Trenutne razmere v Avstralii v času pandemije COVID-19

Trenutne razmere v Avstraliji v času pandemije z novim koronavirusom COVID-19, kot jih vidi Slovenec Uroš, ki živi v Nooso Heads, v Queenslandu.

Zaradi bloga sem v živo ali zgolj virtualno spoznala veliko zanimivih ljudi. Eden izmed njih je tudi Uroš, s katerim sem, čeprav se v živo še nisva nikoli spoznala, vedno nekako na vezi in sva kljub njegovi selitvi “down under” obdržala stike.

Avstralija v času pandemije COVID-19

  • Koliko časa že živiš v Avstraliji in zakaj si se tja preselil?

V Avstralijo, natančneje v Nooso Heads v Queensland, smo se z družino preselili januarja 2019. V moji službi sem dobil možnost opravljanja dela tukaj in kot navdušeni popotniki seveda nismo dolgo razmišljali. Naše bivanje tukaj je odskočna deska za raziskovanja tega dela sveta.

  • S čim se v Avstraliji ukvarjaš?

Po poklicu sem radiolog, tukaj opravljam delo v sklopu teleradiologije in skupaj s sodelavci nudim podporo na daljavo bolnišnicam v Veliki Britaniji. Kolegi v službi podobno sodelujejo še s Švedsko, Dansko, Islandijo, Grenlandijo,… Zaradi časovne razlike lahko tukaj podnevi nudimo hitro podporo urgentnim službam v Evropi preko njihove noči in s tem razbremenimo njihove radiologe. Smo kar pisana druščina, sodelavci prihajajo iz Anglije, Nemčije, Švedske, Poljske,… 

V Avstraliji imamo dve pisarni, v Noosi in v Sydneyu, seveda pa sedaj zaradi COVIDa-19 vsi delamo od doma.

  • Kakšne so razmere trenutno pri vas? Se kaj izboljšuje stanje in zmanjšujejo ukrepi?

Avstralija je sicer na začetku zelo počasi uvajala ukrepe, širjenje virusa je tudi približno 2 tedna zaostajalo za Evropo. Po nekaj spodrsljajih (izkrcanje velikega števila s COVIDom okuženih potnikov s križarke v Sydneyu, razširjenje virusa na velikem praznovanju rojstnega dne, polna Bondi Beach,…) pa je vlada zelo hitro zaostrila ukrepe, ki veljajo za vse notranje države in teritorije. Tako se že 4 tedne otroci šolajo od doma, vsi imamo že približno en mesec navodila, da se držimo doma in lahko zapuščamo dom samo za nujne opravke: nujni nakupi hrane, obisk zdravnika, lekarne in rekreacija. Predvsem zadnjo Avstralci s pridom izkoriščajo, vseeno pa so plaže tukaj v Noosi prazne, saj ni navala ljudi iz Brisbana. Na plaži se lahko zadržujemo, če se gibljemo – plavamo, tečemo ali hodimo, otroci se lahko igrajo v pesku. Nadzor je strog, policisti tukaj za kakršnokoli druženje, sedenje ali nenujno vožnjo iz domačega kraja na mestu izrekajo kazen 1360AUD (pribl. 800EUR). Vse to je omogočilo dober nadzor epidemije, primerov imamo na prebivalca manj kot Slovenija, tukaj v Queenslandu pa je stanje še veliko boljše. 

So se pa v soboto vendarle ukrepi nekoliko sprostili, lahko gremo do 50km iz domačega kraja in imamo piknik v naravi, ampak samo člani skupnega gospodinjstva.

  • Kako to doživljajo domačini – jih je strah, so nestrpni v čakanju ali se striktno držijo navodil?

Avstralci so tolerantni do ukrepov in se jih sedaj tudi držijo, v nedavni raziskavi javnega mnenja jih 90% podpira ukrepe in večina celo meni, da še ni čas za sproščanje. Strinjajo se tudi s stroko in vlado, da mora biti sproščanje skrbno nadzorovano, postopno in počasno, s sprotnim sledenjem.

