Oman potovanje, s terencem po Omanu, potovanje v Oman, potovanje po Omanu, po Omanu z avtom, Muškat

Že nekaj let me je vleklo na arabski polotok in to izključno le zaradi ene države, zaradi Jemna. Le-ta naj bi bil po pripovedovanju popotnikov IZJEMEN. Žal pa ima tudi ta izjemnost svojo ceno, saj se ponavadi obiskovalci te dežele za potovanje po državi poslužijo kar kakšne lokalne agencije. Tako se izognejo vsej zamudni papirni birokraciji, ki je nujno zlo za potovanje v določene predele te arabske države. Vse to posredovanje in dejstvo, da Jemen vendarle nima gromozanske turistične ponudbe, pa dela državo kar precej drago in kot kaže meni že nekaj let povsem nedostopno.

Tako sem nekega dne iskala alternativo in našla njegovo vzhodno sosedo- Oman, ki po pohvalah drugih popotnikov prav nič ne zaostaja za hrepenečim se Jemnom. Za nameček pa se je celo izkazalo, da so letalske karte do tja veliko bolj ugodne kot do Jemna in da je najenostavneje po Omanu potovati kar z najetim avtomobilom – pravo avanturistično potovanje!

Kljub dejstvu, da Oman vso svojo pozornost posveča luksuznemu turizmu, je z nekaj iznajdljivosti Oman lahko še vedno izredno ugodna popotniška destinacija. Nenazadnje je liter bencina v primerjavi z našimi cenami smešno poceni (25-30 centov/liter).

Oman, potovanje, terensko vozilo, 4x4, potovanje, popotniški blog

Avanturistično potovanje z najetim 4×4 – Oman

Težko je verjeti, kakšen napredek je ta Oman, puščavska država, dosegla v komaj štiridesetih letih. Oman je do leta 1970 namreč po celi državi imel le 5 kilometrov asfaltiranih cest, eno bolnišnico in tri osnovne šole, ki pa so jih lahko obiskovali izključno le dečki. Po le štirih desetletjih pa je stanje v Omanu postavljeno povsem na glavo. Skoraj da najbolj odročno vasico povezujejo široke dvopasovnice, ki se priključijo trem in celo več pasovnicam. Po vrhu vsega pa je dobršen del glavnih državnih cest opremljenih z nočno razsvetljavo. Prav nič nenavadnega, konec koncev je Oman obogatel zaradi svojega črnega zlata.

Muškat, Oman, potovanje, puščava, terenec, 4x4, popotniški blog

Avanturistično potovanje se začne izven Muškata – glavnega mesta Omana

Kljub temu, da Oman letno že obišče približno 1,2 milijona turistov, pa ogromnost dežele daje občutek, da si tu skoraj da edini tuji obiskovalec. In dejstvo, da je še pred tridesetimi leti Oman bil popolnoma zaprta država za tuje obiskovalce, se pozna še danes. Prav s to svojo zaprtostjo, so se na nek način dolga leta varovali pred zunanjimi vplivi, zaradi katerih tu še vedno najdemo ostanke tradicije in kulture. Žal pa vse to v Omanu s svetlobno hitrostjo izpodriva moderen način življenja, ki se vedno bolj vpleta v nekoč tradicionalno beduinsko življenje.

Oman, puščava, Wahiba, sipine, beduini, potovanje, popotniški blog

Avanturistično potovanje po Omanu in mogočna peščena puščava

Tu najdemo moške v tipičnih, bleščečih belih dishdash oblačilih ter ženske v črnih burkah, ki se po Muškatu, glavnemu mestu Omana, prevažajo v luksuznih avtomobilih, njihovi otroci pa se kratkočasijo z igranjem igric na i-padih in i-phonih. Mogočna nakupovalna središča, ki jim jih lahko zavidamo še sami in restavracije s hitro prehrano v večjih omanskih mestih rastejo kot gobe po dežju in počasi izpodrivajo dolgoletno tradicijo trgovanja na prostem.

Oman, Muškat, potovanje, popotniški blog, 4x4, terenec

Muškat je v Omanu najbolj razvito mesto – avanturistično potovanje po Omanu

Prav tako pa je zaradi množice azijskih priseljencev, ki po večini prihajajo iz Indije, v Muškatu skoraj da težko najti pravo arabsko restavracijo, kjer bi si lahko naročil tipično omansko hrano. Tako le-to zamenjujejo indijski okusi, ki pa so na srečo tudi za naše razmere še vedno poceni. V raznih njihovih neuradno priznanih “coffe shopih”, se je mogoče najesti že za kakšen evro, dva ali tri.

