divje kampiranje, avanturistična potovanja, poceni potovanja

Divje kampiranje in naše izkušnje, ki smo jih pridobili v letih našega bolj avanturističnega potovanja. Največ vprašanj o divjem kampiranju pa sva dobila, ko smo bili na našem potovanju po Turčiji, Gruziji in Armeniji, zato sem sklenila, da bo najbolje, da o tem spiševa kar nekaj naših izkušenj.

divje kampiranje, avanturistična potovanja, poceni potovanja

Že v dvoje je bilo lepo, v troje pa je še malce lepše (Divje kampiranje)

Divje kampiranje

Kampiranje, kot opažava, postaja vedno bolj popularno. Večina ljudi se sicer zato poslužuje registriranih kampov, a obstajamo tudi takšni, ki to raje počnemo nekje na samem, v divjini. Razlog zato ni v ceni (čeprav na dolgem potovanju tudi to ni zanemarljiv strošek), ki bi jo morali odšteti za kampiranje, kot zaradi občutka svobode, ko si sredi ničesar in si prostor deliš ponoči le z zvezdnatim nebom.

Oman potovanje, potovanje v Oman, Oman z avtom, avanturistično potovanje

Nepozabno divje kampiranje v Omanu

Divje kampiranje ni za “razvajene”

Pri divjem kampiranju tako odpade vso udobje – pozabite na stranišče in tuš, če ga seveda ne vozite s seboj. Tekočo vodo za umivanje, kuhanje, pranje perila ali posode, pa tako predstavlja kar kanister z vodo. No vsaj tako to zgleda pri nas, ko spimo v avtomobilu. Divje kampiranje z avtodomom pa je že povsem druga zgodba.

divje kampiranje, avanturistična potovanja, poceni potovanja

Divje kampiranje ni luksuzna stvar – razen če potujete z avtodomom

Kje je divje kampiranje sploh dovoljeno?

Po svetu so države, ki divje kampiranje zakonsko prepovedujejo in preganjajo, a obstajajo tudi takšne, ki to sprejemajo in dovolijo – tako ni tudi nič nenavadnega, če boste pri tem videli domačine. Nekatere države pa so do divjega kampiranja ravnodušne, čeprav ga na primer ne dovolijo. Države, kjer nisva imela nikakršnih problemov z divjim kampiranjem so na primer Grčija, Italija, Albanija, določeni predeli Romunije, Oman, Združeni Arabski Emirati, Turčija, Gruzija, Armenija. Če imava prave podatke, boste z divjim kampiranjem prišli čez tudi v skandinavskih deželah,, Španiji, Portugalskem, Maroku, Avstraliji – da zgolj naštejeva nekatere. Seveda pa se da divje kampirati tudi v vseh ostalih državah, ki tega ne dovolijo, a če vas dobijo policija, vam kakšna kazen ne uide. Pri nas v Sloveniji, kot tudi na Hrvaškem, divje kampiranje ni dovoljeno.

divje kampiranje, avanturistična potovanja, poceni potovanja

Ni ga čez spanje sredi ničesar (Divje kampiranje)

Kako se pripraviti na divje kampiranje?

Najbolje je, ne glede na državo kjer se za divje kampiranje odločite, da se umaknete od glavnih cest in kakšnemu radovednemu pogledu. Prav tako obstaja tudi nenapisano pravilo, da na privatnem dvorišču / vrtu brez vprašanja pač ne boste postavljali svoje mobilne postelje / šotora. Nikar pa ne pozabite tudi na dejstvo, da ste v naravi in da je pač potrebno za seboj pospraviti. Nam se je že kar nekajkrat zgodilo, da smo recimo našli lep prostor, s smetmi in tako najprej vse pobrali in se tako utaborili. Tako ne le, da pustimo za s seboj, kot smo dobili, ampak vse skupaj naredimo še lepše.

Sardinija potovanje, potovanje na Sardinijo, Sardinija z avtom

Divje kampiranje je lepo tudi v družbi in druženju ob tabornem ognju

Kaj narediti, ko ne najdeš primernega prostora za divje kampiranje?

Včasih te preseneti tudi pot, pomanjkanje časa, pokrajina, prenaseljenost, ko res ne veš, kje bi se zasidral za eno noč. Tako sva tudi midva že nekajkrat potrkala na kakšna vrata domačinov in jih povprašala za dovoljenje. Še nikoli nama ni nihče rekel ne. Pravzaprav so bili do naju vsi tako gostoljubni, da nama je bilo že kar malo nerodno.

združeni arabski emirati potovanje, znamenitosti v arabskih emiratih, potovanje v arabske emirate, arabski emirati znamenitosti

Med divjim kampiranjem se spletajo zanimive zgodbe

Divje kampiranje morda res ni za vsakogar, a če še nikoli niste poskusili, vam kljub precej »štrapacnemu« načinu prenočevanja, morda ravno ta način zleze pod kožo. Sicer pa – če ne poskusite ne boste nikoli izvedeli. 🙂