kam na izlet, enodnevni izlet, slovenija izleti

Če radi raziskujete Slovenijo in se želite izogniti najbolj tipičnim in popularnim krajem, vas Velenje in okolica Slovenskih Konjic čakata z raznolikostjo in novimi doživetji.

V soboto sva s Simonom gostila Srbskega blogerja Borisa, ki je Slovenijo obiskal zaradi popotniško usmerjene kampanje, ki jo znotraj Evropskih držav izvaja podjetje MasterCard. Ker sva redna uporabnika tako njihove klasične kreditne kot novejše debetne kartice (le-ta naj bi počasi zamenjala vsem poznano Maestro kartico – najino oceno si lahko preberete tukaj), sva bila k sodelovanju povabljena tudi midva in tokrat gostila v Sloveniji Srbskega blogerja. Poleg Ljubljane, kjer je bil nastanjen, sva mu želela pokazati še kaj drugega kot zgolj tipične turistične destinacije, zato sva sklenila, da skupaj obiščemo kraje, ki so bogati v svoji raznoliki ponudbi, a žal prevečkrat povsem prezrti s strani tujih obiskovalcev kot tudi domačih izletnikov. Celoten dan je bil poln doživetij, zato je program odlična ideja za enodnevni izlet, kjer boste ponovno spoznali kakšno bogastvo v svoji raznoliki ponudbi ponuja Slovenija.

Velenje in Muzej premogovništva Slovenije

V enodnevni program sva želela vključiti čim več raznolikih značilnosti Slovenije in ker je premogovništvo nekoč predstavljal v Sloveniji močno industrijo, sva se odločila za obisk slovenskega muzeja o premogovništvu. V uri in pol trajajočem ogledu smo se spoznali z življenjem in delom rudarjev, ki so nekoč opravljali to težaško delo. Ker je Velenjski rudnik še vedno delujoč pa smo izvedeli tudi veliko informacij o premogovništvu in pridobivanju premoga danes. Tako Borisa kot naju je obisk muzeja in celotno doživetje izredno navdušilo in če muzeja še niste obiskali, vam ga res toplo priporočam. Primeren je sicer za otroke nad 6 let starosti, a spust v rudnik s pravim dvigalom, hoja po rudarskih jaških, vožnja z vlakcem, ki prevaža rudarje in krepčanjem z rudarsko malico je poleg lično prikazanih odsekov in dobrega vodenja res super izkušnja za mlade in stare.

Vinska klet Zlati Grič

Poleg spusta v rudnik smo se še enkrat spustili pod zemljo, saj smo obiskali vinsko klet Zlati Grič, ki je zanimiva že zaradi svoje arhitekture, kot tudi tehnologije. Vinska klet Zlati Grič je namreč ena najbolj moderni vinskih kleti v tej regiji, poleg tega pa je skoraj v celoti zgrajena pod zemljo, da ne kvari lepega pogleda na idilično pokrajino z vinogradi. V vinski kleti letno proizvedejo skoraj milijon litrov vina, med katerimi prevladujejo bele sorte. Na koncu ogleda smo poskusili še 5 vzorčnih vin in se tako prepričali, da imamo v Sloveniji res dobra vina. Poleg vinske kleti najdete med vinogradi tudi restavracijo Zlati Grič, kjer smo se želeli ustaviti za kosilo, a je bila zaradi poletnega kolektivnega dopusta zaprta.

Žička Kartuzija in najstarejša gostilna v Sloveniji

V program sva s Simonom želela vključiti nekaj za vsakogar in tako dodala vanj še postanek v nekoč mogočnem samostanu Žička Kartuzija iz 12. stoletja. Zaradi naprednega znanja takratnih menihov je regija v času delovanja samostana doživljala pravi gospodarski razcvet. Poleg razstave, kjer se spoznate z zgodovino samostana, je na ogled še lončarska delavnica, trgovina z zelišči ter klet, kjer zori penina Zlati Grič (za ogled kleti je potreben predhodni dogovor). V sosednjem poslopju (kjer se sedaj nahaja TIC), pa najdemo še najstarejšo gostilno v Sloveniji Gastuž, ki izhaja iz leta 1467 – prav tam smo si privoščili nekaj tradicionalnega in se okrepčali s pohorskim loncem.

Še skok na Golte ali Roglo

Naš prvotni plan je sicer bil, da dan začnemo na Rogli in naredimo pohod do Lovrenških jezer. Ker pa je bila vremenska napoved izredno slaba, smo pohod zamenjali z obiskom muzeja premogovništva Slovenije v Velenju. Kljub temu pa se nam je vendarle uspelo povzpeti z gondolo na naše planine in smo, čeprav za kratek čas, obiskali še Golte. Pljuča smo si napolnili s svežim gorskim zrakom, dušo pa s čudovitimi razgledi v dolino.

Za zaključek še torta Ljubljana

Ker sva Borisa ponovno dostavila nazaj v Ljubljano, smo za konec našega druženja okusili še torto Ljubljana, ki je novejši kulinarični produkt in želi v Ljubljani najti takšno prepoznavnost, kot jo ima Sacher torta na Dunaju. Pot do tja je sicer še dolga, a izredno mi je všeč ideja, ki v torti združi kulinarične značilnosti celotne Slovenije. Sestavine za torto Ljubljana so namreč ajdova moka, bučna semena, kostanj, mandlji in fige. Torta je oblita s čokolado in lično okrašena z medaljonom, ki daje torti še dodatno prepoznavnost. Torta Ljubljana je brez glutena in je brez umetnih sladil ter dodatkov. Slovenske okuse, zlite v torto Ljubljana lahko poskusite v kavarni Grand Cafe Ljubljana.

Enodnevni izlet nam je odlično uspel in kljub slabi vremenski napovedi, smo bili na koncu deležni sonca, ki je vsa doživetja naredilo še toliko lepša.  Celoten program je odlična ideja za enodnevni izlet, kjer boste spoznali manj turistično oblegane kraje, ki pa so z vidika slovenske kulturne in naravne dediščine še kako zanimivi in vredni ogleda.

Enodnevni izlet po Sloveniji – video