denar za potovanja

Skoraj vedno, ko nekomu omeniva, da odhajava na potovanje, dobiva enako vprašanje: “Od kje nama denar?” Po pravici povedano, naju to vedno nekoliko razjezi…. Ponavadi so nad najinimi potovanji začudeni predvsem tisti, ki imajo boljši življenjski standard kot midva, a svoje finance namenjajo povsem drugim stvarem, kot pa so potovanja. Z razliko od takšne osebe, midva vse svoje prihranke in čas nameniva potovanjem. In ne, ni nama potrebno zavidati, saj verjetno marsikdo med vami takšnega varčevanja ne bi niti povohal.

Verjeli ali ne, ampak to, da se odpraviš na drug konec sveta dandanes sploh ni več tako drago. No, sicer pa je vse odvisno od tega, kako tja potujete. Luksuzna potovanja so še vedno luksuz in draga, ampak če so vaša potovanja poceni, boste presenečeni, da se že z dobrimi 1000€ lahko za tri tedne ali cel mesec podate povsem na drug konec sveta. V prvi vrsti pa so za nizke stroške odločilne poceni letalske karte. Ravno zadnjič mi je kolega omenil, da je dobil povratno letalsko karto za Filipine za 180€, nekdo drug pa za 300€ leti na Tajsko, tretji v Gvatemalo!! Ja, z nekaj triki, sreče in sledenjem akcij, se da lahko zelo poceni potovati.

No, ampak 1000€ še vedno ni malo denarja. Nekateri ga na žalost zaradi težke finančne situacije res ne morejo privarčevati, medtem ko ga drugi lahko mimo grede zapravijo tekom leta, brez da bi se tega sploh zavedali.  In verjemite, z nekaj preprostimi ukrepi se boste hitro lahko enkrat letno podali na kakšen potep.

Kako privarčevati denar za poceni potovanja?

  • Regres

Če ste med tistimi srečneži, ki dobijo regres in če vam le-ta ne predstavlja nujen znesek za poplačilo preteklih položic, ga enostavno dajte na stran, kot da ga sploh nikoli ni bilo. Dobrih 600€ regresa v gospodinjstvu z dvema zaposlenima to že torej pomeni 1200€. S takšno vsoto gresta dve osebi ali celo družina brez večjega problema na potovanje po Evropi. Nihče namreč ne trdi, da morajo biti potovanja le poti izzven Evrope! Midva sva za najina potovanja (Romunija & Moldova / Grčija & Albanija & Makedoniji & Črna Gora / Otok Lefkas) odštela celo manj kot 1200€.

  • Cigareti

Ste kadilec oz. kadilka? Ne dolgo nazaj sem malce radovedno povprašala prijatelja, koliko zapravi za cigarete in priznam, kar malce se mi je zataknilo. Mesečna vsota ni bila zanemarljivo nizka – 90-100€/mesec. Če vam potovanja res tako veliko pomenijo, se bi morali brez večjih problemov odpovedati nezdravi razvadi – tako bi v 12ih mesecih privarčevali več kot 1000€/osebo. V primeru dveh kadilcev v gospodinjstvu pa to pomeni kar 2000€/leto!!

  • Kavica

Kolikokrat na dan si privoščite kavico v kakšnem lokalu? No, recimo, da si v povprečju privoščite eno na dan. Kava z mlekom v večini primerov stane 1,20€, kar mesečno znese 36€. V enem letu bi v tem primeru le za kavice zunaj zapravili 432€/osebo. No ja, za potovanje v oddaljene kraje to morda res da ne bo dovolj, ampak za kakšen tedenski izlet znotraj Evrope, pa bo z nekaj iznajdljivosti in nepretiranim zapravljanjem, moralo zadostovati. Ste vedeli, da v primeru akcijskih cen določenih nizkocenovnih letalskih družb lahko letite že za 50€ na Sicilijo, Malto, Valencijo itd. Odlične destinacije, ki vas ne bodo pretirano udarile po denarnici so tudi Albanija, Srbija, Bosna in Hercegovina, Romunija, Bolgarija.

  • Žuranje

Vedno je luštno druženje s prijatelji, ampak za vikend ste tako lahko ob 50 ali celo več evrov.  Že to, da greste vsak drugi konec tedna žurat vas bo prišlo okoli 1300€. Leto ima namreč 53 oz. 54 tednov in če greste ven le vsak drugi konec tedna, je to vsaj 26x. Midva že dolgo ne hodiva ven in če se dobimo s prijatelji, je to ponavadi kar pri komu doma. Ni kaj, tudi emšo prinese svoje.
Da boste kaj več privarčevali pa boste morda postali tudi malce manj družabni. Ampak kaj hočete – saj veste, zakaj to delate, kajne?

  • Prehrana

Presenečeni boste, koliko denarja lahko človek privarčuje z nekaj pameti v trgovini. Midva to še nekoliko potencirava, saj imava doma svoj vrt in si tako vsaj za 4-5 mesecev močno olajšava nakupovanje in več privarčujeva, sploh če to primerjava z domačimi izdelki na tržnicah, ki dosegajo višje cene, kot v trgovinah. S svojim vrtom (četudi stoji na balkonu) lahko hitro privarčuješ nekaj dodatnih sto evrov na leto. Poleg tega pa ne kupujeva hrane v smislu pogrej in pojej, ampak si vse pripravljava sama (vključno s kruhom, njoki, testom za pico itd.). Ne le da je ceneje, tudi bolj zdravo in okusno je vse kar se znajde na najinih krožnikih.
Priporočava, da si vaše nakupe v trgovini začnete beležiti in tako boste najlažje videli, kaj je tisto, čemur se lahko dodatno še odpoveste. In nikar v trgovino brez nakupovalnega listka, ki se ga strogo držite!

  • Prioritete

Zadnja in prav nič manj pomembna stvar pa so seveda vaše prioritete. Če vam druge stvari pomenijo več kot potovanja, se potem nikar ne razburjajte, če se kdo raje potepa po svetu, kot pa da je oblečen po zadnji modi, se naokoli prevaža z dragimi avtomobili, se razvaja v masažnih salonih, hodi v drage restavracije, k frizerju, kozmetičarki… Velikokrat se je samo zato, da je lahko odšel na poceni potovanje, odrekal celo leto… Ampak to ga sploh ne moti, saj mu dogodivščine na poti ne bodo nikoli pomenile toliko, kot stvari… In zakaj bi potem njegovo nizko cenovno potovanje sploh motilo vas?

Res je, da sva velikokrat deležna zavistnih pogledov, ker toliko potujeva (kolikor se pač sploh da ob redni službi), ampak to, kako sva si celotno življenje podredila potovanjem, pa pravzaprav nikogar niti ne zanima. Seveda, vedno je lažje pogledati le tisto, kar je vidno na površju…globina pravzaprav nikogar ne zanima. Da pa si potovanja sploh lahko privoščiva, pa tudi na poti ne zapravljava brezglavo in vedno gledava na vsak evro, ki ga lahko privarčujeva. To je najlažje storiti tako, da se odrečeva udobju… In predno nekomu namenite zavistno grenki nasmešek, ker gre “spet” na potovanje, se raje vprašajte, če si kaj takega resnično sploh želite.