Crikvenica, poletne počitnice, Hrvaška

Ste tudi vi med tistimi, ki že komaj čakate poletni odklop in se sprašujete kam na poletne počitnice? Možnosti je ogromno, a si vsi verjetno ne želite ali pa ne morete privoščiti počitnic na drugem koncu sveta. Nekateri pa si poletnih počitnic enostavno ne morejo predstavljati niti brez obiska hrvaške obale.

Čeprav smo sami izlet v Crikvenico naredili za velikonočne praznike, pa smo se že takrat lahko prepričali, da je to zagotovo odlična destinacija za poletne počitnice – tudi za tiste, ki ne želite samo morja in sonca ter ste radi med dopustom vsaj malce aktivni.

Crikvenica za poletne počitnice – 16 najboljših razlogov

1. Bližina

Ne glede nato ali se boste v Crikvenico odpravili zgolj na krajši izlet ali pa na poletne počitnice je dobra stran lokacije zagotovo bližina Slovenije. Iz Ljubljane vas do Crikvenice namreč loči manj kot dve uri in pol vožnje z avtomobilom.

2. Prodnati zalivčki in številne plaže

Crikvenica in tamkajšnja riviera je polna manjših in večjih zalivov, ki so z razliko od hrvaške Istre urejeni s prodnatimi kamenčki in tako veliko bolj prijetni za ležanje kot tudi dostop do vode.

3. Plaža za pse

Tisti, ki na izlete in poletne počitnice hodite s svojimi hišnimi ljubljenčki, veste da marsikje psi niso dobrodošli. V Crikvenici pa imajo za pse prav posebno plažo, ki je tudi edina na Hrvaškem, ki za pse ponuja povsem svoj bar s sladoledom, tortami, pivom, čajem in tušem. Pravi raj za vaše štirinožce.

4. Sproščeno vzdušje in veliko dogajanja

Crikvenica in njena riviera ponujajo cel kup raznih dogodkov tekom celega leta (skupaj jih je preko 250), zato vam tukaj zagotovo ne bo dolgčas.

5. Možnost izleta na otok Rab in otok Krk

Če boste nastanjeni v Crikvenici sta vam otoka Rab in Krk na dosegu roke, saj iz pristanišča ob glavnem trgu na otoka vozi vodni taksi. Kot nalašč za kakšen enodnevni ali poldnevni izlet.

6. Obisk akvarija

Crikveniški akvarij je sicer že precej v letih in bi potreboval nekaj obnove, a ne glede na to, bodo otroci nad njim zagotovo navdušeni. Na ogled so večinoma ribe iz Jadranskega morja, nekaj pa je tudi tropskih vrst.

7. Vožnja z ladjico

Četudi v času vašega bivanja v Crikvenici ne boste obiskali otoka Rab ali otoka Krk, se lahko še vedno podate na panoramsko vožnjo z ladjico, sploh če boste v Crikvenici z otroki. Najin Ren je užival v dve uri trajajoči vožnji z ladjico (Brod Plima) s steklenimi vitrinami, kjer smo lahko opazovali morsko dno pod nami.

8. Vodne aktivnosti

Ribolov, potapljanje, supanje, kajakiranje, tobogani… Crikvenica ponuja cel kup raznih možnosti za ljubitelje vodnih aktivnosti.

9. Adrenalinski park

Nedaleč stran od našega hotela Mediteran – ob obalni pešpoti proti naselju Dramalj, se nahaja tudi adrenalinski park za vse tiste, ki uživate v adrenalinu ali pa bi se morda radi pomerili v igri paintballa.

10. Številne peš in kolesarske poti

Crikvenica ne ponuja zgolj klasične obalne poti, primerne za dolge sprehode, temveč več kot 300 kilometrov raznoraznih sprehajalnih in pohodnih poti – tudi za zahtevnejše hribolazce. Ne pozabite pa niti na 8 kilometrov dolgo krožno ljubezensko pot. Tudi kolesarji ne bodo ostali brez kolesarskih poti, nekatere med njimi ponujajo prekrasne panoramske razglede, a so zato tudi malce bolj zahtevne. Med skupno 300 kilometri kolesarskih poti pa boste zagotovo našli tisto, ki vam je pisana na kožo.

11. Dolga obalna pešpot

Ne glede nato ali se radi sprehajate, sproščeno kolesarite, rolate ali pa imate morda s sabo otroke na skiroju in poganjalčku, je obalna pešpot, ki povezuje Crikvenico z okoliškimi obmorskimi naselji super za ležerno aktivnost. Obalno pešpot si boste žal sicer večinoma delili z avtomobili (tam poteka enosmerna cesta), a v času našega obiska jih ni bilo veliko in tako se je Ren cele dneve preganjal po njej.

