božični sejmi, božični sejem, kam v decembru

Božični sejmi so eden najboljših razlogov, zakaj sama, kot ne prevelika ljubitečljica zime, čakam nanjo. Vsako leto skušamo družinsko obiskati vsaj en božični sejem in tradicionalno pri nas je to, da z njega vedno domov prinesemo nov božični okrasek za našo smrekico. 

Ker tudi mi vedno iščemo ideje, katere božične sejme obiskati, smo se odločili, da naredimo seznam nekaj tistih, ki jih lahko obiščete kot enodnevni ali dvodnevni izlet.

božični sejmi

Božični sejmi za enodnevni in dvodnevni izlet

Božični sejmi v Ljubljani

Morda se sliši smešno, ampak za naju so ljubljanski božični sejmi eni lepših kar sva jih kdaj obiskala. Morda razlog tiči v tem, da imava rada Ljubljano, ampak dejstvo je, da so božični sejmi v Ljubljani res magični in čarobni. Kulisa Ljubljanskega gradu vse skupaj naredi še za odtenek lepše. Raznolika kulinarična ponudba in dogajanje pa je še dodatna pika na i. Nič čudnega, da božični sejmi v Ljubljani postajajo vsako leto bolje obiskani.

Božični sejem Koper – Čudolandija

Vedno, ko iščem idejo za izlet, me le-ta ponese nekam na morje, zato smo enostavno morali obiskati Čudolandijo v Kopru. Nismo imeli velikih pričakovanj, ampak Čudolandija nas je povsem navdušila. Le kdo bi se branil nekaj prazničnega vzdušja pod palmami? Več o Čudolandiji pa tukaj.

Čudolandija v Kopru poteka: točen datum še ni znan

Božični sejmi v Stuttgartu

Ko sem letos obiskala božični sejem v Stuttgartu, me je le-ta tako prevzel, da ga z lahkoto uvrstim med TOP 3 najlepše božične sejme, ki sem jih kadarkoli sploh obiskala. Tamkajšnje stojnice so res čarobne in zaradi okrašenih streh povsem drugačne od tega, kar smo vajeni. Poleg tega pa s svojo raznoliko ponudbo, vključno z manjšim finskim božičnim sejmom, navdušuje na vsakem koraku. Več informacij in fotografij božičnega sejma v Stuttgartu najdete tukaj.

Božični sejmi v Pragi

Izlet v Prago je že sam po sebi čudovit, a ko dodate staremu delu mesta še praznično okrasitev in stojnice z okusnimi dobrotami, dobite zagotovo popolno kombinacijo. Božični sejem v Pragi že leta velja za enega najlepših v Evropi, zato ga je vsekakor vredno dodati na vaš seznam. Več o tem, kako izlet v Prago narediti ugodno pa v posebnem blog prispevku tukaj.

Božični sejmi v Zagrebu

Že tri leta zapored je European best destination razglasil božični sejem v Zagrebu za najlepšega v Evropi in všeč je bil tudi nama. Čeprav sva ga s Simonom obiskala že tri leta nazaj, pa naj bi božični sejmi v Zagrebu vsako leto dobili še več raznolike in pestre ponudbe. Če se je obisk božičnega sejma v Zagrebu na vašem seznamu za obisk znašel letos, si več o njem preberite tukaj.

Če se boste v Zagrebu zadržali čez noč, si prenočišče lahko najdete tukaj.

Božični sejmi v Salzburgu

Božični sejmi v Avstriji imajo dolgoletno tradicijo in zato jih je vedno znova vredno obiskati. Izlet v Salzburg je sam po sebi odlična ideja za vikend izlet, božično okrasje pa mesto naredi še malce bolj čarobno. Božični sejmi v Salzburgu so pravzaprav odličen izgovor za obisk Mozartovega mesta, ki v tem času dobi še bolj pravljično podobo. Več si lahko preberete tukaj.

Ker je Salzburg v prazničnem vzdušju najlepši zvečer, predlagava, da tam tudi prespite – prenočišče si lahko poiščete tukaj.

