izleti po sloveniji, izlet po sloveniji, kam na izlet, enodnevni izlet po sloveniji, enodnevni izleti, pršutarna Lokev, na izlet na Kras, ogled pršutarne Lokev

Ta konec tedna smo imeli polno hišo, saj so nas obiskali sorodniki iz tujine, natančneje iz Avstralije. Kako lepo jih je bilo zopet videti – nazadnje smo se srečali pred več kot desetimi leti! Ker so bili pri nas štiri dni, je bilo seveda potrebno narediti tudi nek krajši program, ki bi jim kar se le da najbolje predstavil našo čudovito Slovenijo. Poleg tistih tipičnih poti in ogledov (Bled, Postojna, Ljubljana) sva se s sestro odločili, da jima razkaževa tudi Kras. Da so ga res pravilno doživeli, sva se odločili, da jih peljeva kar na ogled pršutarne.

izleti po sloveniji, izlet po sloveniji, kam na izlet, enodnevni izlet po sloveniji, enodnevni izleti, pršutarna Lokev, na izlet na Kras, ogled pršutarne Lokev, Štanjel

Štanjel in njegov slavni vodnjak (enodnevni izlet po Sloveniji)

Kljub temu, da je na Krasu precej pršuta, pa je za skupinico šestih ljudi težko najti voden ogled prave pršutarne – z izjemo seveda manjših domačij, kjer tudi sami pridelujejo svoj teran in sušijo pršut. A vendarle je bila sreča na najini strani – najstarejša pršutarna Lokev nas je toplo sprejela, pa čeprav imajo vodene oglede le za skupine, ki štejejo najmanj 15 ljudi.

Oblečemo se v bele halje, na glavo si poveznemo čepice in že smo maširali v njihovo ogromno sušilnico, kjer se znajde tudi do 8000 pršutov. Veličastno napolnjujejo sobo, tako s pogledi, kot z intenzivnimi vonjavami, ki nas na pršute opozarjajo že pred vhodom. Človek se med vsemi svinjskimi nogami res počuti majhnega.

izleti po sloveniji, izlet po sloveniji, kam na izlet, enodnevni izlet po sloveniji, enodnevni izleti, pršutarna Lokev, na izlet na Kras, ogled pršutarne Lokev

Najstarejša pršutarna v Sloveniji – Lokev pršutarna (enodnevni izlet po Sloveniji)

Po ogledu sušenja in obsežni razlagi postopka nastajanja pršuta, ki je potekala v presenetljivo dobri angleščini, bi nas lahko čakala še degustacija njihovih dobrot, saj v pršutarni Lokev ne pridelujejo samo pršuta, temveč tudi panceto in zašinek, a smo bili zanjo žal prepozni. Za degustacijo s suhimi mesninami, domačimi siri in odličnim teranom, bi se morali namreč napovedati vsaj dan poprej, a nič zato!

Pršutarna Lokev in ogled le-te je bila resnično prava izbira – ne le za naju, ampak tudi za naše goste, ki so bili nad bogato založeno sušilnico navdušeni in jim bo zagotovo ostala v spominu še dolgo po prihodu nazaj v Avstralijo. Ogled smo zaključili v bližnji kraški vasici Šepulje in si tam privoščili še kraški narezek – tako smo novo pridobljeno znanje o pršutu preizkusili še v praksi.

izleti po sloveniji, izlet po sloveniji, kam na izlet, enodnevni izlet po sloveniji, enodnevni izleti, pršutarna Lokev, na izlet na Kras, ogled pršutarne Lokev

Suhomesnati izdelki so razlog, da se vedno splača na Kras (enodnevni izlet po Sloveniji)

Ogled pršutarne Lokev

Vsi, ki bi si radi ogledali pršutarno Lokev, se morate za ogled napovedati vsaj en dan prej. Cena ogleda je 2,50€ na osebo oziroma 9€, v kolikor se odločite še za degustacijo domačih, kraških dobrot.

Dodaten predlog za enodnevni izlet

Poleg obiska pršutarne Lokev, si lahko na Krasu ogledate še slikovito vasico Štanjel, svetovno znano kobilarno Lipica, mogočno Postojnsko jamo (za bolj divje po srcu bodo Škocijanske jame, ki so pod UNESCO zaščito, verjetno boljša izbira) ter fascinantni grad, grajen v živo skalo – Predjamski grad in seveda še mnogo, mnogo drugih lepih stvari.