kam na izlet, ideja za izlet, begunje na gorenjskem, megabon

Ali ni zanimivo, kako ti lahko majhne vasice ponudijo toliko aktivnosti, da bi bil zanje premalo kar cel teden intenzivnega raziskovanja. Prav takšno vas sva našla le nekaj kilometrov stran od ene najbolj prepoznavnih turističnih točk v Sloveniji.

Begunje na Gorenjskem se nahajajo le nekaj kilometrov stran od znamenitega Bleda. Če bi se vsaj peščica vseh tistih ljudi, ki se na enodnevni izlet odpravijo na Bled, zavedalo koliko zanimivih stvari jih čaka v skoraj neturističnem kraju, bi za svoj enodnevni izlet zagotovo raje obiskali mirno vas Begunje na Gorenjskem, kot pa pretirano oblegan Bled.

Nič ne rečem, Bled ni popularen brez razloga, a za vse tiste, ki iščete nekaj novega, drugačnega, manj poznanega in veliko, veliko manj obiskanega, nikar ne spreglejte vasi Begunje na Gorenjskem.

Zakaj je vasica Begunje na Gorenjskem primerna za izlet?

Grad Kamen

Nekoč mogočni grad grofov Lamberg, so dandanes le še ruševine, a so kljub temu še vedno videti veličastno. Grad izvira iz 12. stoletja in je s svojo vlogo varuha tovorniške poti veljal za zelo pomembnega. Grad ima še vedno dobro ohranjen romanski stolp, kot tudi vidne kasnejše dozidave iz gotskega in renesančnega obdobja. Grad je morda še najbolje poznan vsem, ki ste v šolskih klopeh brali ljudsko pesem Pegam in Lambergar, ki med drugim opeva tudi turnirskega viteza Gašperja Lambergarja, ki je prebival prav na tem gradu.

Avsenikov muzej

Slovenska-narodna zabavna glasba se je začela prav z ansamblom bratov Avsenik. Slavko Avsenik in Vilko Ovsenik sta pravzaprav prva na svetu začela s tako vrsto glasbe, ki jo sedaj posnemajo mnogi po Sloveniji in svetu. V njuni domačiji je sedaj urejen muzej, kjer se spoznamo z zgodovino narodno-zabavne glasbe in kjer so na ogled izvirni inštrumenti in obleke, ki jih je Slavko Avsenik nosil na svojih koncertih, kot tudi številčna priznanja in nagrade za glasbene dosežke. Na voljo so tudi interaktivne točke, kjer si lahko zavrtimo skladbe in video posnetke iz različnih obdobij ansambla bratov Avsenik. Sprehodimo se lahko tudi skozi spominsko sobo / stanovanje z opremo z Avsenikove domačije.

Alpski smučarski muzej Elan

Le kdo ne pozna podjetja Elan? Ste sploh vedeli, da je le-ta leta 2018 odprl svoj lastni muzej in je tako postal tudi prvi izdelovalec smuči, ki se lahko pohvali s svojim muzejem. V njem boste spoznali zgodovino smučanja kot tudi zgodovino podjetja in njihovih izdelkov, med katere ne spadajo samo smuči. Muzej je izredno lepo zasnovan, poleg tega pa so na voljo še tri interaktivne točke (lovljenje ravnotežja na smučeh in snežni deski, sestava smučke, smučarski simulator), ki bodo zanimive tako za otroke, kot odrasle.

Muzej talcev

Tisti, ki se zanimate za drugo svetovno vojno ali pa le želite, da se spomin nanjo ne pozabi, nikar ne spreglejte muzeja talcev, ki se nahaja v begunjski graščini. Nekaj nekdanjih jetniških celic gestapovskega zapora so danes urejene v spominski muzej, kjer se s temačno zgodovino seznanimo tudi preko pretresljivih zapisov jetnikov. V času 2. svetovne vojne je bilo tukaj zaprtih 11.477 zapornikov – nekateri so bili poslani v koncentracijska taborišča, medtem ko je na nekatere čakalo okrutno streljanje. Skupno je bilo iz teh zaporov umorjeno 849 ljudi. V parku ob graščini in dolini Drage je urejeno grobišče 667 talcev in partizanov.

