Božični sejem Stuttgart, Stuttgart Nemčija, božični sejmi

Tradicija božičnih sejmov sega prav v Nemčijo, zato ni čudnega, da tamkajšnji božični sejmi veljajo za najlepše na svetu.  In eden najlepših kot tudi najstarejših se nahaja v mestu Stuttgart, ki sem ga letos obiskala tudi sama.

Če me največkrat prepričajo manjši božični sejmi, pa priznam, da me je božični sejem v Stuttgartu tako zelo očaral, da ga z lahkoto uvrstim med tri najlepše božične sejme, ki sem jih kadarkoli obiskala. Očaral me je tako s svojo velikostjo, kot s tradicionalnostjo.

Medtem ko sem hodila od stojnice do stojnice, se nisem samo spraševala, kdaj jih bo konec, ampak sem skoraj bolj kot samo stojnico, navdušeno opazovala njihove strehe. Ena je bila lepša od druge in bolj bogato okrašena. Sploh pa mi je bilo všeč, da si po strehah že lahko opazil, kakšne izdelke stojnica ponuja.

Najboljše je božični sejem v Stuttgartu začeti in končati raziskovati kar na ogromnem trgu Neuen Schloss, v samem središču mesta. Zaradi njegove veličine ga je težko spregledati, poleg tega pa je pogled nanj toliko bolj poseben, saj ga krasi baročna palača iz 18 stoletja. Na njem je predstavljen z lučkami tudi Stuttgart in okolica v malem, verjetno pa najbolj izstopa rdeč model ikonskega vozila Porsche. Le 10 minut z vlakom iz središča mesta se namreč nahaja proizvodnja teh avtomobilov, kot tudi Porsche muzej.

Trg Neuen Schloss ponuja že nekaj stojnic, kot tudi kotiček za najmlajše – od vožnje z majhno parno lokomotivo, vrtiljak in drsališče. Vse skupaj pa se šele dobro začenja naprej v tamkajšnjih ulicah, ki povezujejo razne manjše trge (Königsbau, Karlsplatz, Schillerplatz, Alten Schloss, Marktplatz).

Še posebno zanimiv in drugačen pa je tudi majhen finski božični sejem, kjer boste zaradi tamkajšnje ponudbe mislili, da ste se znašli sredi kakšnega finskega mesta.

Božični sejem v Stuttgartu je poln ponudnikov s pijačo in jedačo, kjer ne manjka kuhanega vina, klobas, zelja, kot tudi pečenih rib na lesenih palicah. Tudi za sladkosnede je ponudba tako zelo velika, da bo en dan na božičnem sejmu za vse skupaj povsem premalo.

Božični sejem v Stuttgartu me je tako zelo prevzel, da ga priporočam prav vsakemu, ki ima rad tradicionalne in klasične božične sejme. Že med sprehajanjem po stojnicah, sem se odločila, da ga nikakor nisem obiskala zadnjič.

Praktični nasveti za obisk

Najlažje je Stuttgart obiskati kar s svojim avtom. Ker pa je v mestih, sploh v času božičnih sejmov parkiranje problem, priporočam, da si hotel poiščete malce izven mesta.

Sama sem bivala v povsem novem hotelu B & B, le streljaj od Porsche muzeja in tamkajšnje železniške postaje, kjer vas S6 v 10-ih minutah pripelje naravnost na glavno železniško postajo Stuttgart, od koder imate manj kot 5 minut peš do trga Neuen Schloss. Več o hotelu lahko najdete tukaj.

Če imate med izletom v Stuttgart čas, pa priporočam, da obiščete tudi majhen, a izredno slikovit kraj Esslingen am Neckar, kjer si poleg ostalih znamenitosti, lahko ogledate tudi tamkajšnji božični sejem, ki je po fotografijah izgledal izjemno simpatično. Več o kraju Esslingen am Neckar, ki se nahaja le 15 kilometrov pred Stuttgartom, si lahko preberete tukaj.

Božični sejem Stuttgart poteka med 28.11. do 23.12.2018.