Korzika potopis, Korzika počitnice, Korzika znamenitosti, Bonifacio, z avtom na Korziko

Mesto, za katerega sem skoraj prepričana, da vas med obiskom Korzike ne bo pustilo ravnodušnega, je skrajno južno mesto Bonifacio. Le-to je dobilo ime po Bonifaciju II. Toskanskemu, ki je konec 9. stoletja vodil pomorsko odpravo proti arabsko-nomadskemu plemenu, Saracenom, v severni Afriki. Po vrnitvi z boja, je visoko na pečini zgradil neosvojljivo trdnjavo, ki s svojim obzidjem še danes majhnemu mestecu daje mogočnost.

Bonifacio, Korzika potopis,počitnice, potovanje

Bonifacio – stari del mesta, Korzika

Bonifacio se deli na dva dela, na staro mesto in na gornje mesto. Slednje se nahaja znotraj citadele, mesta za obzidjem, kjer s kamnom tlakovane ozke uličice polne trgovinic in gurmanskih restavracij, dajejo mestecu prijetno obmorsko vzdušje. Nič čudnega ni, da je to kraj, ki je na seznamu skoraj da vsakega obiskovalca, ki obišče Korziko.

Bonifacio, Korzika potopis,počitnice, potovanje

Mesto za obzidjem – Bonifacio, Korzika

Vsekakor pa je Bonifacio obvezen postanek tudi za vse tiste, ki Korziko obiščejo s svojim plovilom. Bonifacio je namreč edino pristanišče na jugu Korzike, in preko katerega je najhitreje dosegljiva južna soseda, Sardinija. Kljub svoji majhni marini, ki je v poletnem času vedno polna, pa se še vedno najde prostor za elegantne, več nadstropne jahte.

Mogočno obzidje v mestu Bonifacio,Korzika

Marina – Bonifacio, Korzika

V mestu Bonifacio živi zgolj tri tisoč ljudi, ki se pretežno ukvarjajo s turizmom. Poleg samega ogleda zgodovinskega predela mesta, vam turistični delavci ponujajo tudi enodnevne izlete na otočje Lavezzi, ki ga vsem zelo toplo priporočam. Otočje Lavezzi se nahaja v Bonifacijevem prelivu, morskem naravnem rezervatu, ki povezuje morje med Korziko in Sardinijo.

Pogled na marino iz trdnjave - Bonifacio,Korzika

Ladjica na otočje Lavezzi- Bonifacio, Korzika

Granitno otočje nekateri imenujejo kar raj na zemlji. Nič čudnega, saj se z obiskom vseh majhnih zalivčkov, z belimi peščenimi plažami in morjem turkizne barve,  tudi sama odločim, da je otočje nedvomno dobilo pravilni vzdevek.  In vsi tisti, ki se vam Maldivi zdijo predaleč, bodo otoki Lavezzi vsekakor pravi naslov. A opozorilo, na otokih ni nikakršnih hotelskih nastanitev, saj je to narodni park, ki ga lahko obiščete zgolj čez dan.

enodnevni izlet na otočje Lavezzi, Korzika

Raj na zemlji – otočje Lavezzi,Korzika

Če vas ne prepričajo otoki Lavezzi, pa vas nedvomno ne bo pustil ravnodušnega pogled z morja na mesto Bonifacio, ki se pred vami na 70 metrov visokem klifu dviguje iz morja. Moč valov že tisočletja zaradi svoje kamnite sestave, sedementnega krednega apnenca, z lahkoto oblikuje klif po svoje. Tako je prav zaradi vodne erozije mesto na robu pečine dobilo današnjo mogočno podobo, ki je poznana širom sveta.