Avstrija smučanje, Bad Kleinkirchheim

Avstrijska Koroška je pri Slovencih izredno priljubljena počitniška destinacija. Zaradi bližine in njene ponudbe je pravzaprav med obiskovalci aktualna čez celo leto. Poleti jo radi obiskujejo pohodniki in kolesarji, medtem ko jo pozimi oblegajo smučarji, tekači na smučeh in celo ljubitelji term.

Avstrija smučanje, Bad Kleinkirchheim

Bad Kleinkirchheim, Avstrijska Koroška

Relativno blizu Sloveniji se nahaja tudi smučarsko središče Bad Kleinkirchheim. Bad Kleinkirchheim je večini po svetu poznan po smučanju, saj tukaj že vrsto let potekajo ženske smučarske tekme za svetovni pokal.  Tudi letos sta bili na sporedu v Bad Kleinkirccheimu dve tekmi za svetovni pokal (smuk in superveleslalom), a je organizatorjem pošteno zagodlo vreme in obe tekmi sta bili odpovedani.

Avstrija smučanje, Bad Kleinkirchheim

Namesto snega in nizkih temperatur, nas je v Bad Kleinkirchheimu pričakalo toplo vreme  (Avstrija)

Avstrija smučanje, Bad Kleinkirchheim

Bad Kleinkirchheim ima tudi nekaj prog za tek na smučeh (Avstrija)

Vreme zagodlo smuku in superveleslalomu

Nepričakovane visoke temperature (bilo je kar 15°C) in močan veter (sunki do 105 km/h) v Bad Kleinkirchheimu sta bila razloga, da so najprej odpovedali sobotni smuk. Ko je že vse kazalo, da se bo superveleslalom v nedeljo vendarle zgodil, pa je bil po prestavljanju tudi ta dokončno odpovedan. Po FIS superveleslalomski progi se je namreč zapeljalo zgolj enajst tekmovalk, ko se je ponovno začel krepiti veter, nato pa je začelo še snežiti.

Avstrija smučanje, Bad Kleinkirchheim

Vreme v Bad Kleinkirchheimu je pošteno zagodlo organizatorjem svetovnega pokala v ženskem smučanju (Avstrija)

Avstrija smučanje, Bad Kleinkirchheim

Po superveleslalomski progi se je zapeljalo zgolj 11 tekmovalk (Bad Kleinkirchheim, Avstrija)

Glede na to, da sva v Bad Kleinkirchheim vendarle prišla za cel konec tedna, nama je bilo sobotno toplo in sončno vreme vendarle pisano na kožo. Martinčkanje na soncu je kot kaže pasalo vsem, le organizatorjem tekem ne. Midva sva tako sobotni dan izkoristila za raziskovanje in občudovanje lično urejenega kraja Bad Kleinkirchheim. Zaradi močnega vetra so bile prav vse proge v Bad Kleinkirchheimu zaprte, tako da je bilo središče Bad Kleinkirchheima čez dan izredno živahno. Navsezadnje nisva bila edina, ki sva sem prišla zaradi smučanja in ogleda smučarske tekme za svetovni pokal.

Avstrija smučanje, Bad Kleinkirchheim

Navijaško vzdušje v Bad Kleinkirchheimu pred začetkom tekme v superveleslalomu  (Avstrija)

Avstrija smučanje, Bad Kleinkirchheim

Kljub odpovedi tekme, sva bila dobro pripravljena za navijanje (Bad Kleinkirchheim, Avstrija)

Avstrija smučanje, Bad Kleinkirchheim

Brez naše šampionke, Tine Maze, seveda ni šlo  – žereb štartnih številk (Bad Kleinkirchheim, Avstrija)

Bad Kleinkirchheim je znan tudi po termah

Bad Kleinkirchheim je med počitnikarji in smučarji priljubljen tudi po termah. Navsezadnje že samo ime nakazuje na to, da je Bad Kleinkirchheim že od nekdaj poznan po termalni vodi. “Bad” namreč v prevodu pomeni kopel. Prvi gostje so zaradi termalne vode v Bad Kleinkirchheim začeli prihajati že v 17. stoletju. Najbolj znano je zdravilišče Römerbad, ki se razprostira na 12.000 kvadratnih metrov in velja celo za enega najlepših v Evropi.

Avstrija smučanje, Bad Kleinkirchheim

Terme Roemerbad veljajo za ene najlepših v Evropi (Bad Kleinkirchheim, Avstrija)

Prenočišča v Bad Kleinkircheimu

Glede na to, da je Bad Kleinkirchheim skozi vse leto odvisen od turizma, prenočišč tukaj ne manjka. Bad Kleinkirchhem ima praktično vse – apartmaje, penzione, kot tudi hotele za najzahtevnejše goste.
Midva sva dve noči preživela v hotelu Felsenhof, ki v Bad Kleinkirchheimu velja za enega boljših.

Avstrija smučanje, Bad Kleinkirchheim

Hotel Felsenhof ponuja pravi alpski luksuz (Bad Kleinkirchheim, Avstrija)

Sprehod med idiličnimi tradicionalno grajenimi avstrijskimi hišami, smučanje na več kot 185 kilometrih, tek na smučeh, namakanje v termalni vodi, potenje v savni ali celo pohodništvo in kolesarjenje – Bad Kleinkirchheim ponuja vse to povsem brez zavor tudi najbolj zahtevnim gostom. Pika na i najinemu izletu bi bila zgolj še izvedba smučarskih tekem za svetovni pokal, a kot kaže vsega res ne moreva dobiti naenkrat.

Tekmi svetovnega pokala v alpskem smučanju v Bad Kleinkirchheimu sva obiskala na povabilo turistične organizacije Avstrijska Koroška. Celoten blog zapis pa je izključno najino lastno mnenje, na katerega ni vplival nihče.