Oman, Indijci, Muškat, potovanje, popotniški blog

Tradicija je v Omanu še vedno močno prisotna – avanturistično potovanje

Druga pesem pa so v Omanu prenočišča. Njihova cena namreč resnično šokira, saj se le-ta pri ne-vzdrževani in popolnoma preprosti sobici začne od 35€ navzgor. Za ta denar bi vas v Aziji že razvajali in nosili po rokah. No ja, vendar pa izven mest in če imate svoj prevoz, obstaja preprosta in povsem brezplačna rešitev. Oman je namreč še vedno država, kjer je divje kampiranje povsem dovoljeno in tudi zelo varno. Poleg varčevanja pa spanje sredi puščave med sipinami ali nekje ob morski obali, morda v posušeni rečni strugi ali pa sredi gorovja, nudi še posebno doživetje ter najlepši pogled v nebo, ki ga zaradi ne-svetlobnega onesnaženja daje na tisoče in tisoče zvezdic. Kljub temu pa sva prvo in zadnjo noč na povsem najinem avanturističnem potovanju po Omanu vseeno preživela v hotelu, ki sva ga rezervirala preko spleta.

Oman, popotniški blog, potovanje

Puščava in hotel “tisoč zvezdic” – avanturistično potovanje po Omanu

V le osmih dneh sva z možem po Omanu prevozila čez 2600 kilometrov. Avanturistično potovanje je vodilo po najrazličnejših cestah, bodisi po širokih asfaltiranih štiripasovnicah ali gorskih kolovozih. Z najetim 4×4 vozilom je resnično šlo brez omejitev in na najino srečo tudi brez težav. prevozila sva celo 200 kilometrov dolgo peščeno puščavo.

Oman, ceste, puščava, mesta, potovanje, popotniški blog

Za pravo avanturistično potovanje po Omanu priporočava terensko vozilo

Po dolgem sva prečkala kar celo Wahiba puščavo (najbolj množično obiskana puščava v Omanu), ki nama je na trenutke kazala, da je tukaj ona šef. Na poti skozi puščavo sva spoznala tiste prave beduine, ki sredi puščave živijo s svojimi kamelami in kozami in so popolnoma odrezani od sveta, a kljub temu tako zelo prijazni, da povabijo dva popolna tujca na skodelico kave, halwe (tipična slaščica) in kosilo.

Oman, potovanje, popotniški blog

Avanturistično potovanje po Omanu – najina pot

Oman obiskovalcem seveda ponuja še mogočne soteske, kanjone, gorovja, oaze, kjer sredi ničesar rastejo datljeve palme, vrtove, kjer pridelujejo zelenjavo in prostrano puščavsko pokrajino, ki je lahko neverjetno raznolika in te z vsakim novim kilometrom bolj navdušuje.

Oman, puščava, oaza, potovanje, popotniški blog

Obisk oaz in wadijev – avanturistično potovanje po Omanu

Ruševine ali popolnoma obnovljene trdnjave, kjer se je nekoč pisala bogata arabska in s tem tudi omanska zgodovina, slikovite gorske vasice ali bela obmorska mesteca, kjer ti družbo pri raziskovanju delajo radovedni moški, nekaj galebov na nebu ter koz, ki brskajo za hrano po smeteh.

Oman, Sur, ribištvo, potovanje, popotniški blog

Vasice na najinem avanturističnem potovanju po Omanu

In vendarle so tu v Omanu tudi še tiste prave tržnice, kjer je še vedno mogoče vonjati kadila, začimbe in začutiti pravi utrip nekoč mogočnega trgovskega naroda, ko moški glasno barantajo ob kupovanju sadja, zelenjave, rib ali koz.

Oman, tržnice, bazarji, potovanje, popotniški blog

Bazarji / tržnice – avanturistično potovanje po Omanu

Kljub temu, da se Oman s svojo turistično strategijo izredno trudi ohranjati svojo zgodovino in tradicijo, pa se bojim da počasi vendarle izginja tista prava beduinska identiteta, zaradi katere je Oman na svoj način še vedno tako zelo drugačen. Država postaja namreč eno samo veliko gradbišče, kjer se tare indijskih delavcev, ki počasi v državo uvažajo svojo kulturo in način življenja.

Oman, potovanje, morska hrana, popotniški blog

Ribja tržnica – avanturistično potovanje po Omanu

Zato vsem tistim, ki bi radi še spoznali tisti pravi Oman in si čez nekaj let ne želijo videti drugega Dubaja, predlagam, da naj s svojim obiskom raje pohitijo, saj vsako novo leto prinaša več asfaltiranih cest, več nakupovalnih središč in manj neokrnjenih kotičkov, kateri Oman delajo tako zelo drugačen od ostalih modernejše razvitih držav na arabskem polotoku in zaradi katerih je potovanje v Oman pravo avanturistično potovanje.

Oman, trdnjave, puščava, 4x4, potovanje, popotniški blog

Trdnjave – avanturistično potovanje po Omanu

Še več fotografij o najinem avanturističnem potovanju po Omanu si lahko ogledate na mojem Facebook profilu.  Kako prepotovati Oman z majhnimi stroški in narediti vaše potovanje poceni, pa si tukaj preberite še moje napotke.