New York, New York potovanje, New York znamenitosti

Znamenitosti v New Yorku so tako številčne, da se lahko v mesto vedno znova vračate, pa jih nikakor ne boste videli v celoti. A teden dni v New Yorku in za raziskovanje tamkajšnjih znamenitosti vseeno ni malo – četudi vas pot zanese izven Manhattna.

Če sem pred tremi leti pisala, kaj vse se da pogledati v New Yorku v le 24-ih urah pa smo se tokrat vsi trije znašli v tej metropoli za celih sedem dni – in če sem čisto iskrena, je bilo tudi tokrat za vse na naših seznamih želja še vedno premalo časa.

Znamenitosti za sedem dnevno raziskovanje New Yorka

Pogled na Kip Svobode

Simbol New Yorka je zagotovo Kip Svobode. Že doma smo se odločili, da si ga ne bomo ogledali čisto od blizu (nanj se lahko sicer tudi povzpnete in se zapeljete še do Eliss otoka, ki je bila prva postojanka za več kot 12 milijonov prišlekov v ZDA in mesto New York) in smo se tako odločili le za brezplačen izlet z ladjico, ki nas je popeljala mimo.

Sprehod po Finančni četrti

Prve štiri noči smo bivali v rezidenčno-apartmajskem hotelu Q&A, ki je bil lociran le dve ulici stran od borze in Wall Streeta. Tako smo si en cel dan rezervirali tudi za spoznavanje finančne četrti – z vsemi parki, nebtičniki, cerkvijo sv. Trojice in bronastim bikom, ki je med turisti tako priljubljen, da boste potrebovali kar nekaj sreče, da se prerinete blizu.

Obisk muzejev

Mesto New York je raj za ljubitelje muzejev – takšnih in drugačnih, a nekaj jih zagotovo izstopa. Verjetno pa sta naravoslovni muzej in metropolitanski muzej tista dva, ki se najpogosteje znajdeta na seznamu obiskovalcev, ki se prvič znajdejo v mestu New York. Zelo zanimiva zna biti tudi letalonosilka oz. Intrepid Sea, Air Space Museum, a nam je zanjo zmanjkalo časa.

Vzpon na razgledno točko

Na Manhattnu je veliko stolpnic, ki ponujajo razgledno točko (zanje je potrebna vstopnina), a najbolj ikoničen je brez dvoma kar Empire State Building. Nič manj zanimivi razgledni točki pa nista Top Of The Rock in One World – slednji je zgrajen tik ob spomeniku dvojčkov, ki sta bila zrušena v terorističnem napadu.

Posedanje v Centralnem parku

Nič ni bolj lokalnega, filmskega in hkrati turističnega kot obisk Centralnega parka, sprehoda, kolesarjenja in posedanja na kakšni klopci ali kar piknika na travi.

Druženje na strešnih lokalih (rooftop bars)

Mesto New York je mesto, ki nikoli ne spi in nič nenavadnega ni, da so tam za večerna druženja popularni med domačini tudi lokali na strehah raznih nebotičnikov iz katerih se vijejo zanimivi razgledi. Eden najbolj ikoničnih je kar 230 Fifth Rooftop Bar, kjer boste med skranjem koktejla uživali ob pogledu na sam Empire State Building.

Sončenje na plaži Brighton

O ja, tudi mesto New York ima svojo plažo, kjer se lahko (če vam hladna voda ne predstavlja ovir) namočite v morju. Plaža je priljubljena med domačini za vikende, zato jo je najbolje obiskati kar med tednom.

Zabava v luna parku na Coney Islandu

Coney Island je najbolj znan po svoji obalni pešpoti, tradicionalnem luna parku, tamkajšnjimi bari in peščeni plaži, kjer se čez poletje kar gnete domačinov, pomešanih s turisti. Če vam čas dopušča, je izlet na Coney Island vsekakor simpatična popestritev izleta v New York. Nam je bilo tu zelo všeč.

Raziskovanje Brooklyna

Čeprav v času obiska mesta New York marsikdo ne zapusti Manhattna, pa je za res tisto pravo in bolj celovito sliko New Yorka zagotovo vredno obiskati tudi Brooklyn ali kakšen drug predel mesta. Bolj v notranjost Brooklyna boste odšli, bolj boste spoznali, kako drugačen je Manhattan od ostalih predelov. Ker smo tudi mi želeli spoznati še malce več pristnega vzdušja, smo tri noči preživeli tudi v Brooklynu – v hotelu The Brooklyn in od tam raziskovali naprej.

