Bavarski gozd, Nemčija potovanje, Nemčija z avtom

Bavarski gozd v Nemčiji uvrščamo v narodni park, ki je pravzaprav najstarejši narodni park v državi, ustanovljen leta 1970.

Ko smo sestavljali okvirni plan poti za naše potepanje čez prvi maj po Nemčiji, smo Bavarski gozd dodali v načrt potovanja le zaradi enega samega razloga – tamkajšnjega Sky Walka Baumwipfelbad – lesene konstrukcije, ki najprej vodi skozi drevesne krošnje, nato pa se povzpne v lesen in izredno estetski razgledni stolp.

Čeprav smo Bavarski gozd obiskali le zaradi razglednega stolpa, pa smo bili nad tamkajšnjimi aktivnostmi pravzaprav zelo presenečeni. Hitro nam je postalo žal, da smo si za ta del Nemčije rezervirali le eno noč. Bavarski gozd in okolica namreč ponujata cel kup aktivnosti.

Kaj vse lahko počnemo v narodnem parku Bavarski gozd?

  • Razgledni stolp Baumwipfelbad

Razgledni stolp Baumwipfelbad (48.892377 / 13.488994) se nahaja tik ob vstopu v narodni park Bavarski gozd. Četudi niste pretirano navdušeni nad naravo, bi postojanko tam priporočila vsakomur. Če ne drugega je to čudovit primer, kako v prostor, ki je naravno zaščiten, lahko kljub temu dodaš nek element, ki se lepo zliva z naravo in ji z dodatno učno potjo med krošnjami, še povečuje njegovo vrednost.

Tamkajšnji Sky Walk Baumwipfelbad je lesena pot dolga 1300 metrov, speljana do razglednega stolpa, ki v višino meri 44 metrov in ponuja fantastične razglede na gozd ter širšo okolico. Ob jasnem vremenu so vidni tudi vrhovi Alp.

Poleg učne poti, ki poteka med krošnjami, pa je dodatno poskrbljeno tudi za najmlajše obiskovalce – določeni deli poti postrežejo še z raznimi izzivi, ki vzpodbujajo motoriko in dajejo otrokom nekaj dodatnega adrenalina.

Celotna pot, vključno z razglednim stolpom je dostopna invalidom ter tako tudi staršem z otroškimi vozički.

  • Živali na prostem – Tierfreigelande

Tik ob parkirišču (48.892377 / 13.488994), kjer pustite avto za razgledni stolp Bauwipfelbad je tudi področje, kjer si na krožni poti povsem brezplačno lahko ogledate 40 različnih vrst živali, katerim Bavarski gozd predstavlja naravni življenjski prostor.

Celotna pot je zasnovana tako, da se po njej lahko podajo tako invalidi, kot družine z majhnimi otroki, ki še vedno potrebujejo voziček. Čeprav se živali nahajajo v ogradah, pa sem in tja dobimo občutek, da se sprehajamo po gozdu in se med nami prosto gibajo divje živali. Poleg bolj tipičnih gozdnih prebivalcev, kot so volkovi, lisice, sove, medvedi, lahko občudujemo tudi evropske bizone.

  • Kolesarjenje

Tisti, ki imate dobro kolesarsko kondicijo, boste zagotovo navdušeni nad dejstvom, da se v Bavarskem gozdu nahaja odlično označena kolesarska pot, ki skupaj meri kar 200 kilometrov. Kolesarska pot povezuje tudi narodni park Šumava, na Češkem.

Kljub kondicijsko precej zahtevnemu terenu pa za celotno kolesarsko pot ni nujno potrebno gorsko kolo.

  • Pohodništvo

Bavarski gozd ima vsega skupaj 300 kilometrov urejenih pohodniških poti. Medtem ko nekatere vodijo mimo potokov, jezer, se povzpnejo na najvišji vrh Arber (1456 m), pa vas druge popeljejo v čisto divjino … S hojo po tem predelu lahko dodobra spoznamo moto Bavarskega gozda, ki pravi: “Narava naj bo narava.”.

Bavarski gozd, Nemčija potovanje, Nemčija z avtom

Veliko gozdnih poti je primernih tudi za invalide in otroške vozičke (Bavarski gozd, Nemčija)

  • Zimski športi

Verjeli ali ne, ampak Bavarski gozd ni le polenta destinacija, ampak je znana in popularna med obiskovalci tudi pozimi. Tam najdemo urejene smučarske proge, kot tudi proge za tek na smučeh. Če boste Bavarski gozd obiskali pozimi, pa nikar ne pozabite s seboj vzeti sank, saj sankaških prog ne manjka. Na voljo pa so tudi razna pohodniška vodenja s krpljami.

