Enodnevni izlet, Avstrijska Koroška, kam na izlet

Kam na izlet da ni predaleč? Po kratkem premisleku je padla odločitev – na Avstrijsko Koroško.

Preko Jezerskega, kjer sva si mimogrede natočila jezersko slatino, sva se odpeljala čez popolnoma prazen mejni prehod. Kmalu sva prišla v Železno Kaplo (Eisenkappel) in se odpravila v tamkajšnji turistično informativni center in se spoznala s ponudbo. Odločila sva se, da si ogledava Geološki svet, kjer je na zelo zanimiv način predstavljen geološki nastanek Karavank in njihove značilnosti. Kogar zanima geologija, mu obiska zagotovo ne bo žal.

Sprehodila sva se po vasici, kjer imajo tudi zdraviliški center, si privoščila kavico in se odpeljala naprej. Preko Žitare vasi (Sittersdorf) sva se odpravila proti Globasnici (Globasnitz). Ob lepo urejenem Ženeškem jezercu (Sonneggersee) sva v prijetni senci pomalicala. Jezero ni veliko, vendar lepo urejeno. Kljub dokaj zgodnjem času, je bilo gostilo že kar nekaj obiskovalcev in kopalcev. Ob tem se človek sprašuje, kako lahko iz navadne malo večje »mlake«, naredijo prijetno turistično točko. Pri nas pa se nič ne splača, če pa bi kdo rad kaj naredil, pa ob vsej birokraciji in predpisih ter zahtevah kar kmalu odneha. Škoda!

Enodnevni izlet, Avstrijska Koroška, kam na izlet

Ženeško jezero oz. Sonneggersee (Enodnevni izlet – Avstrijska Koroška)

Za Globasnico sva se odločila zaradi zanimivega gradu Elberstein oz. Košnikov grad, ki sta ga  skoraj sama s pomočjo prijateljev sezidala Koroški Slovenec Johann Elbe in njegova žena. Z gradnjo sta začela l. 1976. Čisto vse, kar je v gradu narejeno iz lesa (izrezljana vrata, pohištvo, kipci, skulpture), je izdelal sam gospod Johann. Oba z ženo sta resnično prava umetnika – tudi vse slike, ki so v gradu, je delo njunih rok. Čeprav grad predstavlja dom zakoncema, pa je del njega odprt tudi za obiskovalce. (Vstopnina 3 €/osebo)


Iz Globasnice, kjer najdemo tudi zgodnje krščansko romarsko pot na goro Sv. Eme, sva pot nadaljevala preko Velikovca (Volker Markt) in Mostiča (Bruckl) proti gradu Ostrovica (Burg Hochosterwitz). Grad leži blizu Šentvida ob Glini (Sankt Georgen am Langsee). To je eden najslikovitejših gradov v Avstriji, na kar kaže že pogled od daleč. Grad stoji na 160 m visoki apnenčasti skali in ima 14 obrambnih vrat s petimi dvižnimi mostovi. Današnja podoba gradu je iz druge polovice 16. stoletja in od takrat ni bil grad nikoli premagan. Prvič se grad omenja v leta 860 v listini Ludvika Nemškega. Do vrha gradu se lahko popeljete z vzpenjačo, lahko pa se nanj odpravite kar peš po 620 m dolgi poti, med katero boste prečkali tudi vseh 14 obrambnih vrat. Vsaka vrata imajo svoje ime in posebno obeležje. Vsekakor, če le lahko, se vsaj v eno smer odpravite peš. V gradu si lahko ogledate muzej, lahko pa le občudujete razglede z gradu.

Vstopnina na grad: 15 €/ odrasli, otroci od 6 do 15 let 12€, starejši nad 65 let 13 €, družinska karta 45 €, dvigalo na grad 9€/osebo.

Po ogledu gradu Ostrovica je sledila še pot domov čez Celovec / Klagenfurt, saj se grad nahaja le 18 kilometrov severno od mesta. Odločila sva se, da prečkava prelaz Ljubelj, kjer sva si kmalu po prestopu meje ogledala še spominsko obeležje taboriščnikom podružnice Mauthausen. Le-ta je bila zgrajena leta 1943, medtem ko so med 2. sv. vojno gradili predor skozi Karavanke. Med taboriščniki je bilo največ Francozov, a med njimi so se znašli še drugi, tudi Slovenci.

S tem sva zaključila najin zanimiv enodnevni izlet, za katerega nisva rabila avstrijske vinjete, nisva imela nobenih prometnih zastojev, nobenega čakanja na mejnih prehodih in spoznala cel kup novih krajev v prevečkrat prezrti Avstrijski Koroški.  

Na pot in raziskovanje sta se tokrat odpravila moja starša in tako sta za naš blog delila idejo za izlet še z nami.