Božični sejem na letališču Munchen

Božični sejmi imajo več kot 600-letno tradicijo in vse se je začelo v Nemčiji. Božični sejmi v Nemčiji so tako še dandanes odličen turistični proizvod, ki vsako leto v Nemčijo privabi številne domače in tuje obiskovalce – skupno božične sejme obišče od 80-90 milijonov ljudi.

Večina božičnih sejmov se nahaja v središču mest, a poznamo tudi določene izjeme. Ena takšnih izjem je božični sejem na mednarodnem letališču v mestu Munchen, ki se letos odvija že 21-krat zapored.

Božični sejem na letališču v Munchnu dnevno obišče okoli 30.000 ljudi in s presenečenjem sem ugotovila, da je veliko tudi takšnih, ki se na letališču znajdejo izključno le zaradi sejma in sploh ne zato, ker bi na letališče prileteli ali morda iz njega odleteli. Res me je zanimalo, kaj je tako posebnega na njem, zato sva se letos s Simonom kar sama odpravila tja in ga podrobneje raziskala.

Na letališču, tik ob izhodu s terminala 2 se nahaja 45 stojnic oziroma koč, ki s svojo ponudbo skrbijo za pravo božično vzdušje. Tukaj boste našli vse, kar imajo veliki – novoletne okraske, oblačila, kuhano vino, punč, pivo in za naju povsem nekaj novega – vročo kapirinjo, tradicionalne klobase, zelje, kot tudi burgerje in celo nekaj kulinarike z azijskim pridihom.

Za pravo piko na i, ki bo poskrbela za razvedrilo vseh generacij, je na voljo tudi otroški vrtiljak, oder z živo glasbo ter brezplačno drsališče, kjer si v zameno za varščino v višini 25 EUR lahko sposodite drsalke. Poleg drsališča najdemo tudi predel za curling / kegljanje na ledu.

Na prostoru božičnega sejma nas na praznično vzdušje opominja 15 metrov visoko božično drevesce, ki je le eno od 450-ih, ki obkrožajo in delajo področje z božičnim sejmom še malce bolj čarobno.

Čeprav se morda božični sejem ne nahaja na tipični lokaciji pa je vendarle po vsem drugem zelo tipično božični. Tudi tukaj res vlada pravo veselo vzdušje in prav zanimivo je videti vse potnike, ki radovedno med domačini s svojimi kovčki krožijo od stojnice do stojnice. Tako se res vidi kako velika dodatna vrednost predstavlja tovrstni dogodek tistim, ki so komaj stopili v novo državo ali pa želijo zgolj podaljšati utrip bavarske prestolnice, pred odhodom domov. Da o tem, kako zabavno je imeti nekaj takšnega za tiste, ki na letališču Munchen presedajo in imajo do naslednjega leta več ur časa, sploh ne izgubljam besed.

Tako kot na vedno več božičnih sejmih, imajo tudi tukaj povratne lončke za kuhano vino, za katere odštejete kavcijo in v primeru, da lonček vrnete, dobite le-to tudi nazaj. Višina kavcije pa je vendarle malce drugačna pred vsako kočo, kjer strežejo pijačo, saj ima vsak ponudnik svoje lončke – meni so bili sicer najbolj všeč rdeči škorenjčki.

Če kulinarična ponudba božičnega sejma ni po vašem okusu, se ob njem nahaja tudi prava letališka pivovarna, edina na svetu, ki pivo vari kar na letališču.

Kaj pa cene na božičnem sejmu?

Cene na božičnem sejmu na letališču Munchen so zelo primerljive z ostalimi cenami na drugih božičnih sejmih. Kuhano vino dobite za 4 EUR, cena hrane se giblje okoli 8 EUR, sladke stvari (sadje oblito s čokolado) dobite praviloma za 4 EUR.

Kdaj poteka božični sejem?

Božični sejem na letališču v Munchnu se je letos začel že 15.11. in bo trajal vse do 29.12., odprt pa je od 11-ih do 21-ih.

Kako do božičnega sejma?

Kot že omenjeno, se božični sejem nahaja tik ob izhodu Terminala 2 in je tako idealna priložnost, da ga obiščete v kolikor boste iz Munchna v tem času odleteli, prileteli ali pa morda celo presedali. Ker le-ta ni velik, si zanj ni potrebno vzeti veliko časa – 30 minut je že dovolj za hitri sprehod pa čeprav sva midva tam preživela skoraj 4 ure.

V kolikor se boste na božičnem sejmu ustavili medtem ko boste z avtom obiskali mesto Munchen, lahko brezplačno do 5 ur (kupon potrdite na eni izmed stojnic) parkirate na parkirišču P20.

Prav tako pa se vam na božični sejem na letališče splača odpraviti tudi iz središča mesta Munchen in tamkajšnjega glavnega, osrednjega božičnega sejma. Marienplatz je z letališčem namreč povezan s podzemno železnico (rumena proga S8), ki vas v 40-ih minutah pripelje med eno in drugo lokacijo.

Kako je s spanjem?

Malokdo se bo verjetno odločil za spanje na letališču, če vaše letalo nima zamude, a midva sva storila prav to. Če sva se v Munchen odpravila samo zaradi tamkajšnjega božičnega sejma, sva se eno noč razvajala v Hotelu Hilton, ki se nahaja dobesedno na letališču in tako le nekaj korakov stran od božičnega sejma in terminala 2. Izredno priročno za vse, ki imate morda zgoden ali pozen let in bi vam bila vožnja domov preveč utrujajoča, sploh v primeru časovne razlike.

Hotel Hilton Airport ima 551 sob, od tega tudi sobe executive, ki še dodatno poskrbijo za razvajanje, mir in razkošje. V ceno le-te je všteta tudi executive lounge, ki poskrbi za bolj intimen zajtrk kot tudi dnevne pririzke.

Če potujete poslovno, boste v hotelu našli tudi sobe / pisarne, prav tako pa se v njem nahaja eden največjih hotelskih bazenov v celem Munchnu. Več ocen hotela najdete tukaj.

 

Na božični izlet v Munchen se zagotovo ne boste odpravili zgolj zaradi sejma na letališču, a če se boste v času trajanja le-tega znašli v bavarski prestolnici, ga je vendarle zanimivo obiskati in videti, kako lahko zanimiva ideja popestri letališče in privabi toliko potnikov, kot tudi domačinov.

Božični sejem na letališču Munchen – video

Najin izlet na božični sejem je podprlo letališče v Munchnu, ki poleg božičnega sejma njihove potnike razvaja z različnimi zanimivimi dogodki skozi celo leto (umetni val, motokros, street-food festival, prenosi športnih dogodkov na velikem ekranu, kot bo EURO 2020 itd.). Če vas bodo potovanja ponesla tudi na letališče Munchen, se vam zagotovo splača pogledati, kaj zanimivega se dogaja in si tako še malce dodatno poživite vašo pot.