 

Božični sejmi v Celovcu / Klagenfurtu

Božični sejmi v Celovcu / Klagenfurtu so nama bili s Simonom tako všeč, da sva jih obiskala že dvakrat. Vse skupaj sicer ni tako zelo veliko, ampak izgleda silno simpatično. Z nekaj več kot 50-imi stojnicami je božični sejem v Celovcu / Klagenfurtu največji na avstrijskem Koroškem. Božični sejem v Celovcu / Klagenfurtu je podrobneje predstavljen tudi tukaj.

Če radi popijete kuhano vino ali punč, pa bo najbolje, da v Celovcu tudi prenočite – prenočišče si lahko rezervirate tukaj.

Božični sejmi v Bratislavi

Izlet v Bratislavo je zaradi relativne bližine super destinacija za kakšen vikend izlet in prav zato je mesto odlično tudi v času božičnih sejmov. Bratislavo se velikokrat primerja z našo Ljubljano in božični sejmi v Bratislavi naj ne bi bili razočaranje – vsaj tako pravijo drugi, saj jih sama še nisva obiskala. Če se boste v Bratislavi znašli za božični sejem, si več o mestu in tamkajšnjih znamenitosti preberite tukaj.

Čeprav Bratislava ni tako zelo daleč, pa bo obisk božičnih sejmov veliko prijetneje, če tam tudi prenočite – oglejte si prenočišča tukaj.

Božični sejmi v Gradcu

Božični sejmi v Gradcu potekajo na kar 14ih lokacijah, a ker se nahajajo na majhnem področju, boste vse z lahkoto obiskali kar peš. Arhitektura starega dela mesta bo okrašene stojnice z bogato ponudbo naredilo še toliko bolj zanimivo. Sejmi so primerni tako za odrasle, kot otroke, saj atrakcij za otroke res ne manjka – pravzaprav imajo zanje prav poseben otroški božični sejem. Poleg vrtiljakov, božičnega vlakca se bodo otroci zagotovo zabavali tudi na 1000m2 velike drsališču.  Več o božičnem sejmu v Grazu pa tudi v samostojnem blog prispevku tukaj.

Praznično dekoracijo in vse lučke boste najlažje opazovali zvečer, zato morda ne bo odveč, da v Gradcu tudi enkrat prenočite – ponudbo in cene prenočišč najdete tukaj.

 

Božični sejmi v Munchnu

Munchen se je kot izletniška točka že večkrat znašla na najinem seznamu. Enkrat sva ga obiskala za Oktoberfest, drugič je bilo mesto zgolj vmesna postojanka. Ne glede nato, kdaj sva Munchen obiskala, nad njim nisva bila nikoli razočarana. Prav zaradi tega že dolgo načrtujeva, da bo v Munchen enkrat potrebno tudi zaradi tamkajšnjih božičnih sejmov. Navsezadnje se prav nemška mesta največkrat znajdejo na seznamu najlepših božičnih sejmov v Evropi. Če se boste v Munchen odpravili zaradi božičnih sejmov pa si izlet popestrite še s kakšno tamkajšnjo znamenitostjo – več tukaj.

Munchen ponuja tako veliko znamenitosti, da predlagava, da v mestu tudi prenočite in tako združite obisk božičnih sejmov še z ostalo tamkajšnjo ponudbo. Prenočišča najdete in jih lahko rezervirate tukaj.

Božični sejem na letališču Munchen

Mogoče se sliši nenavadno, a božični sejem na letališču je prav simpatičen kotiček, kjer si lahko popestrite vaše predpraznično potovanje, v kolikor letite čez letališče Munchen. Najdete ga zunaj, pred stavbo terminala 2. Poleg tega, da ga obiskujejo potniki, je priljubljen tudi pri domačinih, saj je eden prvih, ki se začne v Nemčiji. Krasi ga 450 božičnih drevesc, brezplačno drsališče, 45 stojnic/koč, ki ponujajo hrano, pijačo ter ostale dobrote, kot tudi okraske. Če se odločite, da bo to le vmesna postojanka do božičnega sejma v središču Munchna, imate na voljo tudi brezplačno parkirišče do 5 ur. Več o samem sejmu si lahko preberete tukaj.

