Vodič po Albaniji

Turistični vodič po Albaniji, ki vam na hitro predstavi državo in odgovori na nekaj najpomembnejših vprašanj pri načrtovanju vašega potovanja v Albanijo.

Kako do Albanije?

Najhitreje se boste v Albaniji znašli z letalom in tako pristali v Tirani – glavnemu mestu države. Let si lahko uredite sami ali pa se morda priključite organiziranim čarterskim letom, ki jih ponujajo agencije.

Druga možnost pa je, da se v Albanijo podate kar z avtom, motorjem ali avtodomom. Na izbiro imate dve poti – čez Hrvaško in Črno goro ali pa čez Srbijo in Severno Makedonijo. Še lepše pa je, če vam seveda dopušča čas, da se odločite kar za krožno popotovanje.

Ne glede nato, katero pot boste izbrali, pa vam vseeno priporočam, da se odločite, da na poti do Albanije vmes še enkrat prenočite – Albanija vendarle ni tako zelo blizu.

Prevoz po Albaniji

  • Lasten avto / motor / avtodom

Če boste potovali v Albanijo s svojim prevozom, odpade kakršno koli razmišljanje, kako po Albaniji. Je pa pri tem vredno omeniti, da so na določenih področjih ceste še vedno slabe, ponekod luknjaste, ozke in strme.

Se pa država dobro razvija tudi po infrastrukturi, tako da ceste v Albaniji postajajo čedalje boljše – sploh do turističnih krajev. A ne glede nato, se v državi še vedno najde veliko makadamskih poti, kjer boste potrebovali 4×4 pogon. No, nekateri Albanijo obiščejo izključno zaradi tovrstne dogodivščine.

Nekateri prelazi so precej strmi, tako da se tisti, ki boste v Albanijo potovali z avtodomom, pripravite na sopihanje vašega doma na kolesih. A saj veste – počasi se daleč pride.

  • Najem avtomobila

V kolikor boste v Albanijo poleteli ali pa boste tja morda potovali z avtobusom ter bili nastanjeni v kakšnem od hotelov ob obali, vam za raziskovanje Albanije priporočam kar najem avtomobila. Vozniki in ceste so postali veliko boljši kot pred leti, a vendarle imejte v mislih, da je Tirana še vedno zelo kaotična.

Cene najema avtomobilov si lahko pogledate na Carrentalnet.com – velikokrat je predhodna rezervacija cenejša, kot pa da se tam dogovarjate za ceno.

Več o tem, kako poteka najem avtomobila in na kaj je potrebno biti pozoren si preberite tukaj.

Zaenkrat je vožnja po albanskih cestah, vključno z avtocestami brezplačna.

Znamenitosti v Albaniji

Znamenitosti v Albaniji so precej unikatne in raznovrstne, zato ne glede nato, kaj vam je všeč, bo prav vsak prišel na svoj račun. Divja narava, slikovite vasice, vrtoglavi razgledi, turkizno morje, plaže, prijazni ljudje, dobra hrana, antični ostanki, kaotična Tirana… Podrobneje o znamenitostih v Albaniji pa v posebnem blog prispevku tukaj.

Hrana v Albaniji

Tako kot se je Albanija začela turistično razvijati, se je vzporedno s temu začela razvijati tudi kulinarična ponudba. Če smo včasih potovali v Albanijo na dober burek, se sedaj lahko razvajamo tudi z odličnimi morskimi jedmi. Mi smo zelo dobro jedli v obmorski restavraciji v kraju Vlore – smo se kar tako na slepo ustavili v eni izmed številnih tavern ob cesti.

V državi najdemo celo slow-food restavracijo oziroma eko-kmetijo Mrizi i Zanave, ki velja za izredno – tako po ceni kot odličnih okusih. Tam lahko tudi prespite – imajo svoj PZA.

