dizel): 170-189 Lekov/liter