evropska kartica zdravstvenega zavarovanja, zdravstveno zavarovanje za tujino

Če radi potujete, ste verjetno že slišali za brezplačno evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja. Vprašanje pa je, če jo sploh imate? Morda niti ne veste, kaj ta brezplačna evropska kartica zdravstvenega zavarovanja sploh ponuja in zato sva se odločila, da jo na blogu malce bolje predstaviva.

  • Kdo jo lahko ima?

Brezplačna evropska kartica zdravstvenega zavarovanja je na voljo za vse, ki imajo urejeno zdravstveno zavarovanje v Sloveniji oziroma so zavarovani po družinskem članu.

  • Kje jo uporabljamo?

Brezplačna evropska kartica zdravstvenega zavarovanja je v uporabi v 28 državah Evropske unije. Poleg tega jo lahko uporabljate še na Islandiji, Norveški, Lihtenštajnu in Švici.

  • Kaj je vključeno vanjo?

V primeru, da se vam v zgoraj naštetih državah kaj pripeti in potrebujete nujno zdravstveno oskrbo, vam bo zaradi brezplačne evropske kartice zdravstvenega zavarovanja na voljo javno zdravstvo. Opozarjava pa vas, da to javno zdravstvo še vedno ni nujno povsem brezplačno – glede na državo, kjer boste koristili brezplačno evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, je lahko nekaj dodatnih stroškov (npr. izdaja recepta, bivanje v bolnišnici).

Priporočava pa, da vse račune za plačljive stroške skrbno spravite in jih doma predložite na ZZZS, saj vam morda dodatne stroške zaradi nujnega zdravljenja opravičijo in zanj povrnejo denar.

  • Kako jo pridobimo?

Brezplačna evropska kartica zdravstvenega zavarovanja je na voljo povsem enostavno. Zanjo lahko zaprosite namreč kar preko spleta tukaj. Računajte, da boste izven glavne počitniške sezone nanjo čakali 4 dni, v času visoke sezone (poleti) pa je čakalni čas lahko nekoliko daljši.

Če ste nanjo pozabili pa lahko na upravni enoti ZZZS zaprosite za izdajo certifikata, ki je nekakšen nadomestek brezplačne evropske kartice zdravstvenega zavarovanja. Certifikat boste dobili še isti dan.

  • Trajanje?

Trajanje brezplačne evropske kartice zdravstvenega zavarovanja je odvisno od vašega zdravstvenega zavarovanja. Če imate le-tega urejenega, boste brezplačno evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja dobili za obdobje enega leta.

V primeru, da ste že upokojeni, bo vaša brezplačna evropska kartica zdravstvenega zavarovanja veljala kar 5 let.

  • Mobilna aplikacija v pomoč

Mobilne aplikacije nam velikokrat lajšajo naša življenja, zato si na svoj mobilni telefon lahko tudi za brezplačno evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja naložite aplikacijo. Aplikacija vam bo na enostaven način podala informacije o sami kartici, kot tudi o njeni uporabi. Aplikacija vsebuje nujne telefonske številke, podatek o kritih zdravljenjih in možnih dodatnih stroških. Svetuje vam tudi kaj storiti v primeru izgube ali kraje brezplačne evropske kartice zdravstvenega zavarovanja. Aplikacija je na voljo v kar 25 jezikih, tudi v slovenščini. Naložite si jo lahko preko Itunes, Google Playstore ali Windows Playstore.

Kljub temu da vam brezplačna evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ponuja kar nekaj ugodnosti (bolj podrobno o vse tem tukaj), pa morava vseeno omeniti, da določenih storitev le-ta vendarle ne vključuje (npr. prevoz oseb iz tujine, zasebno zdravstvo, povsem brezplačne storitve…), zato je poleg brezplačne evropske kartice zdravstvenega zavarovanja vendarle dobro imeti sklenjeno še zdravstveno zavarovanje za tujino. Skupaj z obema boste na potovanje, počitnice ali izlet res lahko odšli popolnoma brez skrbi.