Armenija potovanje, Armenija popotniški vodič

Potovanje v Armenijo je bil del našega zaenkrat najdaljšega overland potovanja, ko smo se iz Slovenije z avtom za dva meseca odpravili na raziskovanje Turčije, Gruzije in Armenije. Prav zaradi avta smo Armenijo dodobra raziskali in se vanjo tudi zaljubili. Armenija je resnično čudovita dežela – še toliko bolj, ker se zaenkrat tja še ne zliva množica turistov / popotnikov. Da bo potovanje v Armenijo lažje pa še nekaj naših praktičnih nasvetov.

Z letalom v Armenijo

Armenija je blizu, a še vedno precej daleč, tako da jo boste najhitreje obiskali kar z letalom ali pa jo boste morda skombinirali s krožnim potovanjem po Gruziji in prileteli kar tja. 

Z avtom v Armenijo

Če vam čas potovanja ne predstavlja ovir, bo potovanje v Armenijo z avtom zagotovo eno lepših in nepozabnejših doživetij. Glede na to, da je turško-armenska meja zaprta, se boste v Armenijo morali zapeljati še čez Gruzijo, kjer zanimivosti tudi ne manjka (več si preberite tukaj).

Potovanja z avtom so še toliko bolj zanimiva, ker lahko spremljamo kako se do neke države spreminjajo ljudje, narava, pokrajina, tradicija, zgodovina, običaji. Praviloma so sicer države do končne destinacije bolj mišljene kot transfer, a vseeno se kje splača ustaviti. Do Armenije in vključno z njo, slovenski državljani ne potrebujemo vize. Zaradi hitrejšega transferja pa se boste vse do Turčije gotovo poslužili avtoceste, ki je plačljiva – v Bolgariji cestninskih postaj ni, je pa obvezen nakup vinjete. Po Turčiji pa priporočava uporabo hitrih cest, saj so zelo dobre kakovosti in tudi potovalni čas je soliden – poleg tega pa so z razliko avtocest, hitre ceste še brezplačne. Strošek bo le prečkanje Bosporske ožine.

Gorivo v Armeniji je še nekoliko cenejše kot v Gruziji – v času našega potovanja smo za dizelsko gorivo plačevali okoli 60 centov/liter.

 • Prevoz v Armeniji

Midva sicer vedno bolj prisegava na to, da državo prevoziva kar sama – z najinim avtom ali pa ga tam najameva – zaenkrat sva se vedno poslužila najema pri www.economycarrentals.com. Tam sva namreč vedno našla najugodnejše cene, poleg tega pa nisva imela nikoli problemov. Za teden dni najema, boste za manjši avtomobil odšteli okoli 27 EUR/dan in to z vsem zavarovanjem. Ponudbo za vaše datume, preverite tukaj.

A če vam najem avtomobila vendarle ne diši, bo najcenejša možnost ta, da se poslužite lokalnega transporta – sploh v smislu njihovih kombijev / maršrutk, ki so zelo poceni in praktično vozijo v vse kraje – včasih je zanje potrebno rezervirati le več časa. Če pa se kakšne znamenitosti nahajajo izven mest pa boste za obisk zanje morali ali najeti taxi ali pa se pridružiti kakšni organizirani turi.

 • Znamenitosti v Armeniji

Armenija je izredno zgodovinsko bogata, a veliko znamenitosti še ni turistično urejenih, zato zanje ne boste niti plačali vstopnine. Veliko popotnikov Armenijo obišče bolj površno in tako preživi le nekaj dni v glavnem mestu Erevan in skoči še do jezera Sevan, a ima Armenija še cel kup ostalih znamenitosti – poglejte si, katere so prepričale naju tukaj.

 • Hrana v Armeniji

Armenska hrana je precej podobna Gruzijski, zato tudi tu najdemo zametke iranske in turške kuhinje ter veliko uporabe česna, koriandra in kumine. Ne manjka niti oreškov in to v konkretnih mesnih jedeh. Ne moremo pa niti mimo znamenitih marelic – bojda naj bi bile najboljše na svetu. Več o sami hrani v Armeniji pa tukaj.

 • Prenočišča v Armeniji

V Armeniji smo bolj ali manj kampirala na divje – le v glavnem mestu Erevan smo spali v hotelu, da smo bili blizu dogajanja . Država je turistično še zelo nerazvita, zato uradnih kampov tu sploh ni. Kljub temu pa je divje kampiranje dovoljeno in vas nihče od vaše lokacije ne bo preganjal – no če seveda ne boste komu zasedali domačega dvorišča – pa še to se da, če se prej o tej možnosti dogovorite z domačinom / lastnikom.

Drugače pa je največja in najboljša izbira hotelov na bolj turistično popularnih krajih – le-teh pa nikakor ne manjka v Erevanu, kjer za soliden denar lahko dobite ogromno sobo, čisto in tudi s precej bogatim samopostrežnem zajtrkom.

Priporočilo za prenočišče v Erevanu

Primer Hotel – Hotel se sicer ne nahaja v samem centru mesta Erevan, a ker smo bili tam z avtom, smo iskali nekaj z brezplačnim parkiriščem. Hotel Primer je poleg brezplačnega parkirišča, imel tudi brezplačen WI-FI in celo zunanji bazen. Sobe so bile OGROMNE in tudi zelo lepo urejene ter čiste. Osebje je bilo zelo prijazno in znalo je tudi solidno angleško. Plačate lahko s kreditno kartico, čez cesto pa je tudi trgovina ter lokal s hitro prehrano. Nekaj korakov stran je tudi restavracija. Ker nam je bilo tukaj precej všeč, smo naše bivanje podaljšali še za dodaten dan. Lokacija hotela je 200 metrov stran od avtobusne postaje, ki vas pripelje do centra mesta. Če boste tam s svojim avtom, pa se na glavnem trgu v Erevanu v soboto in nedeljo lahko parkira tudi brezplačno – tam bodite zgodaj dopoldne (po zajtrku), da zagotovo dobite prosto mesto.

