Grčija potovanje, Grčija z avtom, Balkan z avtom, potovanje

Ne glede nato, kolikokrat se znajdemo v Grčiji, nas le-ta vedno znova tako očara, da se tja vračamo in se nad njo navdušujemo. Naš najljubši način do Grčije pa je kar z avtom iz Slovenije, ki ga bolj ali manj vedno združimo še s postojankami po Balkanskem polotoku.

V tem 14 dnevnem programu poti boste tako prišli na vrsto tako tisti, ki obožujete Grčijo (raziskovali boste sicer le Severni del Grčije), kot tisti, ki imate radi potovanja z avtom in še kaj več, kot zgolj namakanje v morju.

Grčija in Balkan z avtom

  1. Dan: Ljubljana – Niš (770 km)

Začnite svoj dan zgodaj, saj vas čaka kar precej kilometrov. Če je možno poleti transfer načrtujte med tednom, da se izognete zastojem na cesti in mejnih prehodih.

Noč preživite v Nišu in če vam ostane kaj moči za ogled, si poleg tradicionalne večerje, oglejte še tamkajšnjo znamenito trdnjavo v središču mesta.

Prenočišča v Nišu so lahko precej ugodna – za 2 osebi že od 20 EUR naprej. Ponudbo si poglejte tukaj.

  1. Dan: Niš – Bitola (355 km)

Po zajtrku vas bo pot peljala vse do Bitole, manjšega Makedonskega mesteca, ki se lahko pohvali z ruševinami že nekoč pomembnega trgovskega mesta, sedaj pa kar najpomembnejšega antičnega nahajališča v Makedoniji. Govorimo o mestu Heraclea, ki ga je ustanovil Filip II.

Za prenočišče priporočava Hotel Theatre – lep ter ugoden hotel, ki se nahaja v tradicionalni hiši.

  1. Dan: Bitola – Vikos – Zagori – Papingo (335 km)

Pot bo zaradi stranskih in vijugastih cest malce bolj naporna, zato boste s postojankami zanjo potrebovali kar cel dan. Vmes se boste ustavili še v kanjonu Vikos – drugem največjem na svetu ter se nato osvežili še v naravnih bazenčkih Papingo. V vasicah Zagoria se lahko ustavite na kosilu ali pa se zgolj zapeljete čez.

Za spanje priporočamo prenočišče blizu naravnih bazenčkov – domač penzion Kalliopi vam bo razkril nekaj tamkajšnjega tradicionalnega utripa.

*Če ste ljubitelji pohodništva, boste v kanjonu Vikos našli čudovite pešpoti, zato kakšen dodaten dan tukaj ne bo odveč.

  1. Dan: Papingo – Ioannina – Metsovo – Katara prelaz – Meteora (175 km)

Pot vas bo vodila mimo jezera Ioannina, kjer se lahko odločite za vožnjo z ladjico na samostanski otok. Lahko pa le nadaljujete pot do kraja Metsovo in si tam privoščite domače kosilo, se povzpnete čez Katara prelaz in dan zaključite v vedno navdihujoči Meteori.

Če imate radi kampiranje, boste v Meteori našli kamp Vrachos, od koder boste lahko kar iz bazena občudovali kamnite osamelce, ki so značilni za Meteoro ali pa si privoščite kakšno prenočišče – s hotelom Kastraki ne boste razočarani.

  1. Dan: Meteora – Vergina – Halkidiki / Toroni (390 km)

Dan začnite zgodaj in si znamenite samostane na skalah oglejte brez pretirane gneče in ob sončnem vzhodu ter nato pot nadaljujte do kraljeve grobnice v Vergini, kjer je pokopan oče Aleksandra Velikega.

Večer boste že preživeli na tako imenovanem srednjem prstu Halkidikija – lahko se zapeljete bolj na jug okoli kraja Toroni ali pa se za namakanje v morju odločite že kje bliže.

Za prenočevanje so na voljo tako kampi kot apartmaji, penzioni, hoteli. Razne možnosti, ocene in cene najdete na booking.com.

6., 7., 8., 9., 10. dan

Raziskovanje polotoka Halkidiki oziroma tamkajšnjega “srednjega prsta” in uživanje na čudovitih plažah ter v kopanju.

  1. Dan: Toroni – Thessaloniki / Solun (145 km)

Dopoldne še lahko izkoristite za zadnje kopanje, nato pa se popoldne že sprehajate v kraju Solun oziroma Thessalonikiju.

Če želite prenočevati kje v središču mesta, imajo sicer prenočišča na voljo parkirišča, a so le-ta plačljiva. So pa na voljo prenočišča različnih cen, kot vrst – apartmaji, hoteli, penzioni. Različne možnosti najdete tukaj.

  1. Dan: Thessaloniki – Rila – Sofia (370 km)

Da se ne boste nazaj domov vračali po skoraj identični poti, predlagava, da se ustavite še v Bolgariji in sicer pri samostanu Rila. Le-ta je največji in najbolj znan vzhodno ortodoksni samostan v Bolgariji in je že zaradi lokacije vreden ogleda, kaj šele zaradi samega izgleda in poslikav. Popoldne zaključite v glavnem mestu Bolgarije Sofia in spoznajte nekaj večernega utripa.

Za prenočišče priporočava nekaj v središču ali vsaj blizu metro postaje, da bo obisk mesta lažji. Prenočišča v središču mesta imajo običajno plačljiva parkirišča. Dobro ocenjen in v samem centru Sofije se nahaja Hotel Central Point – več o hotelu tukaj.

  1. Dan: Sofia – Belogradchik tradnjava – Beograd (490 km)

Najbolje, da dan začnete zgodaj zjutraj pa čeprav to pomeni zajtrkovanje na poti, saj je ogled Belogradchikske trdnjave najlepši zjutraj, ko še ni takšne gneče. Že v času rimskega imperija so si grajenje trdnjave lajšali s pomočjo narave in trdnjavo zgradili kar pri mogočnih kamnitih osamelcih. Ena lepših naravno-kulturnih znamenitosti Bolgarije.

Dan zaključite v Srbski prestolnici in si skoraj za konec vašega potovanja z avtom privoščite še nekaj tradicionalne hrane, ki vsaj nam vedno nariše nasmešek na obraz.

Tudi v Beogradu imate na voljo cel kup prenočišč za različne finančne zmožnosti in želje. Najbolje, da si za rezervacijo ogledate kar booking.com.

  1. Dan: Beograd – Ljubljana (535 km)

Zadnji dan poti bo namenjen zgolj vožnji nazaj domov, med katero boste imeli dovolj čas, da na hitro že strnete vtis o še eni novi dogodivščini.

Program potovanja je seveda mogoče ali podaljšati ali skrajšati – odvisno od želja ter interesov, se določene kraje lahko izpusti ali pa morda doda kakšne druge. Prav tako se za počitnice ob morju lahko odločite za kaj drugega kot za polotok Halkidiki (najbolj pri roki je potem otok Lefkas ali Thassos). Je pa program zastavljen tako, da dobite nekaj narave, zgodovine, morja in zanimivih cest, ki vam pokažejo še nekaj lokalnega utripa.