Jezero Tegernsee na Bavarskem, Nemčija

Enotedensko potovanje z avtom v Nemčijo, natančneje po južnem delu Bavarske, bo navdušilo vse tiste, ki imate radi naravo – bodisi hribe bodisi jezera. Aktivnosti na prostem pa si boste lahko popestrili še z obiskom kakšnega zanimivega muzeja ali tematskega parka, kar bo sploh odlična popestritev celotnega potovanja, v kolikor boste v Nemčijo potovali z otrokom.

Teden dni za južno Bavarsko – program potovanja

Dan 1: Slovenija – Berchtesgaden (270 km)

Tik po avstrijsko-nemški meji leži simpatično mestece Berchtesgaden. Nahaja se ob vznožju nemških Alp in je zato odlično izhodišče za pohodništvo ali zgolj za lahkotne sprehode po gozdnih poteh, ki vas popeljejo do dih jemajočih razgledov in lepo urejenih koč.

Dan izkoristite za ogled zabavnega in za vse generacije zanimivega rudnika soli Salzbergwerk, ter se seznanite z njegovo izjemno 500-letno zgodovino.

Po ogledu se namestite v hotel (mi smo bivali v hotelu Schwabenwirt) in nato čas izkoristite za kosilo in sprehod po  slikovitem starem delu kraja, kjer boste lahko občudovali tipične alpsko poslikane hiše.

Popoldne se lahko odpravite še do kraljevega jezera Königssee ali pa raziščete sotesko Almbachklamm.

Dan 2: Berchtesgaden

Po zajtrku se z zgodovinsko gondolo, staro že 70 let, popeljite do pohodniške točke na 1020 metrov nadmorske višine. Glede na vreme in kondicijo si tam izberite pohodniško pot, ki vam ustreza. Ne pozabite niti na obisk Orlovega gnezda – Hitlerjeve rezidence. V eni izmed koč si privoščite kosilo, nato pa se spustite nazaj v dolino. Prosto popoldne izkoristite za lahkotno raziskovanje kraja ali pa se za relaksacijo odpravite do tamkajšnjega vodnega parka. Več informacij o aktivnostih v kraju Berchtesgaden najdete tukaj.

Dan 3: Berchtesgaden – Chiemsee / Kimsko jezero (80 km)

Po zajtrku se odpravite do zanimive tovarne sanj oziroma do Hans Peter Porsche Traumwerk, kjer boste našli izjemno privatno zbirko starih igrač, avtomobilov in modelirne železnice. Dih jemajoče tako za odrasle, kot otroke.

V kolikor potujete z otroki v starosti od 3 do 12 let, vam ne bo žal, če se boste ustavili tudi v tematskem parku Ruhpolding, blizu jezera Chiemsee. V parku najdemo okoli 60 različnih atrakcij, ki bodo najmlajše zabavale več ur. Podrobnosti najdete v samostojnem prispevku Tematski parki v Nemčiji.

Popoldne prispete do jezera Chiemsee, kjer boste tudi prenočili. Ob jezeru je kar nekaj kampov, kot tudi hotelov. Mi smo enkrat spali na turistični kmetiji Ferienhof Moyer, enkrat pa v hotelu v središču kraja Prien – Hotel Bayerischerhof Prien. Če vam dopušča čas, se sprehodite po okolici.

Dan 4: Chiemsee jezero

Chiemsee Jezero ponuja cel kup aktivnosti – od kolesarjenja, vodnih športov, do najbolj popularnega ogleda ženskega in moškega otoka. Na slednjem je grad Ludvika Bavarskega, ki privabi največ obiskovalcev. Kaj vse vam ponuja Chiemsee jezero, si preberite tukaj.

Dan 5: Chiemsee – Tegernsee (65 km)

Po zajtrku sledi še eno jezero – Tegernsee, ki velja za enega najčistejših in najslikovitejših v Nemčiji. Okolica je obdana z s hribi, zato je destinacija zelo popularna med pohodniki in vsemi, ki imajo radi aktivnosti v naravi.

Dan izkoristite za spoznavanje krajev okoli jezera, a najprej se je morda najbolj smiselno podati do namestitve, sploh če ste izbrali takšno, ki ponuja tudi Tegernsee kartico, s katero dobite na destinaciji številne popuste.

Raziščite jezero in okoliške kraje z ladjico ter se na kosilo podajte v lokalno sirarno Naturkäserei Tegernsee.  Popoldne izkoristite za nekaj adrenalina – blizu kraja Oedberg je namreč poletno sankališče in adrenalinski park.

Dan 6: Tegernsee

Dan bo pohodniško naravnan, saj bi bilo res škoda zamuditi tamkajšnje pohodniške poti. Z vzponom lahko začnete pri vznožju ali pa se na 1620 metrov nadmorske višine podate kar z gondolo Wallberg. Od tam imate možnost številnih poti in očarljivih razgledov.

Preostali čas izkoristite za sprehod, kolesarjenje ali morda celo kopanje v jezeru. Več o jezeru Tegernsee in okolici tukaj.

Dan 7: Tegernsee – Slovenija

Zadnji dan potovanja po južni bavarski, na katerem ste si nabrali kar nekaj novih popotniških doživetij, vas vodi le še nazaj do doma.

Vedno se rada odpravim na potovanje po Nemčiji ne glede na to ali je to zgolj hiter vikend izlet ali pa daljše raziskovanje. Južni del bavarske pa je zaradi bližine in številnih zanimivosti še toliko bolj privlačen ne glede na dolžino, kot tudi ne glede na letni čas.