Lambergova pot

Lambergova pot je dolga 7,7 kilometrov in zaradi številnih zanimivosti, si boste zanjo morali vzeti kar 2-3 ure. Poleg lepot, ki jih ponuja dolina Drage, se boste na poti lahko ustavili še na arheološkem najdišču Njivice, ki je primer železnodobne naselbine, Hudičevem gradiču, ki se nahaja na začetku kraške jame, jami Zijalki za katero velja, da je služila kot človeško zatočišče v času mlajše kamene dobe, v njej pa so našli tudi ostanke bronaste dobe. Najbolj prepoznavna znamenitost na Lambergovi poti pa je zagotovo grad Kamen iz 12. stoletja – nekoč pomembne utrjene postojanke starodavne tovorniške poti prek Prevala na Koroško ter spominskemu parku Grobišče, kjer je pokopano 161 talcev iz 2. svetovne vojne.

Vaška pot

Vaška pot, ki vas popelje skozi Begunje je nezahtevna in primerna tudi za družine z majhnimi otroki, saj je dolga le 1,6 kilometra in z višinsko razliko 35 metrov. Svoj avto lahko pustite na parkirišču nasproti Avsenikovega muzeja. Na poti boste lahko videli star Robačnekov mlin, župnijsko cerkev Sv. Urha, begunjsko graščino, v kateri se nahaja psihiatrična bolnišnica, kot tudi muzej talcev ter pokopališča žrtev v času druge svetovne vojne. Pred zaključkom krožne poti pa se boste povzpeli še do Plečnikovega parka in tamkajšnje kaznilniške kapele, ki jo je naš arhitekt Jože Plečnik zgradil na zahtevo redovnic, ki so v graščini vodile žensko kaznilnico.

Pastirska pot

Vsi, ki boste Begunje na Gorenjskem obiskali zaradi hribolazenja, vam tukaj res ne bo dolgčas. Morda se odpravite kar po pastirski poti, ki vas skozi dolino Drage popelje vse do soteske Luknja, Planine Prevalje, rudnika mangana na Begunjščici, Roblekovega doma, Pantzove gravitacijske žičnice ter vse do planine Planinca. Za celotno pot, na katero boste premagali 960 metrov višinske razlike, boste potrebovali od 5-6 ur.

Cerkvica Sv. Petra in Sankaška koča

Čeprav Begunje na Gorenjskem ponujajo ogromno čudovitih vzponov na vrhove Karavank pa se tukaj najde tudi kar nekaj nižjih hribčkov, ki so primerni tako za tiste z manj kondicije, kot za vse tiste, ki iščete simpatične in ne prehude pohode za vaše najmlajše. Vzpon na cerkev Sv. Petra ni zahtevna in vam v povprečju vzame 30 minut, nato pa je od tam možno v 5-10 minutah doseči še Sankaško kočo, ki ob lepem jasnem vremenu ponuja čudovite poglede na Bled, tamkajšnje jezero, otok in grad. Zanemarljiv pa ni niti razgled na naš Triglav.

Dolina Drage

Tisti, ki radi hodite v hribe, ste zagotovo kakšen vzpon začeli prav v dolini Drage, ki se začne pri gradu Kamen in poteka ob potoku Begunjščica.  Dolina Drage pa je tesno povezana tudi z drugo svetovno vojno, saj so tu nemški policisti ustrelili 179 talcev, ki so bili zaprti v begunjskih zaporih. Večina talcev je bila v dolini tudi pokopanih, kar še danes opozarjajo grobovi / spomeniki, ki jih danes poznamo tudi kot spominski park Grobišče. Verjetno poznate tudi Avsenikovo pesem Tam, kjer murke cveto, ki pravzaprav omenja prav ta tragičen dogodek.

