Izlet v Belo krajino

Bela krajina za izlet bo za marsikoga precej eksotična destinacija, saj je zaradi svoje lokacije marsikdaj obiskana samo zaradi prehoda na Hrvaško. Vsak med nami ve zanjo, a koli nas je pravzaprav takšnih, ki jo zares poznamo? Presenečeni boste, kako čudovite znamenitosti v Beli krajini so skoraj da povsem prezrte in kaj vse lahko najdemo na tej destinaciji.

Bela krajina za vikend izlet in njene najlepše znamenitosti

Krajinski park Lahinja

Za raziskovanje krajinskega parka Lahinja se je najbolje najprej ustaviti v tamkajšnjem informativnem centru, ki se nahaja v 250 let stari domačiji v Velikem Nerajcu, nekakšnem mini muzeju. Od tam se lahko peš ali s kolesom podate po krajinskem parku – morda zgolj do brvi Nerajski Lugi, ki vodi po tamkajšnjem mokrišču in ptičje opazovalnice ali pa se odločite za konkretnejši podvig in peš ali s kolesom raziščete večji del krajinskega parka, kar vam bo vzelo nekoliko več časa.

Muzejska zbirka v Semiču

Preden se konkretno odpravite na izlet v Belo krajino pa je vendarle morda najbolje destinacijo nekoliko spoznati v muzejski zbirki v Semiču. Zgradba, ki je bila nekoč prva osnovna šola, sedaj ponuja podroben vpogled v značilnosti Bele krajine. Spoznamo se tudi z zgodovino kraja Semič ter na koncu ogled zaključimo še z vinogradniško zbirko, kjer je ob predhodnem dogovoru mogoče tudi degustacija lokalnih vin.

Mirna Gora

Mirna Gora je ena najvišjih vzpetin v Beli krajini. Le-ta meji pravzaprav že na Kočevski Rog, iz nje pa se vijejo lepi razgledi – sploh če se povzpnete na tamkajšnji zvonik ter za srečo še pozvonite z zvonom, da le-ta odmeva daleč naokoli. Na Mirni Gori najdemo tudi kočo, vrh, ki se nahaja na 1047 metrov nadmorske višine, pa je priljubljen tako med pohodniki, kot kolesarji.

Reka Kolpa

Marsikdo izlet v Belo krajino naredi izključno zaradi reke Kolpe in si ob njej najde prenočišče v enem izmed tamkajšnjih kampov. Kolpa velja za najtoplejšo reko v Sloveniji in je zlasti priljubljena za čolnarjenje in kopanje v poletnih mesecih. Zaradi svoje izjemnosti je reka Kolpa uvrščena med Evropske destinacije odličnosti. V njej in ob njej najdemo pestro življenje, saj bomo z nekaj sreče opazili več vrst rib, želve sklednice, ptiče… Mi smo med veslanjem opazili celo lisičko. Reka Kolpa je zgolj ena od znamenitosti in značilnosti zaradi katerih je Bela krajina tudi prejemnik znaka / certifikata Green Destination.

Izvir reke Krupe

Izvir reke Krupe je zaradi svoje slikovite podobe že precej popularno mesto za obisk in s tem tudi ena bolj prepoznavnih znamenitosti v Beli krajini. Pod tamkajšnjo 30 metrov visoko previsno belo skalo izvira reka Krupa, ki s svojo modro-zeleno barvo kar bode v oči. Ne daleč stran od izvira, v smeri proti razgledni točki, najdemo tudi leseno brv čez reko, zato nikar ne zamudite sprehoda čez njo.

Močeril

Že res, da je prva asociacija s človeško ribico Postojnska jama, vendar le-to najdemo tudi v Beli krajini. Ima pa Bela krajina še eno posebnost, ki jo ne najdemo nikjer drugje kot tukaj – črno človeško ribico oziroma močeril, ki so jo našli le na majhnem področju okoli Črnomlja. Več o močerilu lahko izvemo pri izviru Jelševniščice, kjer najdemo raziskovalni center, opazovalnico in predstavitev močerila, kot tudi primerjavo z običajno človeško ribico.