  • Kakšne so napovedi za tamkajšnji turizem in turistično sezono? Se pričakuje znižanje ali zvišanje cen? Manj ponudbe in s tem konkurence zaradi propada kakšnih ponudnikov?

Virgin Australia, drugi največji letalski prevoznik je že razglasil insolventnost. Č bo ostal zgolj en domač prevoznik, bodo cene notranjih letalskih prevozov gotovo narasle.

Za turizem na splošno so napovedi katastrofalne, tako kot po celem svetu. Mislim da ponudniki turističnih storitev računajo letos predvsem na domače goste, najprej iz iste države oz. teritorija, nekje septembra, oktobra naj bi po trenutnih načrtih stekel tudi letalski promet med notranjimi državami oz. teritoriji. Seveda če gre sproščanje ukrepov po planu in vmes ne pride znova do porasta okužb.

  • Misliš, da bodo domačini tuje goste sprejeli z navdušenjem ali z zadržanostjo? Preden je bila razglašena pandemija, so nekateri popotniki iz določenih držav že poročali o strahu do njih s strani domačinov – niso jim pustili spanja v hotelih, odklanjali prevoz z avtobusi itd.

Težko je karkoli napovedati. Dejstvo je, da je imela Avstralija večino okužb ‘uvoženih’, bodisi s križark ali pa z mednarodnimi leti, predvsem iz ZDA. Bojim se, da se meje se dolgo ne bodo odprle za tuje turiste, z izjemo tistih z Nove Zelandije. Veliko je tudi odvisno od poteka pandemije in morebitnih novih zagonov po svetu. 

Dejstvo pa je, da so Avstralci na splošno zelo prijazni in odprti do tujcev in s tega vidika najbrž neke nove nestrpnosti ne bo. 

  • Kaj bo prva stvar, ki jo boš naredila po koncu pandemije in strogih ukrepov?

Za vikend smo se peljali z družino na bližnji izlet v naravo . Imamo srečo, da smo v Noosi praktično sredi divjine in hkrati ob oceanu, z veliko lepimi narodnimi parki v bližnji okolici. Srednje in dolgoročno pa seveda računamo na ponovna raziskovanja čudovitih brezpotij z našim 4WD, daljše izlete po Avstraliji in, upamo čimprej, tudi potovanja v tujino.

  • Kaj priporočaš, da mora vsak popotnik narediti / doživeti / obiskati, ki pride v Avstralijo?

Seveda vsak pozna glavne znamenitosti, kot je Sydney z okolico, Red Centre, Darwin s Kakadu narodnim parkom, Veliki koralni greben, Great Ocean Road,… 

Popotnikom bi predvsem svetoval, naj si ne natrpajo urnika in poskusijo vsega videti v dveh, treh tednih. Avstralija je samo malo manjša od celotne Evrope. Raje naj se osredotočijo na en del kontinenta in si tistega dobro pogledajo, najbolje kot roadtrip z avtom ali avtodomom. Za tiste bolj avanturistične je tukaj tudi ogromno brezpotij za raziskovanja s 4WD.

V naši bližini je tako tudi znani K’gari (Fraser Island), ki je pravi biser in smo ga sami že večkrat obiskali. Tudi sicer ima Queensland, ki je najbrž najbolj znan po Velikem koralnem grebenu, še ogromno drugih znamenitosti. Tukaj je tako npr. najstarejši deževni gozd na svetu Daintree, pa čudoviti Whitsunday Islands z znamenito belo Whitehaven beach, pa Magnetic Island, manj znano v outbacku za otroke npr. Australian Dinosaur Trail, za tiste bolj avanturistične pa pot preko rdečih sipin v Simpson Desert. 

Še en od skritih velikih biserov Avstralije je prav gotovo Tasmanija, ki smo jo letos poleti prevozili in nas je povsem navdušila.