kam na izlet, ideja za izlet, begunje na gorenjskem, megabon

Grobišče – spomenik talcem (Izlet v Begunje na Gorenjskem)

Radovljica

Zelo simpatičen kraj, v katerem bomo redko naleteli na veliko število turistov, je Radovljica. Sprehodite se po glavni ulici v starem delu mesta in si privoščite kavico ali dve, medtem ko vas obdajajo slikovite stare hiše. S tamkajšnje razgledne točke se ozrite na reko Savo in si dan popestrite še z obiskom kakšnega muzeja ali pa morda le z domačim kosilom. Če boste Radovljico obiskali v mesecu aprilu pa nikar ne pozabite niti na tamkajšnji festival čokolade.

Čebelarski muzej

Čebelarstvo je v Sloveniji zelo razširjeno in zdi se, da ni prave slovenske vasi, če v njem ne vidimo vsaj enega čebelnjaka. Kako zelo zanimiva dejavnost pravzaprav je čebelarstvo pa prikazuje prav čebelarski muzej v Radovljici, kjer se spoznamo z zgodovino te dejavnosti, z avtohtono vrsto čebele kranjska sivka ter izjemno zbirko čudovito poslikanih panjskih končnic.

Lectarjev muzej

Kjer so čebele in je med, so tudi medenjaki, zato ni prav nič čudnega, da za sosednjimi vrati čebelarskega muzeja, najdemo tudi lectarjev muzej, kjer še dandanes in vse od leta 1766, poteka izdelovanje znamenitih lectarjevih srčkov. Več o muzeju pa si lahko preberete tukaj.

kam na izlet, ideja za izlet, begunje na gorenjskem, megabon

Lectarjev muzej in izdelovanje znamenitih srčkov (Izlet v Begunje na Gorenjskem)

Sotočje Save Dolinke in Save Bohinjke

Zelo malo poznana in obiskana naravna znamenitosti nedaleč stran od Radovljice (pri Lancovem) ter s tem vasi Begunje na Gorenjskem, je tudi sotočje Save Dolinke in Save Bohinjke, ki se na tem mestu združi v reko Savo – najdaljšo slovensko reko.

Kolesarske in pohodne poti

Prav vse zgoraj omenjene znamenitosti lahko prevozite tudi s kolesom in morda tisti, ki radi hodite, kaj obiščete kar peš, saj razdalje vendarle niso tako zelo velike. Poleg tega pa so tamkajšnje kolesarske in pešpoti tudi zelo dobro označene. Simpatična kolesarska pot je Podgorska kolesarska pot, ki vas popelje mimo gradu Drnča in romarskega središča na Brezjah. Pot je v celoti dolga 18 kilometrov.

Otroško igrišče

Ne glede nato, kako boste zaradi ogledov ali hribolazenja utrudili svoje otroke, pa se igriščem verjetno nikakor ne morejo upreti – vsaj najin Ren se jih nikoli ne brani. Nasproti Avsenikovega muzeja in restavracije je namreč lepo otroško igrišče, ki ga je opremilo podjetje Elan. Zraven pa stoji tudi kavarnica, ki jo starši lahko izkoristijo, da kakšno kavo spijejo v miru, medtem ko so otroci na igralih.

kam na izlet, ideja za izlet, begunje na gorenjskem, megabon

Tudi otroci bodo prišli na svoj račun (Izlet v Begunje na Gorenjskem)

Kje jesti?