Črnomelj

Zgodovina Bele Krajine je res bogata, saj sega v različna obdobja, s katerimi se srečamo tudi v mestu Črnomelj. Več kot tri tisoč let staro mesto nam ponuja kar nekaj zanimivosti, zaradi katerih se splača rezervirati nekaj ur. Mene osebno je navdušila tamkajšnja izredno lepo urejena mestna muzejska zbirka, ki Črnomelj prikaže skozi bogato in pestro zgodovino. Prav tako sem bila presenečena nad dejstvom, da se pod mestnimi ulicami skrivajo povsem nepoznani zakladi – pod tamkajšnjim pastoralnem centru in župnišču so namreč našli ostanke obzidja iz treh različnih zgodovinskih obdobij. V mestu najdemo tudi majhen muzejček pridelovanja lanu, trgovinice s tradicionalnimi spominki, Stoničev grad ter kar nekaj ostalih zanimivih zgradb, ki odsevajo bogato kulturno dediščino kraja, ki je nastal ob reki Lahinja in Dobličica. Vse to lahko spoznamo tudi preko aplikacije KulTura, ki vas skozi zgodbo, naloge in vprašanja spozna z mestom Črnomelj. Ne pozabite niti na črnomaljske preste in kakšnega od tamkajšnjih festivalov, med katerimi je najbolj poznan Zeleni Jurij.

Šokčev dvor

Bela krajina ima bogato tradicijo, ki se še vedno zelo dobro vidi v tamkajšnjih običajih. Čeprav morebiti izlet v Belo krajino ne boste delali v času festivalov (npr. Jurjevanje ali Semiška ohcet) pa se z njimi vseeno lahko delno spoznate v Šokčevem dvoru – stari domačiji. Poleg življenja nekoč, se boste lahko tudi sami spoprijeli z nekaterimi domačimi opravili – morda pri tučenju lana, filcanju volne, pisanju pisanic, vezenju, spletanju košar ali morda opletanjem steklenic.

Cerkvica Sv. Ane

Bela krajina res ni samo Kolpa, ampak so tudi vinogradi – pravzaprav imamo na določenih predelih zaradi številnih vinogradov občutek, kot da se nahajamo sredi Goriških Brda. Eden lepših razgledov najdemo v vasi Vidošiči, kjer se iz cerkvice Sv. Ana le-ti razprostirajo na vse smeri. Čudovito!

Unikatna pokrajina

Bela krajina je kraška pokrajina, kjer zelena in bela barva ustvarjata skoraj da mistične prizore. Tukaj so doma bele breze, beli apnenčasti kamni in bela narodna noša, zaradi česar se to področje tudi imenuje Bela krajina.

Bela Krajina izlet

Bela krajina je znana po brezah, belemu apnencu in beli narodni noši (Izlet v Belo krajino)

Gasilski muzej

V Sloveniji verjetno ni boljšega kraja za gasilski muzej, kot je Metlika. Razlog tiči v dejstvu, da je prav Metlika rojstni kraj gasilstva. Leta 1869 je bilo tukaj namreč ustanovljeno prvo prostovoljno gasilsko društvo v Sloveniji.

Kulinarika

Če vas morda za izlet v Belo krajino ni prepričala niti ena zgoraj omenjena znamenitost, pa sem prepričana, da vas bo za ponoven obisk navdušila tamkajšnja domača kulinarika. Pozabite na pretirano fine jedi, navsezadnje so tukaj doma delavni ljudje, ki potrebujejo konkretne jedi. To nikakor sicer ne pomeni, da boste nad jedmi razočarani, temveč od mize zagotovo nikoli ne boste odšli lačni, a zadovoljni, saj veste, da je praviloma vse kar se znajde na vaših krožnikih pridelano lokalno.

Pogača

Izlet v Belo krajino ne sme miniti brez belokranjske pogače, ki se znajde na vsaki mizi in s katero vam domačini postrežejo v znak gostoljubja. Gre za nekakšen nizek kvašen kruh, ki je okrašen s kumino in grobo morsko soljo. Posebnost kruha je tudi ta, da se le-ta trga in ne reže.