Selfi na mostu Brooklyn

Poleg kipa Svobode je Brooklynski most zagotovo ena bolj znanih znamenitosti v New Yorku, zato nikar ne izpustite sprehoda čez ta 1825 metrov dolg most.

Občudovanje nebotičnikov

Južno od centralnega parka se za pozornost »preriva« kar nekaj mogočnih nebotičnikov, ki pa jih ne manjka niti južneje na Manhattnu, v finančni četrti. Za nas, ki nismo navajeni tako visokih zgradb, je pogled vsekakor veličasten.

Times square

Čeprav morda New Yorka ne boste obiskali za novo leto, ko se največ ljudi zbere na Times squaru, pa je to še ena tipična turistična lokacija, kamor roma trume turistov, zato se pripravite na gnečo, medtem ko boste v svoj objektiv lovili svetleče reklamne panoje.

Predstava na Broodway-u

Če vam obisk New Yorka predstavlja tudi to, da doživite in si ogledate predstavo na Broodway-u, potem nikar ne spreglejte TKTS kioskov, kjer se na dan predstave vstopnice zanje prodajajo tudi za polovično ceno.

Nakupovanje

Mesto New York je raj za nakupovanje. Pravzaprav mnogi v New York pripotujejo izključno zaradi tega. Če debelina denarnice ni ovira, boste najbolj ekskluzivno ponudbo našli kar na peti aveniji. Drugače pa je raznoraznih trgovin vse povsod polno. Če vas pot v New York zanese zgolj zaradi nakupovanja, pa nikar ne pozabite na outlet Woodbury, kamor vozijo iz Manhattna kar avtobusi.

Okušanje ulične prehrane

ZDA so znane po razni ulični prehrani in tudi mesto New York nič ne zaostaja za tem. V predelih, kjer je veliko turistov in poslovnih prostorov, stoji cel kup »food-truckov«, kjer si za relativno malo denarja (v primerjavi z restavracijami v mestu), lahko privoščite malico / kosilo / večerjo.

Kitajska četrt

Mesto New York ima veliko raznih četrti, ki jih tudi obiskovalci vedno bolj obiskujejo. Ena bolj znanih na Manhattnu pa je zagotovo kitajska četrt, ki s sprehodom po njej res ustvari pristno kitajsko vzdušje.

Poklon žrtvam terorističnega napada

Verjetno ni New Yorčana, ki si ne bi zapomnil terorističnega napada 11. septembra 2001, v katerem sta se zrušila »dvojčka« in pod sabo pokopala skoraj 3000 žrtev. Prav njim v spomin so na mestu, kjer sta nekoč stala dvojčka naredili spomenik, ki je hitro postal tudi ena večjih znamenitosti južnega dela Manhattna.

High Line

New York res da velja za betonsko džunglo, a kar nekaj je zelenih kotičkov, ki pustijo pozabiti, kje se nahajamo. Ena popularnejših »zelenih« znamenitosti so tudi zapuščeni železniški tiri, ki so jih predelali v privlačno, zeleno in 2,3 kilometra dolgo pot na zahodnem delu Manhattna.

Chelsea market

V stari zgradbi, v kateri so nekoč razvili popularne Oreo piškote, je dandanes vse polno trgovinic, restavracij, pisarn in celo televizijska hiša. A obiskovalci New Yorka Chelsea market obiščemo zaradi živega dogajanja in raznolike kulinarčne ponudbe ter simpatičnega ambienta.

Hladna osvežitev s pivom Brooklyn

Ker smo tri noči preživeli tudi v Brooklynu, je bilo nazdravljanje z lokalnim pivom seveda obvezno.

Pogled na Manhattan

Če vam razgledne točke ne dišijo najbolj (tudi zaradi dragih vstopnin) pa je lep pogled na Manhattan viden z ladjice – brezplačen trajekt vozi npr. na Staten Island in vam ne ponuja le lepega razgleda na Manhattaen, temveč tudi na Kip Svobode. Manhatten pa se lepo vidi tudi iz Brooklyna in sicer iz sprehajalne poti južno od Brooklynskega mostu.

S Simonom imava veliko raje naravo, kot pa betonsko džunglo, a se oba strinjava, da te energija in vzdušje mesta New York povsem prevzame – tako zaradi tipičnih, kot tudi manj tipičnih znamenitosti.

Video – sedem dni v New Yorku