Booking.com

 • SIM kartice in prenos podatkov

V kolikor želite biti neodvisni od brezplačnih WI-Fijev, bo najbolje, da si v Armeniji omislite svojo predplačniško SIM kartico. Midva sva si jo priskrbela pri Viva Cell ponudniku in sicer takšno, da naju je prišla 250 AMD/dan, kjer sva imela neomejeno uporabo prenosa podatkov. To je s takratnim tečajem prišlo manj kot 50 centov/dan. Vse kar morate narediti je, da poiščete telefonskega operaterja Viva Cell in nekoga, ki tam govori angleško in jim poveste kaj želite. Vse ostalo vam uredijo oni – vključno z aktiviranjem kartice. Najine izkušnje z osebjem so zelo pozitivne.

 • Cene v Armeniji

Če boste delali potovanje po Armeniji skupaj z Gruzijo, bo Armenija še nekoliko cenejša kot Gruzija. Nekaj cen, za lažjo predstavo:

Plastenka z vodo (1,5 l): 0,30€
Paradižnik: 0,30€/kg
Breskve: 0,50€/kg
Bučke: 0,26€/kg
Česen: 2,63€/kg
Banane: 1,14€/kg
Lokalni kruh lavash: 0,16€
Gorivo / dizel: 0,60€/l

Priporočava, da sadje in zelenjavo kupite kar od domačinov, ki svoj pridelek prodajajo ob cesti, pred hišo. Tam je res sveže in tudi najceneje.

 • Plačevanje v Armeniji

Na potovanju po Armeniji pozabite na plačevanje s kreditnimi karticami. Mi smo jo lahko uporabili le enkrat in sicer ko smo plačali hotel v Erevanu. Prvih nekaj dni smo imeli velik problem z gorivom, saj nismo uspeli dobiti odprte banke, da bi zamenjali evre v njihove armenske drame, prav nobena bencinska črpalka pa ni sprejemala kreditnih kartic. V Armeniji je gotovina resnično najboljša stvar.

 • Varnost v Armeniji

Armenijo smo prečesali po dolgem in počez in razen v glavnem mestu Erevan, smo vedno spali na divje. V vsem času našega potovanja po Armeniji nismo imeli nikakršnih problemov in od vsakega, ki smo ga na poti srečali, smo bili deležni le prijaznosti.

 • Sporazumevanje v Armeniji

V Armeniji, razen v kakšnem hotelu, pozabite na angleščino. Najbolje boste na svoj račun prišli tisti, ki znate kakšno besedo, dve ali celo več rusko. Kot bivša država Sovjetske Zveze, večina starejše populacije zna rusko. Sva pa ob jezeru Sevan naletela na nekaj mladih lokalcev iz mesta Erevan, ki so znali precej dobro angleško. Za vse ostalo pa smo se nekako sporazumeli kar z rokami in smehom.

 • Armenija z dojenčkom / otrokom

Na srečo nisva z Renom imela na potovanju po Armeniji nikakršnih zdravstvenih težav, a če bi jih imela, bi bilo najbolje, da se le-te rešijo kar v glavnem mestu, kjer je še najboljša zdravstvena oskrba.

Za potovanje po Armeniji nismo Rena nič dodatno cepili. Prav tako nismo pretiravali z neko blazno higieno. Res pa je, da je Ren poleg obveznih cepljen, zaščiten še pred rota virusom in pnevmokokom.

Smo pa bili seveda dobro zdravstveno zavarovani za tujino. Od kar se nama je na naših poteh pridružil Ren, imamo sklenjeno celoletno zdravstveno zavarovanje za tujino pri zavarovalnici Vzajemna in sicer njihov najvišji paket XXL Multitrip Svet, kjer je kritje kar v višini milijon evrov.

 • Kdaj potovati v Armenijo

Najboljši čas za potovanje so zagotovo pomladni in jesenski meseci. Poleti je v Armeniji strašansko vroče. Že mi, ki smo po Armeniji potovali v drugi polovici septembra, smo nekje imeli med 35-40 stopinj. Je pa res, da se zaradi visoke nadmorske višine, zna temperatura zjutraj precej tudi spustiti, tako da imejte s seboj oblačila za vroče in hladnejše dni. Nikar ne bodite presenečeni, če boste Armenijo obiskali čez prvi maj in vas bo tam pričakal sneg.

 • Viza za Armenijo

Z veseljem lahko napiševa, da za potovanje v Armenijo slovenski državljani ne potrebujemo vize.

Upava, da vam je najin krajši popotniški vodič pomagal pri organizaciji vašega potovanja po Armeniji. Če pa sva kaj izpustila pa sva za dodatna vprašanja vedno na voljo. Nekaj pa lahko trdiva z zagotovostjo – Armenijo je vredno obiskati čim prej, saj je prav takšna kot je sedaj – divja in neturistična še toliko lepša in privlačnejša za vse tiste, ki iščemo nekaj stran od tipično uhojenih in obiskanih poti.