Božični sejem Graz

Božični sejem v Grazu privabi kar 2 milijona obiskovalcev in šele, ko se v živo spoznaš s tamkajšnjo številno ponudbo, se zaveš, zakaj je božični sejem v Grazu eden najbolj priljubljenih v Avstriji.

Božični sejem v Gradecu / Grazu

Graz je že samo po sebi čudovito srednjeveško mesto, ki se zaradi svojih znamenitosti velikokrat znajde na seznamu za kakšen enodnevni ali morda vikend izlet. Stari del mesta, ki se zgrinja pod grajskim hribom pa izgleda še toliko bolj romantično in pravljično, ko je le-to obsijano s prazničnimi lučkami, okrašeno z različnimi božično-novoletnimi okraski in se tamkajšnje stojnice šibijo pod raznovrstnimi in okusnimi dobrotami.

14 različnih božičnih sejmov oziroma lokacij

Božični sejem v Grazu se razprostira kar na 14-ih lokacijah in prav vse se nahajajo v starem delu mesta. To pravzaprav pomeni, da so vse lokacije dosegljive peš – tudi tistim, ki se na božični sejem v Grazu odpravite z manjšimi otroki. Mi smo z najinim Renom, skoraj tri letnikom, prehodili vse peš – brez pomoči kakšnega vozička.

Kljub temu pa da je vse mogoče prehoditi peš, mi vseeno nismo mogli mimo božičnega vlaka, ki kroži po strogem središču starega mesta. Adventzug je sicer plačljiv, a za otroke bo to zagotovo eno boljših doživetij. Nič slabša pa ni vožnja s starodobnim tramvajem, ki ga v tem času odenejo v lučke.

200 let staro božično drevo

Različne lokacije pa pomenijo tudi različne božične sejme po tematiki in nenazadnje tudi za različne okuse obiskovalcev. Največji med sejmi je zagotovo tisti na glavnem mestnem trgu (Hauptplatz), kjer najdemo 200 let staro božično drevo, ki se s svojimi 29 metri ter kar 25.000 led lučkami bohoti sredi trga. Tamkajšnja mestna hiša pa v prazničnemu vzdušju zaživi z video projekcijo adventnega koledarja.

Popolno za otroke

Med 14-imi različnimi lokacijami pa je dobro poskrbljeno tudi za najmlajše obiskovalce. Otroci, sploh manjši, bodo svojo srečo našli na posebnem božičnem sejmu zanje – na ulici Kleine Neutorgasse, tik ob reki Muri, kjer nanje čaka vrtljivo kolo, vrtiljak in vlakec. Starejši otroci pa ne smejo izpustiti 1000 m2 velikega drsališča  na trgu Karmeliterplatz. Šotor ob drsališču pa poskrbi tudi za tiste, ki niso ljubitelji drsanja in raje uživajo v igranju na toplem ali pa svoje spretnosti poskusijo v kakšni otroški delavnici.

Ledene jaslice – simbol božičnega sejma

Že res, da vam bo že sam obisk različnih lokacij božičnega sejma v Grazu vzel kar nekaj časa, a brez da obiščete še tamkajšnje ledene jaslice, res ne morete zapustiti Graza. Ledene jaslice, ki so letos izklesane iz 35 ton težke kocke ledu, so pravzaprav simbol božičnega sejma v Grazu – delo kiparja Kimmo Frostija. Kolisa grajskega dvorišča Landhausa je kot nalašč za nekoliko unikatno podobo jaslic, a še posebno lep pogled nanje je zvečer, ko jih dodatno osvetlijo luči, zaradi katerih le-te izgledajo še lepše in mogočnejše.

Dan ali dva za božični sejem v Grazu

Če niste ravno iz okolice Graza, vam zagotovo ne bo žal, če boste za božični sejem v Grazu rezervirali kar dva dni in si hkrati ogledali še tamkajšnje znamenitosti. Mi smo namreč naredili točno to. Eno noč smo bivali v hotelu Weitzer, ki je bil le streljaj od lokacije otroškega božičnega sejma in odlično izhodišče za raziskovanje celotnega starega dela mesta in vseh 14-ih lokacij božičnega sejma.

Prvi dan smo tako preživeli v raziskovanju božičnih sejmov, medtem ko smo drugi dan namenili še vlaku pravljic Marchenbahn ter res odličnemu otroškemu muzeju Frida & Fred, kjer se je Ren, s pomočjo tamkajšnjih oblačil in opreme, prelevil v abstraktnega slikarja, pred tem pa se spoznal še z denarjem, varčevanjem, plačevanjem.

Če boste božični sejem v Grazu obiskali brez otrok, pa imate na voljo še veliko drugih znamenitosti v samem mestu, kot okolici. Obisk bližnje čokoladnice Zotter, naj bi bil izredno zanimiv in vreden ogleda.

Sprevod parkeljnov za najbolj pogumne in pridne

Nedelja pred Sv. Miklavžem pa ima v Grazu prav posebno vzdušje, saj se popoldne po njem sprehodijo parkeljni. Več kot 400 različnih mask in kostumov priredi pravi šov, ki je na trenutke tudi nekoliko strašljiv.

Čeprav si ga sama želim ogledati že nekaj let, pa sem ga tudi tokrat zaradi Rena raje izpustila, saj se mi je zanj vse skupaj vseeno zdelo še malce preveč grozno. Je pa zato Simon pristal v središču tega vrhunskega spektakla oziroma povorke, ki je bila res prava paša za oči.Vsekakor vredno ogleda, zato si že letos dodajte zanj opomnik za naslednje leto.


Vsako leto obiščem kakšen nov božični sejem in tako ima vsak novi vedno težjo nalogo, da me očara. A božični sejem v Grazu je dobro opravil svojo nalogo. Všeč mi je bilo predvsem to, da čeprav se razteza na 14 lokacijah, so le-te blizu in tako res enostavne za obisk. Poleg tega pa te prav lokacije popeljejo in opozorijo na preostale lepote, ki jih Graz ponuja in zaradi katerih tudi božični sejem v mestu izgleda še lepše.

Božični sejem Graz – video

Božični sejem v Grazu smo obiskali na povabilo turistične pisarne mesta Graz, a vse napisano je izključno naše lastno mnenje, ki smo ga pridobili med samostojnim raziskovanjem tamkajšnjih ulic in božičnih lokacij.