Istanbul izlet, barantanje, turčija

Ravnokar sem se vrnila iz izleta v Istanbul, kamor sem končno peljala tudi Simona. Zakaj končno? Sama sem bila tokrat v Istanbulu že osmič, Simon še nikoli, zato je bilo prav, da mu razkažem eno mojih najljubših mest. V času najinega izleta in raziskovanja Istanbula sva se skoraj da na vsakem koraku srečevala z barantanjem, zato sem sklenila, da o tem napišem nekaj več in končno razkrijem mit takšnega pogajanja za ceno ter kako in za koliko se barantati sploh da.

Istanbul izlet, barantanje, turčija

Barantanje je del arabske kulture – Istanbul izlet

Ne le, da je barantanje obvezno na bazarjih Istanbula, barantanje je pravzaprav obvezen in nepogrešljiv del vsakega potovanja. Mislim, da ni nikogar med popotniki, ki se vsaj enkrat ne bi srečal z barantanjem in seveda tistim nadležnim vprašanjem – za koliko lahko sploh spustim ceno? Tudi jaz sem se pogostokrat to spraševala in nekako ti ljudje povedo, da če ceno spustiš za 35-40% , si že skoraj da mojster v barantanju. Barantanje in cena naj bi bila odvisna še od dneva, ure in od tega, koliko je prodajalec tistega dne že prodal, kako dobro je to prodal in ali ste njegov prvi kupec, saj potem prinašate srečo za vse nadaljne kupce in nakupe tistega dne.

Istanbul izlet, barantanje, Turčija

Na ulicah bazarja je barantanje obvezno – Istanbul izlet

Vse to seveda do neke mere drži, a nikar prehitro do zaključka…. Ko sem se pred leti učila arabščine, mi je moj učitelj, ki je po narodnosti Iračan, na moje vprašanje povsem preprosto razložil, da lahko ceno spustiš toliko, kolikor si boš za barantanje vzel časa. Povedal mi je anekdoto iz svojega življenja, ko je v trgovinici s fiksnimi cenami zagledal vodno pipi / šišo in se v trenutku zaljubil vanjo. Bila je ročno izdelana in umetniško okrašena, njena cena pa okoli 300€, kar je bilo absolutno preveč za njegov žep. Začel je s pogajanjem oz. barantanjem. V trgovino je hodil vsak dan, cel teden in s trgovcem preživljal dnevno več ur ob čaju in klepetu in med tem ni niti enkrat več omenil cene. Na koncu je vodno pipo vzel domov za manj kot 30€.

barantanje, istanbul izlet, istanbul znamenitosti

Barvita tržnica in barantanje – Istanbul izlet

Barantanje je zlasti v arabskih državah del kulture in pravzaprav nuja, saj si s tem trgovci, medtem ko s kupci tekmujejo za ceno, na nek način krajšajo čas in se zabavajo. In več časa, kot si zanje vzamete, nižje boste lahko šli s ceno. Seveda pa nikar ne pozabite na prijaznost ob barantanju – s tem lahko dosežete še veliko več in morda celo dobite kakšnega novega prijatelja.