dateljni, dateljni zdravje, dateljnov sirup, dateljnove palme, dateljni za presno torto

Severna Afrika in cel Bližnji vzhod  je področje dateljnov in dateljnovih palm. Tam so tako rekoč že od nekdaj. Vse pogosteje pa se dateljni znajdejo tudi na naših jedilnikih. Nekaterim je všeč sladkoben okus, nekateri so se zanje odločili zaradi vseh pozitivnih lastnostih. Dejstvo je, da o dateljnih in dateljnovih palmah ne vemo veliko – vsaj ne vsi.

dateljni, dateljni zdravje, dateljnov sirup, dateljnove palme, dateljni za presno torto

Poznamo več kot 1000 različnih vrst dateljnov

Na potovanju po Omanu in Združenih Arabskih Emiratih je bilo dateljnov na pretek. Velikokrat sva jih žvečila za malico, zato je prav, da se o tem sadežu malce bolj podrobno seznanimo.

Zanimiva dejstva o dateljnih in dateljnovih palmah

1. Dateljni so na Bližnjem vzhodu in Severni Afriki lokalna prehrana že več kot 7000 let, gojiti pa so jih začeli približno 5000 let nazaj.

2. Dateljni so izredno hranljivi in imajo veliko vitaminov (A, B, D) ter sladkorja (fruktoze), zato so odličen vir energije.

3. Zaradi dosegljivosti in priročnosti so jih ljudje uporabljali za oddaljena potovanja z ladjami, pri prečkanju puščave, shranjevali so jih v trdnjavah in se z njimi prehranjevali v primeru obleganja s strani sovražnikov. Pravilno shranjeni dateljni namreč zdržijo več let.

4. V kombinaciji s kameljim mlekom, ki vsebuje maščobo in vitamin C, so dateljni idealna kombinacija, da se v telo dobi vse potrebne vitamine. Prav kamelje mleko in dateljni so bili velikokrat edini vir za preživetje. Da telo odraslega človeka dobi vse potrebne vitamine in minerale, mora dnevno zaužiti le 15 dateljnov.

5. V Omanu še danes zaradi tradicije in običaja ob rojstvu sina posadijo dateljnovo palmo. Le-ta raste skupaj z njim in mu na nek način zagotavlja, da njegova družina nikoli ne bo lačna.

5. V Združenih Arabskih Emiratih poznajo 199 različnih vrst dateljnov. V državi je vsega skupaj 44 milijonov dateljnovih palm (98% sadnih dreves) zaradi katerih proizvedejo letno kar 900.000 ton dateljnov. Oman za Arabskimi Emirati precej zaostaja, saj ima le-ta zgolj 8 milijonov dateljnovih palm, kar predstavlja skupaj 82% vseh sadnih dreves v državi in 268.000 ton dateljnov letno. Vodilna država po proizvodnji dateljnov je Egipt, sledijo mu Saudska Arabija in Iran. Tako Oman, kot Združeni Arabski Emirati, pa se uvrščajo med TOP 10 proizvajalcev dateljnov na svetu. Poznamo več kot 1000 različnih vrst dateljnov.

6. Koščice dateljnov uporabljajo za izdelavo mila in črtala za oči (eyelinerja)

7. Za oprašitev cvetov se potrebuje moška in ženska rastlina / dateljnova palma. Čas oprašitve je zgolj dva dni.

8. Dateljnove palme niso ljudem služile le zaradi dateljnov, ampak so bile dateljnove palme široko uporabne. Služile so kot edina prava senca sredi krute puščave. Njihove liste so uporabljali tudi za pletenje košar, tepihov/talnih oblog, pahljač, pladnjev. Deblo so uporabljali za ogrodja pri šotorih ali pa so iz njega izdelovali celo pohištvo. Vlakno z debel so uporabljali za vrv, pasti za ribe, krtače in celo kot polnilo za blazine.

9. V svetu postaja popularen tudi dateljnov sirup, narejen iz posušenih mletih dateljnov. Prvič sem dateljnov sirup poskusila na potovanju po Omanu in komaj sem čakala, da obiščem Združene Arabske Emirate, da si zopet naredim zalogo. Dateljnov sirup je odličen vir vitaminov in mineralov. Ima veliko železa, kalija, bakra, mangana, magnezija,  in je bolj zdrav nadomestek sladkorju. Uporablja se tudi za sladice (presne torte), odličen pa je tudi z jogurtom, skuto, vanilijevim sladoledom in kot dodatek raznim napitkom / smoothijem.

10. Po islamski tradiciji naj bi bila ravno dateljnova palma drevo življenja v rajskem vrtu.

dateljni, dateljni zdravje, dateljnov sirup, dateljnove palme, dateljni za presno torto

Dateljnov sirup je bogat z vitamini in minerali

Če se boste kdaj potepali po deželah, kjer so dateljni tradicionalen sadež, si vzemite čas za pokušanje in testiranje, saj boste presenečeni, kako zelo različni so si med seboj. In nikar ne pozabite na dateljnov sirup, za katerega se vedno priporočam. 😉