Prenočišča v Albaniji

Hoteli v Albaniji nastajajo kot gobe po dežju. Obala je gosto pozidana z njimi in kot kaže se to še ne misli kmalu ustaviti. Prav vsak kotiček želijo izkoristiti za turizem. V kolikor bi bili radi nastanjeni v kakšnem od hotelov, si ponudbo oglejte na www.booking.com.

Imamo pa seveda v Albaniji tudi manjše, lokalne hotelčke v notranjosti, vse več pa je tudi kampov –tako v notranjosti države kot na obalnem delu, a se bojim, da bodo hoteli tudi te čez nekaj let povsem izrinili.

Sami smo ves čas našega potovanja po Albaniji spali na divje, z izjemo zadnje noči, ko smo se odločili za kamp Legjenda v Skadru – tik pod tamkajšnjim gradom. Cena za avto, dve odrasli osebi in enega otroka (4 leta) je bila 18 EUR. Kamp je lepo urejen, ima celo bazen. Iz njega se lahko peš podate do gradu, kot tudi do trgovin, kavarnic, pekarnic.

Je pa to za Albanijo relativno drag kamp – cene bolj preprostih in praviloma manj urejenih se lahko gibljejo že okoli 10 EUR (avto, dva odrasla, en otrok).

Se pa v Albaniji še vedno da spati na divje. Nas ni prav nihče nikoli preganjal, a v kolikor boste parkirali pred kakšno restavracijo / kavarno je lepo, da se tja odpravite vsaj na kakšno pijačo, če ne na kosilo/večerjo. V kolikor boste storili to in na koncu povprašali, če lahko tam še prespite, sem prepričana, da vam ne bo tega prav nihče odrekel. Če pa niste pri volji zato, pa vam vseeno priporočam, da si svoj kotiček na divje poiščete nekoliko bolj na samem.

Higiena in zdravstvo v Albaniji

Tako kot se država razvija, tako je boljša v Albaniji tudi higiena. Ulice so veliko čistejše, prav tako je manj smeti v naravi.

Je pa včasih pod vprašajem kakšen lokalni, manjši in manj turistični kamp ali pa stranišče v restavraciji. A takrat je pač vredno zamižati na eno oko.

Na srečo sicer nismo potrebovali nikakršnih zdravstvenih storitev, a brez dobrega zdravstvenega zavarovanja za tujino mi nikoli ne odrinemo na pot. Že leta smo zavarovani pri Vzajemni – ker veliko potujemo imamo pri njih sklenjeno kar družinsko Multitrip celoletno zdravstveno zavarovanje za tujino za cel svet in za njihovo najvišjo vrednost (1 milijon Eurov). Več podrobnosti o njihovem zavarovanju, ki krije tudi zdravstvene storitve v primeru Covid-19 si lahko preberete tukaj.

Najboljši čas za obisk

Čas za obisk je predvsem odvisen od tega, kaj si od potovanja želite. V Kolikor je to kopanje v morju, je potem najboljši čas seveda poletje, pa čeprav je takrat konkretno vroče – tudi v hribih.

V kolikor bi si radi znamenitosti v Albaniji ogledovali brez pretiranega znojenja pa vam priporočam, da za potovanje v Albanijo raje izberete pomladne ali pa jesenske mesece. Sploh super je september, ko je temperatura morja še vedno dobra za kopanje, temperature zraka so nižje, pa še manj turistov je v državi.

Priporočen čas za potovanje v Albanijo

Glede nato, da je Albanija kar velika država in da z vsemi prelazi in ovinkastimi cestami postane še večja (potovalni čas je večinoma nizek), vam zanjo priporočam 2 tedna. Mi smo si vzeli toliko vključno s potovanjem tja in nazaj. Tako smo v državi preživeli celih 10 dni, kar pa ne pomeni da smo uspeli videti vse.

Potovanje v Albanijo je zanimivo, na nek način tudi eksotično, a vsekakor je državo vredno spoznati. Upam, da vam bodo nasveti v tem vodiču prišli prav in vam bodo celotno dogodivščino tudi malce olajšali.

Za videe v živo s poti pa klikni tukaj.