Živalski vrt Herberstein

Potovanje v Avstrijo je z 19.5. 2021 ponovno omogočene, saj je Avstrija sklenila, da se odpira tudi za turiste.

Sami vsako leto redno kakšen podaljšan vikend, dva ali tri, preživimo v Avstriji. Všeč nam je njihova ponudba, narava, mesta, vasice. Vsekakor pa nam je všeč tudi dejstvo, da je Avstrija naša soseda in tako se tam res lahko znajdemo že za kakšen kratek enodnevni izlet.

Tako kot v večini Evropskih držav, je bila tudi Avstrija precej stroga pri uvajanju ukrepov za zajezitev novega korona virusa. A se z 19. majem 2021 Avstrija odpira – ponovno bodo odprti gostinski lokali, nastanitve, objekti za prosti čas in rekreacijo. Sicer bo za koriščenje določenih aktivnosti še vedno zahtevano potrdilo o cepljenju, prebolelosti ali negativni test, a vendarle se bo v Avstrijo lahko ponovno potovalo. V hotelu je bivanje omogočeno brez dodatnih testov, a za določene aktivnosti in storitve, se bo zahteval nov, dodaten hitri test.

Poletje v Katschbergu

Pot do koče Pritz je odlična za najmlajše pohodnike (Poletje v Katschbergu, Avstrija)

Kakšne so po 19.5.2021 omejitve za potovanje v Avstrijo?

Kako enostavno oziroma kako oteženo bo potovanje v Avstrijo je odvisno od tega iz katere države prihajamo. Avstrijci so namreč države razdelili glede na rizične in manj rizične. Na srečo na njihovem manj rizičnem seznamu najdemo tudi Slovenijo s čimer za nas ni več potrebna karantena.

Cepljenje, prebolelost, testi

Potniki, ki v Avstrijo pripotujejo iz manj rizičnih držav (npr. iz Slovenije) bodo še vedno potrebovali potrdilo o cepljenju, prebolelosti ali negativni test – PCR test, ki ne sme biti starejši od 72 ur ali hitri antigenski test, ki ne sme biti starejši od 48 ur. Rezultat testa je potreben v angleščini ali nemščini.

Otroci do 10 let dokazil / testa ne potrebujejo.

Najava prihoda

Pred prihodom v Avstrijo je še vedno potrebna predhodna elektronska prijava – https://entry.ptc.gv.at/en. Svoje potovanje v Avstrijo lahko napoveste do 72 ur pred prihodom.  

FFP2 maske

Kljub temu, da se Avstrija turistično z 19.5.2021 ponovno odpira, pa bodo tam še vedno veljala določena pravila za zajezitev korona virusa, ki se jih v Avstriji po naših lansko letnih izkušnjah kar striktno držijo. Med drugimi je tudi nošenje mask v javnih prostorih, restavracijah (dokler se ne vsedeš za mizo), hotelih. Pozor – obvezna maska je FFP2.

Hrano in pijačo se bo streglo le za mizo. Restavracije pa se zapirajo ob 22ih.

Živalski vrt Herberstein

Za lačne je dobro poskrbljeno (Živalski vrt Herberstein)

Kaj če ne gre vse po načrtu?

Verjamem, da imate morda nekateri kljub odpiranju določene zadržke za potovanja – predvsem kar se tiče »last-minute« odpovedi, saj se lahko stanje v državi vseeno spremeni, lahko se zaprejo meje ali pa so hoteli primorani v zaprtje (lockdown).

Veliko Avstrijskih namestitev je v zadnjem letu spoznalo, da bodo morali biti zelo fleksibilni, zato jih mnogo ponuja brezplačne odpovedi oziroma prestavitev bivanja na kasnejši čas. Določene regije (Burgenland in Vorarlberg) so se celo odločile za brezplačno vrnitev denarja v primeru korona okužbe in karantene. Vsekakor se pred rezervacijo splača pozanimati, pod kakšnimi pogoji določene namestitve poslujejo in kako prijazni so do gostov v primeru odpovedi.

Na trgu so se pojavila tudi določena zavarovanja, ki vam zagotovijo povračilo stroškov potovanja v primeru odpovedi, tudi zaradi korona virusne okužbe.  Določeni hoteli vam tovrstna zavarovanja ponudijo kar sami.

Zillertal, smučanje v Avstriji, Avstrija

Luksuzni apartmaji Albergo (Zillertal, smučanje v Avstriji)

Kako ukrepati v primeru znakov okužb na korona virus v Avstriji?

V kolikor boste v Avstriji dobili simptome, ki spominjajo na okužbo s korona virusom, je potrebno poklicati na njihovo odprto linijo (št. 1450), kjer vas bodo usmerili in podali navodila kako ravnati naprej. Verjetno vas bodo poslali na hitri test (če vas pošljejo oni, bo le-ta brezplačen). V kolikor bi bil test pozitiven, boste morali opraviti še PCR test. Če bi bil tudi PCR test pozitiven vas čaka karantena oziroma mogoča vrnitev domov, a le v primeru, da potujete domov z lastnim prevoznim sredstvom. Uporaba javnega prevoza, letalskih linij je, tako kot pri nas, za bolnike s Covid-19 prepovedana.

Vsekakor pa vam priporočam, ne samo za potovanja v Avstrijo, temveč za kakršna koli druga potovanja, da se pred izhodom iz Slovenije zavarujete še z ustreznim zdravstvenim zavarovanjem za tujino, ki krije zdravljenja zaradi Covid-19 okužb (več o takem zavarovanju tukaj). Tovrstno zavarovanje ponuja tudi Vzajemna in v primeru, da potrebujete potrdilo v angleščini, vam le-tega lahko tudi izdajo.

Več ažurnih informacij glede vstopa v Avstrijo pa lahko najdete tudi na njihovi spletni strani www.austria.info/si.

Kako je s prihodom nazaj v Slovenijo iz Avstrije?

Ker je Avstrija zaenkrat po našem seznamu še med rdečimi državami je vstop nazaj brez karantene možen zgolj s PCR testom. V kolikor mejo prečkate brez, je potrebna karantena, ki pa jo po novem po 5-ih dneh z negativnim PCR testom lahko prekinete. Ko bo Slovenija Avstrijo uvrstila na naš zelen seznam držav, se bomo lahko nazaj vračali brez omejitev. Držimo pesti, da bo to že kmalu.

Avstrija izlet, Schladming Avstrija, izlet v Avstriji

Avtrijsko Štajerski Bodensee (Počitnice v Avstriji)

Če potrebujete kakšne ideje, kam na izlet ali na počitnice v Avstrijo, pa kar nekaj zanimivih predlogov najdete tudi na našem blogu – pod kategorijo Avstrija.