Efez, Turčija potovanje, Turčija znamenitosti

Efez je verjetno ena bolj poznanih turističnih znamenitosti v Turčiji in s tem tudi pomembnih antičnih ostankov, ki si jih v Turčiji lahko ogledamo.

Ko smo Efez obiskali sami, nas videno ni razočaralo in ker Efez vsakodnevno dobi veliko obiskovalcev, sva se odločila, da vam obisk nekoliko olajšava in zapiševa nekaj praktičnih informacij in napotkov za vaš obisk.

Praktični nasveti za obisk Efeza

  • Lokacija

Efez se nahaja tri kilometre iz mesta Selçuk in čeprav Efez mnogi obiščejo kot enodnevni izlet pa samo mesto sploh ni tako slabo, da bi se ga mogli izogniti, zato predlagava, da tam tudi prenočite.

  • Kje prenočiti?

Ker mesto Selçuk ni tako zelo popularno med turisti, so prenočišča poceni – če niste preveč zahtevni, lahko dvoposteljno sobo s privat kopalnico in zajtrkom v samem središču mesta dobite že za 18 eurov. Poglejte si nekaj hotelov tukaj. Če si lahko privoščite malce več, pa je Urkmez Hotel zagotovo prava izbira. Za komaj 10 evrov več, boste dobili res simpatično sobo. Urkmez hotel se nahaja blizu središča mesta, ima brezplačno parkirišče ter Wi-Fi, pa še zajtrk je vključen v ceno.

Efez, Turčija potovanje, Turčija znamenitosti

Prenočišče si poiščite v mestu Selcuk (Efez, Turčija)

  • Vstop v Efez

Efez se nahaja na tako velikem področju, da ima kar dva vhoda – zgornjega in spodnjega. Obisk je najboljše začeti na zgornjem vhodu, saj se tako izognemo hoji navzgor in se tekom raziskovanja in občudovanja mogočnih antičnih ostankov počasi spuščamo proti spodnjemu vhodu.

Če se sprašujete, kako to izvesti v primeru svojega avtomobila, stvar sploh ni tako zapletena. Veliko parkirišče (37.94361 / 027.34213) se nahaja na spodnjem vhodu. Le-to je sicer plačljivo (10TL) in tam se lahko vkrcate na prevoz s kombijem – uradni prevoz je plačljiv, a obstaja tudi brezplačen kombi.

Efez, Turčija potovanje, Turčija znamenitosti

Kako do Efeza? (znamenitosti v Turčiji)

No ja – seveda to ni popolnoma brezplačen prevoz, saj se vmes ustavite še v trgovini z usnjenimi izdelki, a vzemite to zgolj za eno tipično turistično turško izkušnjo. Če boste na tem kombiju sami pa vam enostavno ni treba iz njega stopiti in vztrajajte pri tem, da greste v Efez… voznik ne bo sicer najbolj zadovoljen, a vas bo vseeno pripeljal do cilja in to brez, da bi trgovino videli od znotraj.

  • Efez z otrokom

Glede na to, da se ruševine nahajajo na velik področju in da ni tam nikakršne sence, poskrbite za zaščito pred soncem. Kapa, sončna krema sta obvezna, nikar pa ne pozabit niti na vodo in kakšen prigrizek, saj to lahko kupite le na vhodu.

Kar se tiče vozička, je malce manj prijeten prvi del od zgornjega vhoda zaradi tlakovanja s kamni, ki so še iz antičnega časa. Vašega najmlajšega sopotnika bo precej treslo, ampak pri nama Ren v tem celo uživa..… Nekajkrat boste zaradi kakšnih stopnic morali tudi dvigniti voziček. Prav tako z vozičkom ni mogoč vstop v terasaste hiše. A mi smo kljub temu z njim dobro shajali med ogledi.

  • Vstopnina

Za ogled Efeza se plača vstopnina (40 TL*), a znotraj tega se plača še ogled terasastih hiš (20 TL*), če si jih seveda želite ogledati. Kljub temu, da pri obisku Efeza vsi poudarjajo znamenito Celzovo knjižnico, pa so mene še najbolj navdušile prav terasaste hiše, zato jih vsem ljubiteljem zgodovine vsekakor priporočam.

Efez, Turčija potovanje, Turčija znamenitosti

Vstop v Efez (znamenitosti v Turčiji)

Poleg Celzove knjižnice pa je Efez večinoma znan še po Artemidinem templju in gledališču, ki je svoj čas sprejel zavidljivih 25.000 gledalcev.

*Cene vstopnin so iz septembra 2017.

Kaj si lahko še ogledate v mestu Selçuk?

Kljub temu, da se v Selçuku ne ustavi veliko popotnikov pa si tukaj vendarle lahko ogledate še nekaj drugih znamenitosti kot zgolj antične ostanke Efeza. Za vse ljubitelje zgodovine in arhitekture je tukaj še muzej Efez, bazilika Sv. Janeza, Merjemana – hiša, kjer naj bi umrla devica Marija in Ajasuluk trdnjava, ki izvira iz bizantinskega cesarstva ter nam ponuja čudovite razglede na mesto. Osem kilometrov iz mesta Selçuk pa je tudi slikovita vas Şirince. Predno so v 20. stoletju prazne hiše naselili izgnani Turki iz Grčije, je bila to Grška vas.

Če pa vam zgodovina ne diši preveč, pa se zgolj 7 kilometrov iz mesta Selçuk nahaja plaža Pamucak, ki je kot nalašč za skok v morje in poletno osvežitev.

Kje jesti?

Mesto Selçuk ima veliko raznoraznih restavracij, a največja ponudba se skriva na glavni avtobusni postaji oziroma neposredni okolici. Zaradi velikega transferja je tam dobra izbira in posledično tudi sveža hrana.

Efez, Turčija potovanje, Turčija znamenitosti

Kje se dobro je? (Efez, Turčija)

Samo mesto Selçuk se morda na prvi pogled ne sliši privlačno, a privlačnost se pravzaprav skriva prav v tem. To, da ga obišče komaj kaj turistov, ki ga doživijo tako čez dan kot zvečer, je pravzaprav tisto, kar na potovanjih vsi iščemo – neturistično, a zato pristno turško vzdušje.