Plitvička jezera

Plitvička jezera so ena tistih hrvaških znamenitosti, ki dobijo zelo veliko pozornosti med obiskovalci, ki se znajdejo v državi. Vsi, ki ste jezera že obiskali, verjetno veste zakaj so tako popularna, vsem tistim, ki jih še niste, in ste navdušeni nad naravo, vas sprehod po tamkajšnjih poteh nikakor ne bo razočaral.

Plitvička jezera – nasveti za obisk

Splošno o Plitvičkih jezerih

Zaenkrat sem Plitvička jezera obiskala zgolj dvakrat. Prvič so me očarala že kot osnovnošolko in že takrat sem navdušeno občudovala mogočno in neokrnjeno naravo, zaradi katere sem vedela, da se bom tja še vrnila. Nisem si sicer mislila, da bo preteklo toliko časa za ponoven obisk, a letos med počitniško naravnanim potepanjem nam je vendarle uspelo. Plitvička jezera so bila tudi po toliko letih še vedno čudovita in nad lepotami nisem bila navdušena le jaz, temveč vsi trije. Zaradi vožnje z električno ladjico in panoramskim vlakcem je izlet še kako primeren tudi za najmlajše raziskovalce.  

Plitvička jezera so že vse od leta 1949 uvrščena v narodni park in so s tem postala najstarejši narodni park na Hrvaškem. S skoraj 300 km2 je narodni park Plitvička jezera tudi največji narodni park na Hrvaškem.

Sprehod po vseh poteh, brveh, kjer se pred nami odpirajo razgledi na vedno nove slikovite prizore, jezera, slapove in kaskade je res dih jemajoč. Skupno imajo Plitvička jezera 16 terasastih jezer, ki se zlivajo eno v drugo in pri tem ustvarjajo očarljive prizore kaskad in manjših slapov, ki ga začini še kanjon iz peščenjaka. Znotraj parka najdemo celo najvišji slap na Hrvaškem – Veliki slap, visok 78 metrov.

Prav vsa ta svojevrstna narava je narodni park Plitvička jezera leta 1979 uvrstila na seznam naravne kulturne dediščine Unesco.

Kako si organizirati obisk in za koga je primeren

Narodni park Plitvička jezera je odprt skozi celo leto, zato je zanimiv ne glede na čas obiska. Vsak letni čas namreč ustvari drugačne in včasih celo mistične prizore.

Ker je področje Plitvičkih jezer veliko imate na voljo sedem različnih smeri obiska, ki se lahko začnejo na vhodu 1 ali vhodu 2. Vse smeri so dobro označene in tako ni težav, da bi jih zgrešili. Najkrajša smer vam bo vzela 2-3 ure in je dolga 3.500 metrov, medtem ko boste za najdaljšo potrebovali od 6-8 ur. Le-ta je dolga kar 18.300 metrov. Vsem smerem / potem lahko sledite tudi v posebni mobilni aplikaciji parka.

Sami smo se odločili za smer B v dolžini 4.000 metrov, za katero smo s postanki potrebovali nekaj manj kot 4 ure. Poleg nezahtevne hoje smo se po jezeru zapeljali tudi z električno ladjico, na to pa še s panoramskih vlakcem. Od končne postaje z vlakcem in nazaj do vhoda 1, je še nekaj malega hoje, a ste zanjo bogato nagrajeni, saj le-ta ponuja nekaj najlepših razgledov na slikovita jezera.

Znotraj parka je pri postaji za električno ladjico gostinska ponudba, a vam vsekakor priporočam (sploh vsem, ki se odločite za daljše poti ali tiste, ki boste Plitvička jezera obiskali z otroki), da si s seboj vzamete tudi pijačo in malico.

Ne pozabite niti na primerno obutev.

V parku so dovoljeni tudi psi, a na povodcih.

V kolikor boste Plitvička jezera obiskali z dojenčkom, bi vam bolj priporočila nosilko, saj so na nekaterih delih stopnice. Ostale poti in brvi so sicer primerne za vozičkanje. Tekom same poti najdemo tudi nekaj klopic, pri postojanki za električno ladjico pa se najde tudi WC, okrepčevalnica / koča za pijačo, sladoled, prigrizek.

Kdaj je najboljši čas za obisk

Glede nato, da je narodni park Plitvička jezera odprt skozi celo leto, je čas obiska morda najbolj odvisen od vas samih. Plitvička jezera so namreč čudovita prav v vsakem letnem času, saj nam vsak mesec ponudi svojevrstno podobo.