Bela Krajina izlet

Belokranjska pogača (Izlet v Belo krajino)

Štruklji in juha

Na tokratnem izletu smo se prvič spoznali z belokranjskimi štruklji. Le-te se kuha v juhi, v kateri se pusti dva, da se povsem razkuhata. Ostali pa se postrežejo kot priloga k mesu ali pa se jih je kar tako, saj so res okusni. Narejeni so iz vlečenega testa.

Bela Krajina izlet

Belokranjski štruklji (Izlet v Belo krajino)

Jagenjček

Bela krajina je znana tudi po drobnici, predvsem ovcah, zato postrežen jagenjček ni nikakršna eksotika, pravzaprav nasprotno. V Beli krajini je jagenjček doma in tisti pravi se počasi peče več ur, pridno obrača in je daleč od tistih “klasičnih”, tudi po okusu, ki so pripravljeni na vrtečih se bodalih.

Postrvi

Zaradi obilice vode v Beli krajini so na jedilniku pogoste tudi ribe. Destinacija ima namreč kar nekaj ribarnic – nekatere vam ribe lahko celo pripravijo za kosilo oziroma večerjo. Mi smo odlično šarenko jedli na žaru pri izviru Jelševniščice.

Bela Krajina izlet

Ob izviru Jelševniščice lahko tudi odlično jemo (Izlet v Belo krajino)

Ajda in konoplja

Belo krajino povezujemo z lanom, a dandanes je pogost pridelek tudi ajda in konoplja, zato vam bodo v marsikaterem gostišču postregli z ajdovo kašo, konopljinimi testeninami. Zelo tradicionalna za Belo krajino pa je tudi ajdova potica, ki pa nam jo še ni uspelo poskusiti.

Bela Krajina izlet

Konopljine domače testenine s pestom česnovih vršičkov (Izlet v Belo krajino)

Metliška Črnina in Belokranjec

Bela krajina ima tudi svoje vino – tako belo, kot rdeče. Med najbolj tipičnima sta metliška črnina in belokranjec. Se pa lahko spoznate še z drugimi vrstami, med katerimi najdemo tudi penino in celo sladko vino. Najbolj znana vinska klet je tista v Metliki, ki se nahaja v 180 metrov dolgim podzemnem predoru.

Brezov sok in žganje

Breze so eden največjih prepoznavnih znakov Bele krajine in tudi delni krivec za takšno ime te destinacije. Z razvojem turizma pa je tako destinacija dobila še dva prav posebna produkta – brezov sok in brezovo žganje.

Bela Krajina izlet

Brezovo žganje (Izlet v Belo krajino)

Hiša Dobrot

V Metliki najdemo tudi Hišo Dobrot. Gre za odličen koncept povezovanja lokalnih proizvajalcev domačih izdelkov. Poleg degustacij lahko v Hiši Dobrot lokalne izdelke kupite – vse od mlečnih izdelkov, mesnin, testenin, sokov, vina.

Okusi Bele krajine

Enkrat letno Bela krajina ponuja tudi kulinarični konec tedna, kjer štiri gostišča (Veselič, Muller, Kapušin, Kamp Podzemelj oz Camping Bela krajina) ponujajo posebej pripravljeno kulinarično doživetje, kjer se boste spoznali s tipičnimi okusi Bele krajine – tudi lokalnega vina. Dobro, pristno in domačo belokranjsko hrano lahko jeste tudi na Turizmu Zeleni Jurij, vendar se je potrebno zanjo tam predhodno naročiti. 

 

Vikend izlet v Belo krajino ponuja mnogo premalo časa, da lahko raziščete vse kar vam ta čudovit zeleni kotiček naše Slovenije ponuja, a samo toliko časa je potrebno, da vas Bela krajina tako navduši, da se boste tja vedno znova vračali.

Video – Bela krajina izlet

Izlet v Belo krajino smo naredili na povabilo RIC Bela Krajina, zaradi katerih smo odkrili marsikateri kotiček, ki ga bi drugače zaradi neprepoznavnosti zagotovo spregledali. Kljub temu pa je vse zapisano povsem naše lastno mnenje, na katerega ni vplival prav nihče.