Ker raziskovanje ni prav nič zabavno s praznimi želodčki, imate v sami vasi Begunje na Gorenjskem, kot njeni okolici precej dobrih možnosti za razvajanje vaših brbončic. Lahko se odločite za restavracijo Avsenik ali pa morda zavijete v gostilno Lectar v Radovljici. Potem je tukaj še čudovita Vila Podvin, ki prav tako poskrbi za domačo slovensko hrano, a v novi, modernejši preobleki. Simpatična možnost pa je tudi restavracija in slaščičarna Na Kležnk na letališču Lesce – sploh če boste Begunje na Gorenjskem in okolico raziskovali z otroci – gledanje letal je namreč vedno zabavno, poleg tega pa imajo zunaj še otroško igrišče.

Kje spati?

Če se odločite, da boste Begunje na Gorenjskem obiskali za več kot le en dan in namesto enodnevnega izleta raje naredili več dnevni, morda vikend izlet, kar zaradi pestre ponudbe vsekakor priporočava, se vam splača za namestitev pogledati na portal Megabon Slovenija, ki v svoji ponudbi ekskluzivno ponuja tudi pakete z nočitvijo (ena ali dve noči) v Lambergh Chateau Hotelu. Hotel je tako zaradi ponudbe kot lokacije primeren zlasti za razvajanje v dvoje in zganjanje romantike, a nič slabše ne bo niti družinam z otroki – v času najinega bivanja je bilo družin kar nekaj v hotelu.

Lambergh Chateau Hotel se nahaja na mirni lokaciji, obdan z naravo ter prekrasnim dvorcem Drnča, ki se prvič omenja že v 13. stoletju in po obnovi družine Lambergh v 16. stoletju velja za enega prvih primerov renesančnih dvorcev v Sloveniji. Zaradi tamkajšnjega parka, ribnika ter pavilijona pa je primeren tudi za posebne dogodke – predvsem poročne obrede.

V sklopu ekskluzivne ponudbe, ki jo lahko najdete samo na Megabonu Slovenija, lahko izbirate med eno ali dvema nočitvama z zajtrkom, nekatere pa vsebujejo tudi večerjo. Midva sva na povabilo Megabona Slovenije testirala njihovo ekskluzivno ponudbo za dve noči z zajtrkom in večerjo, vključeno neomejeno uporabo savn (finska, turška, infrardeča) in bazena ter se tako dodobra razvajala ter skrbela za romantiko.

V paket je bila vključena tudi tri hodna večerja, ki jo je za vsak dan sproti pripravil šef kuhinje in je bila odlična tako po okusu kot izgledu. Medtem ko je bila predjed in sladica za vse enaka, smo si glavno jed lahko izbrali sami – na voljo sta bili dve različici mesna in ribja.

Ne glede na odlično ponudbo, pa si pohvalo zaslužijo tudi tamkajšnji zaposleni, saj so za vse goste skrbeli zelo profesionalno, a hkrati izredno prijazno. Navsezadnje rek o tem, da so turizem ljudje, še kako drži.

Če kdaj tudi sami iščete kakšen dan ali dva na mirni lokaciji, kamor bi radi pobegnili s partnerjem, si vsekakor poglejte ekskluzivne ponudbe Lambergh Chateau Hotela na www.megabon.eu, saj jih boste našli izključno pri njih.

Ne glede na to ali boste Begunje na Gorenjskem obiskali kot enodnevni izlet ali dvodnevni izlet, prepričana sem, da se boste tja zaradi tamkajšnjih lepot in ponudbe, zagotovo večkrat vrnili. Navsezadnje okolica vasice Begunje na Gorenjskem ponuja še cel kup »skrivnosti«, za katere je v času dvodnevnega bivanja tudi nama zmanjkalo časa zanje.

Begunje na Gorenjskem – video

Prispevek je nastal v sodelovanju z Megabon Slovenija, saj sva v času raziskovanja Begunj na Gorenjskem, bivala v Lambergh Chateau Hotelu in testirala ekskluzivno ponudbo, ki jo lahko najdete le v sklopu paketov na portalu Megabon Slovenija – pakete najdete tukaj. Kljub sodelovanju pa je vse zgoraj napisano najino lastno mnenje, na katerega ni vplival nihče.