Največ ljudi sicer obišče Plitvička jezera v poletnih mesecih, ko svoje poletne počitnice združijo še z raznimi ogledi, zato je v tem času največja gneča, kot tudi najvišja vstopnina.

V kolikor se odločite za obisk v poletnih mesecih, priporočam, da ste tam že zgodaj zjutraj (vstop je možen že od 7-ih naprej). Tako se boste izognili gneči, imeli razglede skoraj zase, poleg tega pa vam ne bo potrebno čakati na prost sedež na električni ladjici in panoramskem vlakcu.

Čeprav je večina poti v senci pa je zgodnji poletni čas primeren tudi zato, da se tako izognete vročini.

V kolikor nikakor ne marate gneče pa bo vsekakor bolje, da za obisk izberete nizko sezono (november in december ali enkrat med januarjem in majem). Ne le, da so takrat Plitvička jezera najmanj obiskana, tudi vstopnina zanje je takrat občutno cenejša.

Kako je z nakupom vstopnic

Vstopnice v narodni park Plitvička jezera lahko kupite na blagajni pri vhodu ali pa nakup opravite že preko spleta – vsaj en dan pred obiskom.

Glede na čas / sezono obiska, bo tudi cena za vstopnice različna. Več informacij o vstopnicah najdete tukaj.

Kje parkirati

Veliko parkirišče, kjer lahko parkirate z avtom, motorjem, avtodomom najdete pri obeh vhodih. Mi smo parkirali pri vhodu 1. Parkirišče je plačljivo – v času našega obiska je bila cena 10 KUN/uro.

Kje jesti

Pri vsakem vhodu imate možnost hitre prehrane, a če bi si želeli v miru pojesti res nekaj dobrega, tradicionalnega za regijo Lika, nikakor ne boste zgrešili s kosilom / večerjo v restavraciji Lićka kuča, ki jo najdete na začetku parkirišča pri vhodu 1.

Znani so po jedeh izpod peke (večina jedi iz pod peke je sicer potrebno predhodno naročiti, a jed ali dve imajo vedno na voljo). Je pa Simon tukaj jedel res odličen biftek, medtem ko so mene prepričali domači polnjeni ravioli. Mislim, da tako dobrih še nisem jedla.

V kolikor bi se želeli tu ustaviti zgolj za kosilo, brez da obiščete Plitvička jezera, vam v restavraciji omogočijo dve uri brezplačnega parkiranja, zato jim pred odhodom v potrditev izročite kartico parkirišča.

Kje spati

Okoli narodnega parka Plitvička jezera imate veliko izbire za spanje. Lahko se odločite za apartmaje, hotele ali kampe. Mi smo eno noč preživeli v kampu Korana – 8 kilometrov od vhoda 1.

Kamp je ogromen in zanimiv predvsem v tem, da si parcelo izberete tako, da se zapeljete po kampu in kjer vam je všeč, tam prespite. Kamp Korana je poln vzpetinic in dolinic, sence, kar daje vtis divjega kampa, ampak imajo lepo urejene sanitarije, trgovino, restavracijo. Morda bodo nekateri starši pogrešali le igrala. Ponujajo celo brezplačni avtobusni prevoz do vhoda Plitvičkih jezer in nazaj.

Ima pa kamp tudi dobro izhodišče za nadaljnje raziskovanje okolice Plitvičkih jezer. Mnogi se odločijo, da bodo okolico raziskali s kolesom.

Kaj si v okolici še ogledati

V okolici Plitvičkih jezer je kar nekaj zanimivosti, zato boste z lahkoto tukaj preživeli noč, dve ali celo več.

Nekaj idej za izlete: staro letališče Željava, Titova vila, hrib Plješivica, Puškarića jama

Lahko pa se odločite za sprehod do starega mlina Mlinica in Starega gradu Drežnik, ki so lahko dosegljivi tudi peš s kampa Korana. Ker smo bivali tukaj le eno noč, smo mi storili prav to.

Ne daleč stran je tudi farma jelenov, a se je za obisk / voden ogled potrebno predhodno naročiti. V poletnem času so termini zasedeni več dni vnaprej.

 

Plitvička jezera so res izjemen kraj, kjer ti ob vseh lepotah, ki jih ponuja narava zaigra srce. Komaj čakam, da bo naš kamper nared, da jih bomo lahko obiskali tudi v hladnejših mesecih in jih videli še v povsem drugačni podobi.

Prispevek je nastal v sodelovanju z naravnim parkom Plitvička jezera in res sem vesela, da smo lahko vsi trije uživali v tej svojevrstni lepoti.

Video – raziskovanje Hrvaške, vključno s Plitvičkimi jezeri