Bamberg, Nemčija, potovanja z avtom

Ko smo se v mesecu maju za dva dni ustavili v Nurembergu, ste nama nekateri pisali, da nikakor ne smemo izpustiti izleta v Bamberg. Takrat nam čas obiska Bamberga tega sicer ni dopuščal, ampak tokrat ga nikakor nisva želela izpustiti.

Med kratkim raziskovanjem nemške regije Hassberge, ki se nahaja v spodnji Farnkovski Nemčiji, sva zadnji dan namenila tudi mestu Bamberg. Le-ta se nahaja namreč na pol poti med mestom Nuremberg in regijo Hassberge.

Zakaj sploh obiskati Bamberg?

Stari del mesta

Sprehod po starem delu mesta Bamberg je slikovit, barvit in zaradi obilice obiskovalcev, tudi izredno živahen. Prav zaradi svoje unikatnosti je skoraj celotni del že od leta 1993 pod Unesco zaščito. Med sprehajanjem boste opazili različne arhitekturne stile, saj je večina zgradb nastala med 11.-im in 19.-im stoletjem.

Mestna katedrala

Poleg stare mestne hiše je verjetno druga najbolj prepoznavna zgradba v mestu Bamberg tamkajšnja katedrala, zgrajena v romanskem stilu. Z njenimi štirimi zvoniki jo lahko opazimo že od daleč, saj ponosno stoji na enem izmed sedmih gričev, ki sestavljajo mesto.

Stara mestna hiša

Stara mestna hiša mesta Bamberg se nahaja na majhnem otočku, ki ga najdemo na reki Regnitz. Do njega lahko dostopamo le peš – preko mostu in je prav zato še toliko bolj unikatna. V stari mestni hiši se sedaj nahaja tudi muzej porcelana.

Vrt vrtnic

Ne daleč stran od mestne katedrale in palače se nahaja čudovit vrt vrtnic. V sezoni le-teh je poln tega romantičnega cvetja, lepo urejenih poti ter kipov. S Simonom ga zaradi hitrega postanka sicer nisva obiskala, saj sva čas raje namenila živahnim mestnim ulicam in tamkajšnjemu utripu, kot pa gneči turistov na vrtu.

Michaelov hrib

V času obiska Bamberga je bil nekdanji benediktinski samostan na Mihaelovem hribu sicer v prenovi in tako tudi zaprta, a sva se po razglede vseeno podala tja. Z njega se je lepo videla reka, stari in novi del mesta ter z jutranjim soncem obsijana mestna katedrala. Na hribu je mogoče videti tudi manjši vinograd, v najemu vinarja Bauerschmitt-a, katerega sva obiskala v kraju Zeil am Main, v regiji Hassberge, kjer vino prideluje že tretja generacija te družine.

Dimljeno pivo

Od sedmih pivovarn, ki jih najdemo v mestu Bamberg sta dve takšni, ki proizvajata tudi dimljeno pivo, ki je pravzaprav posebnost Bamberga. Čeprav dimljenega piva v Bambergu nisva poskusila pa sva si ga vseeno privoščila v kraju Zeil am Main, v regiji Hassberge.

Male Benetke

Če se ob vodi sprehodimo od stare mestne hiše v smeri proti Michaelovem hribu, bomo na levem bregu reke Regnitz lahko opazili stare lesene hiše iz 17. stoletja. Tu so nekoč prebivali ribiči in zaradi naselja ob reki je to področje dobilo tudi ime Male Benetke.

Bamberg seveda ponuja obiskovalcu še veliko več, kot nekaj zgoraj omenjenih znamenitosti, a če obisk Bamberga načrtujete kot krajši izlet v sklopu potovanja po Nemčiji, je že nekaj urni sprehod po starem delu mesta tega vreden.

Nekaj praktičnih nasvetov za obisk mesta Bamberg

Združite obisk z bližnjimi destinacijami

Bamberg je odlična točka za krajši obisk. Če se boste znašli v Nurembergu ali se morda odločili za raziskovanje turistično slabo poznane regije Hassberge, nikar ne zamudite še izleta v Bamberg. Več o mestu Nuremberg si lahko preberete tukaj, več o lepotah neturistične regije Hassberge pa tukaj.

Kje v Bambergu jesti?

Glede nato, da je Bamberg izredno turistično mesto, le-ta ponuja cel kup raznih restavracij, pivnic in lokalov. Midva sva si kosilo privoščila v pivnici Eckerts, ki ni priljubljena le med turisti, ampak tudi med domačini. Obiskala sva jo v nedeljo dopoldne in več kot turistov, se je tam nahajalo prav domačinov, ki so se ob zajtrku in brunchu družili s prijatelji in družino.

Pivnica Eckerts se nahaja blizu stare mestne hiše – pravzaprav se staro mestno hišo vidi tudi z njihove terase. Tam sva jedla okusno pivsko juho ter si nato privoščila zrezek ter bambergsko polnjeno čebulo v pivski omaki. Zraven seveda ni manjkalo niti njihovo Eckarts pivo. Še danes pa mi je žal, da takrat zaradi sitosti nisva bila več zmožna poskusiti sladice – sladoled narejen iz piva se namreč sliši izredno zanimivo.

Kje v Bambergu spati?

Za najboljši utrip starega dela mesta je seveda najbolje spati nekje v bližini. Midva sva se v Bambergu ustavila sicer le za nekaj ur, a v sklopu pivnice Eckarts je tudi zelo lepo urejen hotel Nepomuk. Več o hotelu lahko najdete tukaj.

Bamberg z avtom

Glede nato, da se na izlet v Bamberg odpravimo zaradi starega dela mesta, boste morali avto tudi nekje parkirati. Če boste Bamberg obiskali zgolj za nekaj ur, bo najbolje, da avto pustite kar v kakšni garažni hiši blizu starega dela mesta ter se nato do tja sprehodite.

Video – izlet v Bamberg in ogled znamenitosti

Na najinem izletu v mesto Bamberg in regijo Hassberge sva v ocenjevanje in testiranje dobila tudi novo debetno kartico Mastercard, ki je nadgradnja bolj poznane kartice Maestro. Debetna kartica Mastercard namreč ponuja veliko širšo uporabo kot Maestro – plačevanje z njo je možno na vseh Mastercard prodajnih mestih – ne glede na vrsto kartice (kreditna ali debetna). Prav zato je nova debetna kartica Mastercard odlična tudi za potovanja – z njo si že doma lahko delno organiziramo potovanje, prav tako pa je zaradi vsestranske uporabe odlična tudi za plačevanje raznih dnevnih stroškov na sami poti. Več o najini oceni nove debetne kartice Mastercard si lahko preberete tukaj.