Izlet v Cordobo in ogled znamenitosti

Znamenitosti v Cordobi še danes kažejo na bogato zgodovino, ki jo je to špansko mesto skozi stoletja doživljalo. Tisoč let nazaj je bila Cordoba namreč največje mesto na svetu, kjer je prebivalo tri-krat več ljudi, kot pa ima Cordoba danes prebivalcev. V srednjem veku je bilo mesto islamski center, prav tako pa so mesto naseljevali stari Rimljani. 

Šest znamenitosti v Cordobi, ki jih morate videti

Mošeja Mezquita / Stolnica Marijinega vnebovzetja

Med vsemi znamenitostmi v Cordobi, prav gotovo izstopa Velika mošeja Mezquita oziroma Stolnica Marijinega vnebovzetja iz 10. stoletja, ki jo krasijo značilni progasti oboki. Kot mošeja izhaja že iz 8. – 9. stoletja iz časa arabske oblasti, a je v 13. stoletju prešla pod krščansko oblast in je tako mošeja postala katoliški tempelj ter kasneje, v 16. stoletju, bila preurejena v katedralo.

Rimski most

V bližini katedrale najdemo tudi ostanke staro rimskega cesarstva – rimski most, ki povezuje levi in desni breg reke Guadalquivir. Čeprav most izvira že iz 1.stoletja, pa je njegov današnji izgled povsem srednjeveški. Pravijo, da ga je najlepše obiskati ob sončnem zahodu, ko se le-ta obarva v bakreno barvo.

Alcazar de  los Reyes Cristianos

Alcazar de los Reyes Cristianos je velik kompleks, ki je bil najprej Vizigotska trdnjava, ko pa je prešla pod Omajadski kalifat, so ji dodali številne vrtove, dvorišča in  največjo knjižnico v zahodni Evropi. Palača krščanskih kraljev je bila nekoč kraljeva palača in kar tri stoletja sedež inkvizicije. Ob njem se nahaja kraljeva konjušnica, v kateri so vzrejali andaluzijske konje.

Židovska četrt

Blizu katedrale se nahaja stara židovska četrt Juderia, ki jo boste prepoznali po ozkih vijugastih ulicah, med katerimi najbolj izstopa sicer kratka, a slikovita Cvetlična ulica (Calleja de las Flores). Najdemo jo blizu Mezquite in jo ni težko najti.

Židje so bili konec 15. stoletja iz Španije izgnani, a ne daleč stran še vedno najdemo sinagogo – eno od treh, ki so se ohranile v Španiji. Zgrajena je bila v začetku 14. stoletja in je po izgonu judov služila kot bolnišnica, potem šola, konec 19. stoletja pa so jo proglasili za narodni muzej. 

Vredno ogleda v židovski četrti je tudi prodajni center Zoco z umetniškimi ateljeji oz. delavnicami.

Staro obzidje

Ena od znamenitosti v Cordobi, ki izvira še iz rimskih časov, je tudi staro obzidje. Še vedno lahko vidimo ohranjena tri vrata, ki so ostala od prvotnih trinajstih mestnih vrat. Ohranilo se je tudi več stolpov in palač.

Medina Azahara

Na obrobju mesta je arheološko najdišče mesta Medina Azahara, ki je bilo poleg Alhambre v Granadi eno od glavnih špansko-muslimanskih arhitekturnih biserov. Gradili so jo kar 25 let, saj so jo želeli imeti za središče kalifata. A usoda ji je namenila drugačno zgodbo in tako je Medina Azahara svojo razkošnost kazala zgolj 65 let, saj so jo potem uničili severno afriški berberi. Tako je Medina Azahara bila pozabljena vse do leta 1911. Sedaj je čudovito obnovljena.


Nasvet za prenočišče:
Hotel Riviera – ugoden hotelček, s čistimi sobami in dobro lokacijo, saj se je do vseh znamenitosti dalo peš, tudi do mestne železniške postaje. Več ocen in fotografij hotela tukaj.

Seveda pa znamenitosti v Cordobi radovednemu obiskovalcu ponujajo še mnogo več, kot zgolj zgornjih šest znamenitosti. Zgodovino lahko spoznavate v različnih muzejih (zelo pohvalijo arheološki in etnografski muzej), se sprehajate po lepo urejenih parkih (Jardin de Juan Carlos, Jardin de Colon, Jardines Duque de Rivas), ob reki Guadalquivir opazujete vodne mline iz mavrskega obdobja, v katerih so mleli žito, občudujete areno za bikoborbe, vrata mostu (Puerta del Puente) iz 16. stoletja, kip Sv. Rafaela… 

Znamenitosti v Cordobi so res veličastne in mesto se zagotovo mora znajti na vašem potovanju po Andaluziji. Da si jih boste lahko ogledali v miru, vam priporočam, da v Cordobi ostanete vsaj dva dni.

Izlet v Cordobo in krajše krožno potovanje po Andaluziji, sta naredila moja starša in tako za blog spisala nekaj zanimivih prispevkov o Andaluziji.