potovalni fotoaparat, popotniški fotoaparat, FujiFilm

Ko sva začela razmišljati o našem (zaenkrat) najdaljšem overland potovanju, sva se spogledovala tudi z mislijo, da najino skoraj deset let staro foto-opremo zamenjava za novejšo in s tem veliko bolj sodobnejšo. A stvar sploh ni bila tako zelo preprosta kot se sliši…vsaj ne za naju.

Kar pol leta sva rabila, da sva končno našla pravo stvar… Razmišljanje, prebiranje mnenj, gledanje karakteristik… Ko skoraj 10 let na potovanja vlečeš slona od fotoaparata (Canon Eos 40D) in tri, včasih celo štiri objektive, je kar malo težko preklopiti na miselnost, da greš namreč na potovanje lahko tudi z nečim manjšim…

Po pravici povedano, nama je zadnji dve leti vlačenje vse te foto-opreme bilo vedno bolj odveč… Ker je bilo vse skupaj težko in je zavzemalo preveč prostora v prtljagi, sva včasih vse skupaj pustila kar v hotelski sobi…v avtu… In normalno, so se najbolj zanimive stvari zgodile ravno takrat, ko sva bila midva brez fotoaparata.

Že pred leti nama je prijatelj namigoval naj vzameva manjši fotoaparat – brezzrcalni, kjer lahko menjavava objektive, a nekako naju kar ni uspel prepričati, saj sva bila zelo skeptična pri njihovi kakovosti. In tako sva nadaljevala najino mučenje s prenašanjem teže naokoli…

Nekateri ljudje takoj zagrabijo novosti, midva pa kot kaže spadava med tiste, ki rabijo za sprejem novosti precej več časa. Tako sva na pobudo dveh popotniških prijateljev, ki navdušeno fotografirata s FujiFilm brezzrcalnim fotoaparatom, končno dobila tisto potrebno brco v rit, da sva šla v akcijo.

No ja, pred nakupom sva bila še vedno precej skeptična, da bi najin zrcalno refleksni fotoaparat zamenjala z brezzrcalnim…  A nama je na srečo naproti pri tej odločitvi prišel FujiFilm Slovenija in nama za 10 dni posodil njihov brezzrcalni fotoaparat TX-2 ter dva objektiva (10-24 F4 in 18-55 F2.8-4.0).

potovalni fotoaparat, popotniški fotoaparat, FujiFilm

FujiFilm TX-2 (potovalni fotoaparat)

Takoj, ko sva zagledala majhnost od TX-2, sva bila navdušena.. Majhen, a še vedno ne premajhen, in kako zelo lahek – tehta le 426g. Sledilo je testiranje, kar je pri nama pomenilo ogromno fotkanja, snemanja, preučevanja, razmišljanja…

FujiFilm TX-2 ni najcenejši med brezzrcalnimi fotoaparati– pravzaprav je po ceni povsem primerljiv z nekaterimi DSLR aparati, a je zato toliko bolj praktičen, priročen in s tem tudi idealen za potovanja – sploh za tiste, ki fotoaparat na potovanje ne jemljete zgolj za beleženje družinskih spominov, ampak je le-ta morda tudi sredstvo za (dodaten) zaslužek. So pa pri FujiFilmu seveda na voljo tudi cenejši brezzrcalni fotoaparati, ki vas prav tako ne bi smeli razočarati – kolegica je recimo navdušena nad FujiFilm X-T10.

potovalni fotoaparat, popotniški fotoaparat, FujiFilm

TX-2 tehta le 426 gramov (Potovalni fotoaparat)

Ne le, da z brezzrcalnim fotoaparatom odpade poln nahrbtnik same foto-opreme, pri ulični fotografiji in pri fotografiranju ljudi si tudi veliko manj moteč in opazen, kar zna posledično prinesti veliko boljše fotografije.

Kljub majhnosti pa je FujiFilm TX-2 še vedno fotoaparat, ki prinaša odlično kakovost, kar je bilo pri nama odločilno. Poleg bloga namreč piševa tudi za druge medije, kjer so pač dobre fotografije sploh prvi pogoj.

FujiFilm TX-2 ima tudi možnost snemanja video posnetkov v 4K tehniki. Morda tega sploh ne bova potrebovala, a če je že na voljo in če gre trend pri snemanju vedno bolj v to smer, se tega pač res ne bova branila – navsezadnje so vsa naša potovanja tudi filmsko dokumentirana.

potovalni fotoaparat, popotniški fotoaparat, FujiFilm

Lahek in majhen, zato gre brez problema z nama povsod (Potovalni fotoaparat)

Brezrcalni fotoaparat FujiFilm TX-2 ima seveda še polno nekih drugih funkcij, ki ga uvrščajo med res dobre fotoaparate (nama najbolj všečne vodotesnost, brezžično povezovanje, možnost panoramskih posnetkov, enostavna uporaba nastavitev) in prav zato sva se na koncu tudi midva odločila, da po skoraj desetih letih blagovno znamko Canon in s tem njihov DSLR fotoaparat zamenjava za brezzrcalni FujiFilm.

Sedaj bo najin fotoaparat končno res lahko vedno z nama in to brez slabe volje, ker ne gre v torbico ali majhen nahrbtnik pa čeprav bodo skupaj z njim še trije objektivi (10-24mm F4, 18-135mm F3.5-5.6 in 35mm F2.0).

potovalni fotoaparat, popotniški fotoaparat, FujiFilm

Najin potovalni fotoaparat – FujiFilm TX-2

Sicer dobro fotografijo ne naredi le dober fotoaparat, ampak tudi fotograf, a če si ves slabe volje, ker moraš na potovanja jemati več, kot si želiš, je tudi fotkanje in iskanje zanimivih motivov včasih povsem odveč.  Na srečo in zaradi najine nove foto-opreme sedaj končno spet komaj čakava, da se vrževa v akcijo. Mislim, da sedaj lahko rečeva, da imava v rokah pravi popotniški fotoaparat za naju.