burj khalifa, burj khalifa dubaj, dubaj znamenitosti

Pri obisku Dubaja je imel Simon le eno željo – povzpeti se na najvišjo zgradbo na svetu Burj Khalifa. Glede na to, da je moj spisek vedno veliko daljši,  je bilo uresničitev te želje nekaj povsem samoumevnega.

burj khalifa, burj khalifa dubaj, dubaj znamenitosti

Burj Khalifa je visoka 828 metrov (Dubaj znamenitosti)

Vstopnici za Burj Khalifo sva kupila že doma, saj je tako cena nižja, kot če bi jo kupili na licu mesta. Kljub temu pa je cena še vedno precej visoka.

burj khalifa, burj khalifa dubaj, dubaj znamenitosti

Burj Khalifa – pogled proti vrhu iz 124. nadstropja (Dubaj znamenitosti)

Ker sva želela Dubaj iz Burj Khalife videti tako podnevi kot ponoči, sva seveda naletela na najdražji termin. Tako vstopnica za Burj Khalifo ni bila zgolj 35 EUR, ampak dobrih 50 EUR na osebo! Če bi želela do 148. nadstropja, druge, še višje, razgledne ploščadi, bi bila cena na osebo norih 120 EUR! Priznam, že od vsote 100 EUR, ki sva jo morala odšteti za naju oba, me je precej zvijalo v želodcu, ampak brez nič, ni nič.

burj khalifa, burj khalifa dubaj, dubaj znamenitosti

Burj Khalifa – pogled z vrha (Dubaj znamenitosti)

Izhodišče za vzpon na Burj Khalifo je bil Dubai Mall, največji nakupovalni center na svetu, kjer sva si kasneje ogledala še eno Dubaj znamenitosti – akvarij. Na avtomatu dvigneva predčasno kupljene vstopnice in skupaj z drugimi počakava na dvigalo. Čakanje se je sprevrglo v pravi mali šov, saj je bil zaposleni, ki je usmerjal ljudi v dvigalo, hkrati tudi animator.

burj khalifa, burj khalifa dubaj, dubaj znamenitosti

Obiskala sva najvišjo zgradbo na svetu (Burj Khalifa – Dubaj znamenitosti)

Natrpali smo se v dvigalo, ki se je s hitrostjo 10 metrov na sekundo, kot bi mignil, povzpel do 124. nadstropja. Zgoraj sva skoraj obnemela, saj je bila gneča nepopisna. Kot kaže so vsi čakali na sončni zahod in Dubaj v večernem soju luči. Drenjanje nama ne uide!

burj khalifa, burj khalifa dubaj, dubaj znamenitosti

Burj Khalifa – Zgradbo so gradili 6 let (Dubaj znamenitosti)

Razgledna ploščad se nahaja tako znotraj kot zunaj zgradbe. Razgledi pa so razkrivali pravo podobo Dubaja – mesta sredi puščave. Težko je verjeti, da je bil Dubaj še pred 50. leti majhen ribiški kraj, ki se je zaradi črnega bogastva razvil v eno najmogočnejših in najbogatejših mest na svetu.

burj khalifa, burj khalifa dubaj, dubaj znamenitosti

Najlepše se razsežnost Dubaja vidi zvečer (Burj Khalifa – Dubaj znamenitosti)

Nekaj zanimivih podatkov o zgradbi Burj Khalifa

 • Burj Khalifa meri v višino 828 metrov – 3x več kot Eiffel stolp v Parizu in 2x več kot Empire State Building v New Yorku.
 • Zgradba ima 160 nadstropij.
 • Burj Khalifa ni le najvišja stavba na svetu, ampak se ponaša skupno kar s sedmimi svetovnimi rekordi (najvišja zgradba na svetu, najvišja prostostoječa zgradba na svetu, najvišje število nadstropij na svetu, najvišje naseljeno nadstropje na svetu, najvišja zunanja razgledna točka na svetu, dvigalo z najdaljšo potujočo dolžino, najvišje storitveno dvigalo na svetu).
 • Pri gradnji so uporabili toliko betona, kot je skupna teža 100.000 odraslih slonov.
 • Uporabljenega je bilo toliko jekla, da bi z njim lahko zgradili 5 Airbus 380 letal
 • Izgradnja je stala nepredstavljivo milijardo in pol.
 • Vsak dan Burj Khalifa porabi skoraj 950.000 litrov vode.
 • Dnevno Burj Khalifa porabi toliko električne energije, kot bi skupaj svetilo 360.000 100 vatnih žarnic
 • Pri gradnji je vsak dan sodelovalo 12.000 delavcev, ki so skupaj naredili 22 milijonov ur.
 • Vrh Burj Khalife se ob lepem vremenu vidi celo 95 kilometrov daleč.
 • Vsega skupaj ima Burj Khalifa 54 dvigal.
burj khalifa, burj khalifa dubaj, dubaj znamenitosti

Burj Khalifa ima v lasti kar sedem svetovnih rekordov (Dubaj znamenitosti)

Burj Khalifa je sodobni simbol mesta Dubaj. Če se že ne boste povzpeli nanjo, si jo oglejte vsaj od spodaj. Res je veličastna.

NAMIG: Če imate čas, lahko tudi za ceno 35 EUR na osebo doživite sončni zahod na vrhu Burj Khalife. Vaš čas na razgledni ploščadi namreč ni omejen. Tako se na Burj Khalifo enostavno povzpnete v cenejšem terminu in na vrhu počakate, da se prižgejo mestne luči.