balkan, potovanje, z avtom

Potovanje Črna Gora, najina zadnja država na potovanju po Balkanu, ki sva jo bolj podrobneje raziskala in se z njo prvič seznanila na mejnem prehodu ob Skadarskem jezeru. – največjem na balkanskem polotoku. Na meji Albanija – Črna Gora sva čakala debeli dve uri, saj smo se v dolgi koloni prav po polžje premikali in se skoraj da cvrli na vročini – hvala izumitelju klime! S pogledom na Sv. Štefan sva si poiskala kamp, kjer so senco delale debele oljke. Pisana druščina, po večini tujih turistov in popotnikov, pa nama je delala družbo. Črna Gora je tako za nekaj časa postala najin dom, kjer sva čas izkoristila tudi za počitek in krajše počitnice.

Črna Gora, Balkan, potovanje po Črni Gori, kampiranje, kamp, Sv. Štefan, popotniški blog

Kamp “Crvena glavica” pri Svetem Štefanu, Črna Gora potovanje

Glede na velikost (majhnost) države, sva v Črni Gori vseeno prevozila 645 kilometrov. Država ni ravno velika in prav zato sva na tem potovanju uspela videti veliko znamenitosti, ki jih Črna Gora ponuja.

Prvi na sporedu je bil najbolj prepoznaven samostan Ostrog iz 17. stoletja. Prav mogočno se dviguje nad gozdom in je narejen v živo skalo. Črna Gora je bila v času najinega obiska vroča in soparna, a kljub temu je do samostana Ostrog hodilo veliko romarjev. Nekateri so celo pot do vrha opravili kar bosi. Samostan Ostrog je pravzaprav eden najpomembnejših pravoslavnih romarskih krajev  v državi. Nekateri pot do vrha opravijo kar bosi.
Črna Gora, Balkan, samostan Ostrog, potovanje, popotniški blog

Samostan v skali Ostrog, Črna Gora potovanje

Tudi tukaj se nikakor nisva mogla izogniti vijugastim gorskim cestam, ki jih Črna Gora med potovanjem obiskovalcu ponuja. Le-te so naju vodile vse do severnega dela države in do narodnega parka Durmitor ter tamkajšnjega Črnega jezera. Črna Gora in njena notranjost se nama je zdela veliko lepša od obale. Ne le, da so bile temperature tukaj veliko bolj prijazne, vse je bilo tudi ceneje in veliko bolj divje. Kot nalašč za potovanje s terencem.
Črna Gora, Durmitor, narodni park, potovanje, popotniški blog

Narodni park Durmitor,  Črna Gora potovanje

Na določenih predelih je Črna Gora malo spominjalo celo na našo Veliko Planino. Vsi, ki radi planinarite, pa ne boste razočarani nad nešteto možnostmi, ki jih gorati predel ponuja. Če ste ljubitelji gozdnih sadežev pa bo poletni čas brez dvoma pravi za vas! Borovnice, maline, robide se prodajajo kar ob cesti in ob prizoru polnih kozarcev na domače narejenih stojnicah, sem se jaz zadovoljno nasmehnila in si jih nekaj privoščila.
Črna Gora, Durmitor, Črno jezero, potovanje, popotniški blog

Gozdni sadeži na prodaj – Črna Gora potovanje

Seveda, pa je gorski zrak naredil svoje in sva že komaj čakala, da zavijeva v kakšno planinsko kočo, kjer dobre, konkretne hrane nikakor ne manjka. Notranjost Črne Gore se nama bo zaradi dobrot, ki so bile v primerjavi z obalnim delom smešno poceni, vsekakor dodobra vtisnila v spomin.
Črna Gora, Žabjek, Durmitor, potovanje, popotniški blog

Domače kosilo sva si privoščila, vasica Žabjak, Črna Gora potovanje

Pot naju je iz Žabjaka vodila tudi do znamenitega mostu nad reko Taro, zaradi katerega je Črna Gora še posebno ponosna. Dviga se kar 172 metrov visoko, v dolžino pa meri 365 metrov. S svojimi petimi arkadami pa vse skupaj izgleda še veliko bolj impresivno.
Črna Gora, reka Tara, potovanje, Balkan, popotniški blog

Znameniti most čez reko Taro, Črna Gora potovanje

Po svetu pa je Črna Gora znana še zaradi neokrnjene narave – konkretno doline reke Tare. Kar nekaj časa sva se vozila po ozki soteski in vozila v štric s to prekrasno zeleno-modro reko. Ovinkasto cesto pa so popestrili številni tuneli, izklesani v živo skalo.
Črna Gora, Balkan, reka tara, rafting na Tarii, potovanje, popotniški blog

Kristalno čista reka Tara,  Črna Gora potovanje

Seveda pa nikakor nisva smela izpustiti tudi narodnega parka Lovčan, enega najpomembnejših parkov, ki nama jih potovanje po Črni Gori ponudi. Tu še danes stoji hiša največjega črnogorskega junaka Njegoša, ogledamo pa si lahko tudi njegov mavzolej. Na poti sva srečevala ogromno avtobusov, ki so iz zaliva Kotor vozili potnike iz mogočnih križarskih ladij, ki so se naslajali nad vsemi znamenitostmi, ki jim jih Črna Gora ponuja. Midva sva na srečo vozila ravno v obratni smeri kot oni in sva tako lahko v miru uživala prekrasne razglede, ki so se z vsakim novim metrom odpirali pred nama.
Črna Gora, Kotar, zaliv, Boka Kotarska, Balkan, potovanje, popotniški blog

Razgled na Kotarski zaliv oz. boko kotarsko, Črna Gora potovanje

Razgledi, ki so kot iz razglednice in po katerih je Črna Gora najbolj poznana po svetu, so nama delali družbo skoraj da do mejnega prehoda s Hrvaško, kjer sva se še z enim vmesnim postankom prav počasi in polna nepozabnih doživetij in spominov odpravila proti domu. Najino potovanje z avtom po Grčiji, Makedoniji, Albaniji in Črni Gori se je tako počasi iztekalo.
 

Cene Črna Gora (obala): kamp Crvena glavica pri sv. Štefanu: 12€/noč (vse vključeno) limonada: 2,50€ (obala) Coca-cola: 2,50€ (obala)

Cene Črna Gora (notranjost države): kava Nescafe: 1,20€ Tonik: 1,30€ vstopnina v Durmitor narodni park: 3,00€/os. Gorivo – dizel: 1,29€/l