Razmere na Baliju v času pandemije Covid-19

Trenutne razmere na indonezijskem otoku Bali v času pandemije z novim koronavirusom COVID-19, kot jih vidi Slovenec Domen, ki na Baliju tudi živi.

Bali v času pandemije COVID-19

Domen je name naredil vtis zaradi njegovih popotniških fotografij, sploh s tematiko, ki se jo ne loti ravno vsak. Njegove fotografije s plastiko onesnaženih plaž so imele ogromen doseg in upam, da tudi zavedanja, kaj delamo ljudje planetu z uporabo le-te. Njegove fotografije so na ogled na njegovem Facebook profilu Domen Dolenc Photography.

  • Koliko časa že živiš na Baliju in zakaj si se tja preselil?

Na Baliju sem od leta 2016, kjer sem si tudi ustvaril družino, ampak sem bil nekaj časa medtem še v Sloveniji. 

  • Kakšne so razmere trenutno pri vas na Baliju? Se kaj izboljšuje stanje in zmanjšujejo ukrepi?

Razmere so trenutno podobne, kot drugje po svetu. Otoki v Indoneziji so zaprti in ni možno potovanje med njimi. Mednarodne povezave imajo z Balija v Avstralijo menda enkrat tedensko. Trenutno je nekaj čez 9000 potrjenih okužb s COVID-19, v 270 milijonski Indoneziji.

  • Kako to doživljajo domačini – jih je strah, so nestrpni v čakanju ali se striktno držijo navodil?

Domačini se držijo pravil. Uporaba mask je obvezna v javnih ustanovah, in krajih, kjer se zbira več ljudi istočasno – trgovine, lokalne tržnice in podobno. V najbolj turističnih predelih pa so restavracije po večini zaprte. Tudi hoteli beležijo enormno znižanje prometa, tako da je kar žalostno videti lokalno populacijo, kateri so delali v turistični dejavnosti, in ki je prej živela povsem normalno, da so sedaj brez prihodkov in na čakanju, ne vedoč kaj bo jutri. 

  • Kakšne so napovedi za tamkajšnji turizem in turistično sezono? Se pričakuje znižanje ali zvišanje cen? Manj ponudbe in s tem konkurence zaradi propada kakšnih ponudnikov?

Napovedujejo da naj bi bil Bali odprt od 1.6.2020, tudi za lete s Kitajske, in močno upam, da se to uresniči. Mislim, da cen ne bodo zniževali, sedaj se najdejo le kakšne nastanitve najvišjega ranga, ki ponujajo dokaj ugodne pakete za tiste, ki so tu s polno malho denarja, ostali si pa tega ne morajo privoščiti. Živim med lokalnim prebivalstvom, in je sedaj več kot 10 stanovanjskih enot praznih od tridesetih, kar je bilo še dva meseca nazaj nepredstavljivo, ampak cen zaenkrat ne znižujejo. Mislim, da se Indonezija zelo dobro spopada z virusom, tudi eni redkih so v tem delu Azije, ki so šli vsem na roko, in omogočili avtomatsko podaljševanje vizumov, kar si nekateri v drugih državah lahko le predstavljajo. 

  • Misliš, da bodo domačini tuje goste sprejeli z navdušenjem ali z zadržanostjo? Preden je bila razglašena pandemija, so nekateri popotniki iz določenih držav že poročali o strahu do njih s strani domačinov – niso jim pustili spanja v hotelih, odklanjali prevoz z avtobusi itd.

Indonezijci so zelo gostoljubni, zato vem da bodo vsakega turista po koncu pandemije sprejeli z odprtimi rokami, ker taki so po večini. Seveda se najde ulične prodajalce ki so v promilih, ki niso niti gostoljubni, raznorazne taksiste, ki gledajo samo na denar, ampak z mojih izkušenj, ko greš nekaj metrov iz najbolj turističnih predelov te sprejmejo kot svojega. 

Prav tako sam nisem zaznal, da ne bi koga od tujcev sprejeli in bi mu onemogočili prevoz, nastanitev. Le nekatere nastanitve danes zaradi oblasti zahtevajo zdravniško potrdilo. To je pa tudi vse. Kakšne izkušnje imajo drugi, ne vem. Tudi v skupinah s tujci v Indoneziji ni zaznane popolnoma nobene “diskriminacije” na to temo. 

  • Kaj bo prva stvar, ki jo boš naredil po koncu pandemije in strogih ukrepov?

En dan bomo nasekani kot opice dva dni. Če bo bral moj zdravnik tole, dobim napotnico za Begunje. Ampak bodimo realni. Dva meseca se ne dogaja nič, plaže so zaprte da se ljudje ne družijo, energije imamo pa dovolj. 

  • Kaj priporočaš, da mora vsak popotnik narediti / doživeti / obiskati, ki pride na Bali?

Na Baliju si oglejte vse, vse tisto kar vas zanima, in ne tisto kar je vaš prijatelj videl. Ogromna večina obiskovalcev gre po isti poti, in posledično drugega kot da lahko stojite v vrsti za fotografijo tudi dve uri, ni. Oziroma je Bali preveč zanimiv, kot le tistih nekaj instagram lokacij. Preglejte zahodni del otoka, notranjost, sever. Vasice, slapovi taki in drugačni, raftingi, Menjangan island, west Bali national park, Karangasem, Tabanan, Jembrana, Buleleng, so regije za lažje iskanje,… Povsod se najde super reči. Če imate izpit za 125ccm motor in ste vešči vožnje, se pojdite brez planov izgubit nekam, kot to najraje naredim sam, lahko pa tudi najamete voznika in vas pelje po programu.

Če kdo želi, mu lahko svetujem večkrat preverjene domačine, tako od voznikov kot do tistih najboljših ostalih aktivnosti. Pojdite na trekinge, pojdite na masaže, ne izpustite lokalne kulinarike, čeprav stvari včasih znajo izgledati malce čudno. Jejte, kjer so domačini. Bali je zelo raznolik, se najde za vsakega kaj. Od fenomenalne narave, do templjev. Ampak Bali predvsem naredijo ljudje z nasmehi do ušes.