  • Nabiranje gozdnih borovnic

O ja, ko sem videla, koliko borovničevja raste v Bavarskem gozdu, mi je v trenutku postalo žal, da se nismo tu znašli malce pozneje, ko bi bila sezona gozdnih borovnic. Če so grmički polni, mora biti v sezoni vse kar črno od teh okusnih poletnih sadežev.

  • Aktivnosti za otroke

Bavarski gozd je tudi odlična destinacija za družinske izlete / potovanja. Čeprav raznih otroških igral ne manjka, pa si skoraj da upam trditi, da bodo otroci bolj navdušeni nad ostalimi aktivnostmi – poleg poti med krošnjami in ogledom živali, jih bo zagotovo zanimalo iskanje/spiranje zlata, pihanje oziroma izdelovanje steklene krogle, vožnja s kanuji, srečanje z alpakami, jahanje in vožnja s kočijo… Pozimi pa se bodo lahko kratkočasili še z raznimi zimskimi športi.

Bavarski gozd, Nemčija potovanje, Nemčija z avtom

Bavarski gozd je poln aktivnosti za otroke (Bavarski gozd, Nemčija)

Od vseh zanimivosti smo zaradi omejenega časa, ki smo ga preživeli v Bavarskem gozdu spoznali le en majhen delček njega. Čeprav sva pred prihodom in raziskovanjem najstarejšega nemškega narodnega parka s Simonom mislila, da smo se tukaj znašli prvič in tudi zadnjič, pa sva sproti ugotavljala, kako krivično sva označila to destinacijo. Ko bo Ren malce večji, da se bo tudi sam lahko preizkusil v kakšnih aktivnostih, ki so namenjene prav otrokom,  bomo Bavarski gozd zagotovo še kdaj obiskali.

Praktične informacije za obisk Bavarskega gozda

Kje spati?

Okolica Bavarskega gozda ponuja veliko raznih prenočišč – od manjših hotelčkov, do penzionov in Gasthausov. Že v samem kraju Neuschönau najdete razne možnosti – poglejte si jih tukaj.

Ker smo se mi še isti dan odpravili naprej proti naslednjemu cilju, smo si prenočišče poiskali že malce na poti (cca 30 minut vožnje od kraja Neuschönau) in tako pristali v družinskem hotelu Familotel Bayerischer Wald (48.823788 / 13.342579).

Že lansko leto, smo v Garmisch-Partenkircheimu spali v družinskem hotelu, kjer so otroci na prvem mestu. Čeprav so tovrstne namestitve dražje od običajnih, pa so za otroke pravi raj v malem – ogromno igralnic, prehrana in pijača zanje in za odrasle tekom celega dne, zunanja in notranja igrala, možnost varstva (mi ga sicer nismo uporabili), otroški notranji bazen, prilagoditev prehrane v primeru alergij in predvsem strpnost do najmlajših.

Renu se je kar mešalo od vsega. Poleg tega pa je zaradi dveh pljučnic letošnjo zimo do tega potovanja bil odsoten iz vrtca že štiri mesece in ga je bilo prav super videti spet med svojimi vrstniki.

Kje jesti?

Ker smo imeli vso hrano v hotelu Familotel Bayerischer Wald, smo jedli zunaj le kosilo. V kraj Neuschönau smo prišli ravno v času kosila, zato smo se ustavili v enemu od tamkajšnjih Gasthausov. S ponudbo, okusi, ceno in količino smo bili izredno zadovoljni v restavraciji/kavarni Liz (48.884002 / 13.474071). Poleg angleškega menija, so odlično govorili tudi angleško. Priporočamo!

Bavarski gozd, Nemčija potovanje, Nemčija z avtom

Brez špeclov v Nemčiji ne gre (Bavarski gozd, Nemčija)

Kako do tja?

Do Bavarskega gozda bi se sicer lahko odpravili kar preko Munchna, ampak smo se raje odločili, da večji del poti opravimo čez Avstrijo in se tako podali v smeri Salzburg – Passau in pristali v kraju Neuschönau, kjer se nahaja tudi Sky Walk Baumwipfelbad ter krožna pot z živalmi.

Pot do tja se kar vleče saj ne poteka v celoti po avtocesti (iz Ljubljane je 450 kilometrov), zato z majhnimi otroki računajte še na kakšna dva postanka.