12. Ruševine trdnjave Badanj

Trdnjava Badan je ena najstarejših ohranjenih trdnjav na področju Vinodola in se nahaja nad reko Dubračina. Trdnjavo lahko obiščemo tudi v sklopu hoje po Ljubezenski poti, ki vodi mimo trdnjave.

13. Simpatični sosednji kraji

Crikveniška riviera poleg najbolj znane Crikvenice zajema tudi nekaj ostalih obalnih naselij – Dramalj, Selce, Jadran. Od vseh je na nas Selce naredilo največji vtis, saj imajo tamkajšnje zalive, tik ob starem delu mesta, zelo lepo urejene. Bel droben pesek naredi vodo še bolj turkizno kot sicer, poleg tega pa je takšna plaža odlična za manjše otroke in njihovo igranje ter tekanje naokoli. Crikveniška riviera sicer ne zajema več kraja Novi Vinodolski, a vendarle se je po njem vredno sprehoditi – nikar ne pozabite na tamkajšnji znameniti zvonik, ki je zgrajen na mestu nekdanje cerkvice, zgrajene zgolj v enem samem dnevi, kot spomin na kugo, ki je v 15. stoletju pustošila v kraju. Od tam se vijejo tudi lepi razgledi na otok Krk.

14. Lovorov labirint

Cesta, ki nas popelje iz središča Crikvenice do trdnjave Badanj vodi mimo lovorovega labirinta, v katerem bodo zlasti uživali najmlajši, zato ga nikar ne spreglejte. Prostor ob labirintu pa je tudi odličen za piknik, saj so tu že postavljeni žari, klopi in mize.

15. Številne razgledne točke – oči Vinodola

Vinodol ponuja tudi nekaj čudovitih razglednih točk, ki so z novim projektom »Oči Vinodola« povezane v neko zaokroženo celoto. Tri razgledne točke (Mahavica, Pridva, Slipica) se nahajajo nad Crikvenico, medtem ko se ostale tri (Gradina, Sviba, Kuk) dvigujejo nad krajem Novi Vinodolski. Mi smo obiskali tokrat zgolj eno in sicer Pridva, do koder se vije ozka, a izredno slikovita pot. Vsekakor vredno obiska – z avtom, kolesom ali peš.

16. Točke za poljubljanje

Na Crikveniški rivieri najdemo tudi prav posebna mesta za poljubljanje – pravzaprav je le-teh 10. Domačini pravijo, da so to odlične romantične točke, ki jih je vredno obiskati če v Crikvenico pripotujete s svojo ljubljeno osebo, ali pa se tam ustavite zgolj zaradi lepih razgledov.

Crikvenica in še nekaj praktičnih nasvetov

Kje jesti?

Crikvenica je zelo dobro turistično razvita – tamkajšnji turizem namreč letos praznuje 130 let, zato gostinske ponudbe ne manjka. Lahko se odločite za hitro malico ali pa svoje brbončice razvajate v kakšni tradicionalni konobi in se spoznate z lokalnimi specialitetami. Mi smo na priporočilo domačinov jedli v Konobi Trabakul, ne daleč stran od glavnega trga v Crikvenici in res je bilo zelo okusno, zato tukaj s hrano zagotovo ne boste zgrešili.

Kje spati?

Crikvenica ponuja cel kup različnih namestitev (apartmaji, kampi, hoteli), a ker smo jo sami obiskali zaradi sodelovanja z Megabonom Slovenija – v svojem programu ponujajo namreč kupone za hotelske namestitve v Crikvenici, smo tudi mi bivali v enem izmed zhotelov v njihovi ponudbi. Hotel Mediteran je sicer starejši, a se nahaja na odlični lokaciji in tik ob morju ter sprehajalni pešpoti, dober kilometer stran od glavnega trga v Crikvenici. Ob hotelu so tudi manjši zalivčki s kamenčki – odlični za otroke in tiste ki si želite dostop do morja brez težav.

Crikvenica je zagotovo odlična destinacija za poletne počitnice – tako za tiste z otroki ali brez, za lenarjenje ali dopust poln zanimivih aktivnosti. Mi smo uživali in glede na vse, kar smo odkrili, obiskali in počeli, boste zagotovo tudi vi, v kolikor se odločite, da boste letošnje poletne počitnice preživeli prav v Crikvenici.

Video – Poletne počitnice v Crikvenici

Crikvenico smo obiskali zaradi sodelovanja s portalom Megabon Slovenija, a vse kar smo zapisali v blog prispevek in raziskali, je nastalo izključno na podlagi naše radovednosti in lastnega mnenja. Pri raziskovanju pa nam je z izposojo avtomobila Ford Focus (slovenski avto leta 2018) pomagal tudi Ford Slovenija ter z idejami in nasveti turistična zveza mesta Crikvenica.