enodnevni izlet, berxhtesgaden, nemčija

Berchtesgaden je majhen kraj, tik ob avstrijsko-nemški meji, zato je kot nalašč za hiter enodnevni izlet.

S svojo lego ima Slovenija res odlično izhodišče za razne izlete, tudi čez mejo. Dobra vremenska napoved in organizacija enodnevnega ali dvodnevnega izleta se lahko začne. Čeprav Berchtesgaden leži v Nemčiji, pa vas do tja iz Ljubljane loči zgolj 3 ure vožnje, zato je obisk destinacije res odlična ideja za krajši in hitro organiziran pobeg. Lahko ga celo združite z obiskom Salzburga, saj ju med sabo loči zgolj 35 kilometrov.

Berchtesgaden in okolica ponujajo cel kup stvari in takoj ko se bo vaše raziskovanje začelo, boste pravzaprav obžalovali, da ne boste tukaj ostali dlje časa – vsaj mi smo. A brez skrbi, tudi v enem dnevu boste lahko marsikaj doživeli in videli.

Kaj početi in videti v kraju Berchtesgaden?

Vožnja s staro gondolo Obersalzbergbahn

Vožnja z gondolo Obersalzbergbahn je prav posebno doživetje, saj ne gre za navadno gondolo. Le-ta namreč šteje že konkretnih 70 let in je pravi zgodovinski primerek. V 12-ih minutah vas 1530 metrov dolga linija popelje na 1020 metrov nadmorske višine in pri tem premaga 490 višinske razlike. Vmes enkrat prestopite in se na končni postaji izkrcate, ki je tudi odlično izhodišče za najrazličnejše pohodniške poti.

Pohodništvo

Pohodniške poti v Nemških Alpah vas bodo popeljale do čudovitih razgledov in bogate gostinske ponudbe v lepo urejenih gorskih kočah.

Poletno sankališče

Tisti, ki imate radi nekaj adrenalina, nikar ne spreglejte poletno sankališče, nedaleč stran od zadnje postaje gondole. Proga, dolga 600 metrov, vas ne bo navdušila le zaradi ovinkov, temveč tudi zaradi razgledov.

Orlovo gnezdo in Dokumentarni center

V Nemških Alpah, nad krajem Berchtesgaden, se nahaja tudi znamenito Orlovo gnezdo – zgradba, ki jo je v dar Hitler dobil za njegov 50. rojstni dan. Nahaja se na višini 1834 metrov in ponuja prekrasne panoramske razglede. Do tja vas popelje poseben avtobus. Postanek v Dokumentarnem centru pa vas bo spoznal z zgodovino Nacistične Nemčije.

Rudnik soli Salzbergwerk Berchtesgaden

Obisk še vedno delujočega rudnika soli je čudovito in nepozabno doživetje za vso družino. Brez starostne omejitve, ga lahko obiščete tudi z najmlajšimi popotniki – dojenčki. Tisti večji, pa boste med uro dolgo vodeno turo spoznali 500-letno zgodovino pridobivanja soli. Vožnja z vlakcem in spust po rudarskem toboganu, pravzaprav dveh, pa vas bo zagotovo nasmejala do solz. Romantična je tudi vožnja s splavom po jezeru ogledal, med katerim se boste navduševali tudi nad predstavo luči in glasbe.
Pred vstopom v rudnik nas vas čaka še posebna obleka – najin Ren jo je takoj vzel za svojo in jo na koncu nikakor ni hotel sleči.
Posebno pohvalo pa si zasluži tudi pozornost do gostov različnih narodnosti – pri nakupu vstopnice dobite tudi audio-vodnika in to celo v slovenskem jeziku! Super poteza!

Jezero Königssee

Jezero Königssee (Kraljevo jezero) boste najlažje spoznali s sprehodom okoli njega ali pa panoramsko vožnjo z ladjico do arhitekturno drugačne cerkvice Sv. Bartolomeja. Kako posebno je bilo to jezero, priča tudi dejstvo, da so tukaj bavarski kralji že stoletja nazaj postavili svojo lovsko rezidenco.

Soteska Almbachklamm

V okolici kraja Berchtesgaden pohodništvo ni mogoče le po Nemških Alpah, temveč tudi po raznih soteskah in ena najlepših naj bi bila soteska Almbachklamm.  Hoja po njej vam lahko vzame od 1-3 ure – odvisno kako daleč vanjo se boste spustili.

Windbeutel

Windbeutel sicer ni tipična sladica samo za Berchtesgaden, saj jo najdemo tudi drugje po Nemčiji, a je v tamkajšnjih kočah zelo popularna. Na voljo so z različnimi nadevi in prelivi – mi smo se odločili za »klasiko«. Gre za nekakšno ogromno princesko, polnjeno s sladoledom, sladko stepeno smetano, ter prelito z višnjami. Stvar je tako velika, da je bila ravno prav za nas tri sladkosnede.

Stari del kraja Berchtesgaden

S sprehodom po sicer majhnem starem delu mesta boste takoj opazili slikovitost tega alpskega kraja. Poslikave na hišah dajejo celotni podobi kar malce pravljičen utrip. V središču se nahaja tudi nekaj domačih tradicionalnih gostiln – s hrano ne boste zgrešili v Gasthaus-u Neuhaus ali Golden Bär.

Priporočilo za spanje: Hotel Schwabenwirt – hotel se nahaja tik ob železniški postaji v kraju Berchtesgaden. Ima svoje privatno parkirišče, sobe pa so zelo prostorne.  V ceno je vključen tudi dobro založen samopostrežen zajtrk. Zaradi lokacije sta gondola in stari del mesta dosegljiva peš, prav tako pa je peš mogoče tudi do rudnika soli – računajte 15-20 minut hoje. Več o hotelu lahko najdete tukaj.

En dan za Berchtesgaden je res malo, zato se boste morali sami odločiti, med katerimi zgornjimi znamenitostmi boste izbrali. Prav zaradi njih pa je destinacija celo bolj primerna za dvodnevni izlet. A ne glede nato, kako dolgo se boste v kraju Berchtesgaden zadržali, sem prepričana, da vas bo še kdaj zamikalo, da ga obiščete – sploh tisti, ki vam je pri srcu narava in pohodništvo ter pristen alpski šarm.