 

Božični sejmi v Budimpešti

Marsikdo se za vikend izlet v Budimpešto odpravi prav zaradi božičnih sejmov. Sama jih sicer nisva še obiskala, čeprav so bili že nekajkrat v načrtu, a po pripovedovanju sestre, so božični sejmi v Budimpešti vsekakor vredni izleta. Poleg tega pa je že sama Budimpešta čudovita destinacija za obisk.

Samo mesto Budimpešta je tako veliko, da so tudi tamkajšnji božični sejmi razpeti na precej velikem področju, zato vam ne bo žal, če v mestu ostanete vsaj eno noč. Ponudbo prenočišč najdete tukaj.

Božični sejmi v Milanu

Milano, je vedno dobra ideja za izlet. Moda, razkošje, mogočna arhitektura in tisti vrvež, ki ga lahko ustvarijo le večja mesta, so dobri razlogi za izlet. A ko se mesto obda še s praznično podobo, vse skupaj dobi še toliko večji čar, zato tisti, ki se vam Milano vendarle ne zdi predaleč za kakšen vikend izlet, v času božičnih sejmov ne pozabite niti na to evropsko prestolnico mode. Več o samem Milanu in kaj le-ta ponuja, pa tukaj.

Božični sejmi na Dunaju

Dunaj ni majhno mesto, zato razni božični sejmi potekajo na kar 20-ih različnih lokacijah. Najbolj znan se nahaja pred mestno hišo. Lep naj bi bil tudi božični sejem v Schonbrunnu. Z okrasitvijo, velikostjo in mamljivo ponudbo bo najbolje, da na Dunaju v času božičnih sejmov ostanete kar cel konec tedna. Lahko pa obisk združite tudi z božičnimi sejmi v Bratislavi, saj ležita mesti le 30 minut vožnje stran.

Če boste obisk Dunaja združili še s tamkajšnjimi znamenitostmi ali pa morda izlet izkoristili še za nakupovanje v tamkajšnjem outletu, predlagava, da v mestu ali okolici tudi vsaj enkrat prespite – raznoliko ponudbo prenočišč najdete tukaj.

 

Božični sejmi v avstrijskih smučarskih središčih

Na avstrijskem koroškem lahko poleg božičnih sejmov v Celovcu / Klagenfurtu najdemo še cel kup manjših lokacij, ki prav tako ponujajo simpatične božične sejme – več tukaj. Precej simpatičen božični sejem se najde tudi v smučarskem kraju Bad Kleinkircheim, še posebej všeč pa mi je bila Adventna pot Katschberg, ki z zgoraj opisanimi božičnimi sejmi nima prav nič skupnega, a je morda zaradi svoje unikatnosti in nekomercialnosti še najlepši med vsemi. Hoja med kočami, vožnja s konjsko vprego in pogled na pobeljena pobočja vse skupaj naredi prav pravljično. Več o sami Adventni poti Katschberg najdete tukaj.

Božični izlet do Adventne poti Katschberg izkoristite še za smuko in si tam rezervirajte prenočišče – najdete jih tukaj.

Ne glede nato, kateri božični sejmi se bodo letos znašli na vaših seznamih, sem prepričana, da vas bodo s svojo čarobnostjo ponesli do tistega pravega decembrskega prazničnega vzdušja, ki se ga vedno znova veselimo tako stari, kot mladi.

Če se boste na božične sejme podali sami in se spogledujete, da bi tam tudi prenočili, kar je sploh super odločitev, da res lahko doživite božične sejme v pravi luči in v vsem, kar vam ponujajo, pa si prenočišča lahko najdete tudi na portalu booking.com ali pa megabon.eu.